Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Can't mask xorg-server no matter what
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
svarog
n00b
n00b


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 25
Location: tampa bay, florida

PostPosted: Sun Jun 25, 2006 6:26 pm    Post subject: Can't mask xorg-server no matter what Reply with quote

Hi for past week I have been trying to get rid of this:

perun portage # emerge -uDvp --tree world

These are the packages that would be merged, in reverse order:

Code:
Calculating world dependencies... done!
[blocks B     ] media-video/nvidia-glx (is blocking x11-base/xorg-server-1.1.0-r1)
[ebuild     U ] x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.1.0 [1.0.1.3] USE="-debug" 0 kB
[ebuild     U ] x11-drivers/xf86-input-mouse-1.1.1 [1.0.4] USE="-debug" 0 kB
[ebuild  N    ] x11-drivers/xf86-video-nv-1.1.2  USE="-debug" 270 kB
[ebuild     U ]      x11-base/xorg-server-1.1.0-r1 [1.0.2-r4] USE="dri nptl% xorg% -3dfx% -debug -dmx% -ipv6 -kdrive% -minimal -sdl% -xprint" INPUT_DEVICES="keyboard% mouse% -acecad% -aiptek% -calcomp% -citron% -digitaledge% -dmc% -dynapro% -elo2300% -elographics% -evdev% -fpit% -hyperpen% -jamstudio% -joystick% -magellan% -magictouch% -microtouch% -mutouch% -palmax% -penmount% -spaceorb% -summa% -synaptics% -tek4957% -ur98% -vmmouse% -void% -wacom%" VIDEO_CARDS="nv% -apm% -ark% -chips% -cirrus% -cyrix% -dummy% -epson% -fbdev% -glint% -i128% -i740% -i810% -imstt% -mach64% -mga% -neomagic% -nsc% -r128% -radeon% -rendition% -s3% -s3virge% -savage% -siliconmotion% -sis% -sisusb% -tdfx% -tga% -trident% -tseng% -v4l% -vesa% -vga% -via% -vmware% -voodoo%" 0 kB

Total size of downloads: 270 kB


I want to mask those packages, until new nvidia drivers come out

So naturally I put this into /etc/portage/package.mask

Code:
<=x11-drivers/xf86-video-nv-1.1.2
=x11-drivers/xf86-input-mouse-1.1.1
=x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.1.0
=x11-base/xorg-server-1.1.0-r1


Thats when problems start

Code:
perun portage # emerge -uDvp --tree world

These are the packages that would be merged, in reverse order:

Calculating world dependencies -
!!! All ebuilds that could satisfy ">=x11-base/xorg-server-1.1.0" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- x11-base/xorg-server-1.1.0-r1 (masked by: package.mask)
#=x11-base/xorg-server-1.0.2-r6
#=x11-base/xorg-x11-7.1


For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.
(dependency required by "x11-base/xorg-x11-7.1" [ebuild])



!!! Problem resolving dependencies for kde-base/khelpcenter
!!! Depgraph creation failed.



I don't really want xorg-x11-7.1 to be downgraded because it works fine right now!! But even if I put it into package.mask I get this:

Code:
perun portage # emerge -uDvp --tree world

These are the packages that would be merged, in reverse order:

Calculating world dependencies /
!!! All ebuilds that could satisfy "x11-drivers/xf86-video-nv" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- x11-drivers/xf86-video-nv-1.1.2 (masked by: package.mask)
- x11-drivers/xf86-video-nv-1.0.2.0 (masked by: package.mask)
- x11-drivers/xf86-video-nv-1.0.1.5 (masked by: package.mask)

For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.
(dependency required by "x11-base/xorg-x11-7.0-r1" [ebuild])



!!! Problem resolving dependencies for kde-base/khelpcenter
!!! Depgraph creation failed.



It really never ends I don't know what to do! Is this because I messed up my portage tree by adding all kinds of unstable stuff from overlays? Or is it problem with xorg ebuilds? Or maybe I am not understanding something, though I have masked packages without problem before. Also I don't really want the "nv" driver, i just have to put it there otherwise x11-base/xorg-server-1.1.0-r1 tries pulling in every single driver

here is my make.conf

Code:

CFLAGS="-O2 -pipe -march=athlon-xp -fomit-frame-pointer"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
GENTOO_MIRRORS="http://mirror.tucdemonic.org/gentoo http://gentoo.ccccom.com  http://gentoo.netnitco.net "
SYNC="rsync://rsync.us.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="nptl hal -flac -xmms cjk remote -mikmod -eds -cups -arts -spell \
     -ipv6 -esd -sdl win32codecs amuled nvidia kde qt kdeenablefinal \
     unicode X alsa avi gif jpeg mpeg opengl oss pngreal xv xvid \
     pic -xemacs -emacs mozxft -apm -foomaticdb -tetex -lzo -curl \
     mad -svga nptlonly -gnome -gstreamer -python aim -glut -mng \
     -pcre -audiofile asf gst -bash-completion real visualization \
     mysql libvisual -v4l xinerama -xprintf xcomposite dvd fortran \
     -apache2 xml2 bzip2 encode cairo -sqlite -berkdb \
     kdehiddenvisibility exif tiff -glitz pam gtk java -dbus quicktime"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
LINGUAS="en"
FEATURES="ccache parallel-fetch"
PORTAGE_NICENESS="15"
CCACHE_SIZE="3G"
CCACHE_DIR=/var/tmp/ccache
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/"
#PKGDIR="/usr/portage/packages/"
#PACKAGE_DIR="/usr/portage/packages/"
MAKEOPTS="-j3"
CC="gcc"
INPUT_DEVICES="keyboard mouse"
VIDEO_CARDS="nv"
source /usr/portage/local/layman/make.conf


Thanks in advance
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Sun Jun 25, 2006 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

strange, because for me works:
Code:

>=x11-base/xorg-server-1.0.99
>=x11-drivers/xf86-input-mouse-1.1.1
>=x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.1.0
>=x11-base/xorg-x11-7.1
>=app-doc/xorg-docs-1.2
>=x11-apps/xev-1.0.2

What was found on this forum:)
Back to top
View user's profile Send private message
svarog
n00b
n00b


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 25
Location: tampa bay, florida

PostPosted: Sun Jun 25, 2006 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

Tried yours
"
=x11-drivers/xf86-video-nv-1.1.2
>=x11-base/xorg-server-1.0.99
>=x11-drivers/xf86-input-mouse-1.1.1
>=x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.1.0
>=x11-base/xorg-x11-7.1
>=app-doc/xorg-docs-1.2
>=x11-apps/xev-1.0.2
"

get one of these:

Code:
perun trm # emerge -uDvp world

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating world dependencies... done!
[ebuild     U ] x11-base/xorg-server-1.0.2-r6 [1.0.2-r4] USE="dri -debug -ipv6 -minimal -xprint" 0 kB
[ebuild     UD] app-doc/xorg-docs-1.1-r1 [1.2] USE="-debug -doc" 8,137 kB
[ebuild  N    ] x11-drivers/xf86-video-nv-1.0.2.0  USE="-debug" 270 kB
[ebuild     UD] x11-base/xorg-x11-7.0-r1 [7.1] USE="-3dfx%" INPUT_DEVICES="keyboard% mouse% -acecad% -aiptek% -calcomp% -citron% -digitaledge% -dmc% -dynapro% -elo2300% -elographics% -evdev% -fpit% -hyperpen% -jamstudio% -joystick% -magellan% -magictouch% -microtouch% -mutouch% -palmax% -penmount% -spaceorb% -summa% -synaptics% -tek4957% -ur98% -vmmouse% -void% -wacom%" VIDEO_CARDS="nv% -apm% -ark% -chips% -cirrus% -cyrix% -dummy% -fbdev% -fglrx% -glint% -i128% -i740% -i810% -imstt% -mach64% -mga% -neomagic% -nsc% -nvidia% -r128% -radeon% -rendition% -s3% -s3virge% -savage% -siliconmotion% -sis% -sisusb% -tdfx% -tga% -trident% -tseng% -v4l% -vesa% -vga% -via% -vmware% -voodoo%" 0 kB

Total size of downloads: 8,407 kB
Back to top
View user's profile Send private message
Philantrop
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 1129
Location: Germany

PostPosted: Sun Jun 25, 2006 9:39 pm    Post subject: Reply with quote

That's correct. If you want to keep using the proprietary NVidia drivers, let portage downgrade X.org X11.
_________________
If you feel the issues discussed in this thread have been resolved, please add a "[Solved]" to the subject of your original posting.
Back to top
View user's profile Send private message
svarog
n00b
n00b


Joined: 16 Mar 2005
Posts: 25
Location: tampa bay, florida

PostPosted: Sun Jun 25, 2006 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

But everything works fine as it is! Don't want to downgrade.

I just want the xorg-server things to go away from my emerge world.

I guess if its not possible I can live with them there. Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
coolsnowmen
Veteran
Veteran


Joined: 30 Jun 2004
Posts: 1479
Location: No.VA

PostPosted: Thu Jul 20, 2006 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

you cannot use nvidia drivers with xorg 7.1 (or 7.0.99 for that matter)
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-458721-highlight-xorgserver+blocking+nvidia.html
Back to top
View user's profile Send private message
tomk
Administrator
Administrator


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 7219
Location: Sat in front of my computer

PostPosted: Thu Jul 20, 2006 8:57 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads, please follow up to this topic: >=xorg-server-1.0.99 blocks nvidia/ati binary drivers.
_________________
Search | Read | Answer | Report | Strip
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum