Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
unusually high cpu usage of X
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 9:20 am    Post subject: unusually high cpu usage of X Reply with quote

Hi,


using an ultrasparc 10 machine here. The xorg version is
Code:
6.8.2-r2
. The cpu usage is ~ 20% (around) all the time. Why is that so?? Kindly help.


thanks
Saurabh
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 11:44 am    Post subject: Reply with quote

Have you tried to run top and view the process that is using that RAM?
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 11:46 am    Post subject: Reply with quote

it's X (already mentioned in the topic title)
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 11:54 am    Post subject: Reply with quote

When only display manager is shown, do you have this problem?
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 1:59 pm    Post subject: Reply with quote

I haven't set a display manager, so I don't know. I'll try it and report the results.
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

A display manager is an application that allows you to login to your system graphically (e.g. gdm, kdm, entrance, wdm). Assuming that's what pacho2 meant, you should probably know if you have one setup as you would have had to intentionally do it. Basically this means you aren't logging into the console and typing something like "startx".

However if pacho2 meant window manager, then it would be something like fluxbox (which your desktop screenshot in your signature shows).
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

I know ... it's just that I haven't set it up on the sparc machine.

If window manager was what he meant, then I am using fluxbox on the sparc machine also. But it doesn't shows up high on mem/cpu list (as expected).
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 9:13 pm    Post subject: Reply with quote

Weeve wrote:
Assuming that's what pacho2 meant


Sorry, my english is too poor :oops:
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Mon Jun 19, 2006 9:48 pm    Post subject: Reply with quote

Oh no worries. I wasn't sure if you meant the display manager or the window manager. I hadn't heard of a case where the display manager had ended up eating a lot of CPU before, but until recently I hadn't used them much.
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 6:23 am    Post subject: Reply with quote

now I observed a little different stuff here. I switched to terminal for a while (a lot of time) and left the machine. When I switched back to the X then I saw that the load increased again. And that X was now again occupying the 20%. The load earlier had fallen to a pretty low value and increased and remained constant after I switched back to the X mode.

so now I am really confused about this :(
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 8:36 am    Post subject: Reply with quote

What driver are you using?

Have you tried to only use "startx" for open X session (with a Window Manager like TWM ;) )?
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 8:52 am    Post subject: Reply with quote

ati driver. And yes I have only used startx (or xinit). Does using dm make any difference??
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 8:57 am    Post subject: Reply with quote

sobers_2002 wrote:
Does using dm make any difference??


No.

It may be a problem with ATi driver, try to use free driver instead.

Good luck
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 10:50 am    Post subject: Reply with quote

the free one ? This I think is the one included in the xorg package. The one from ati (the one in portage) gets loaded as radeon AFAIK.
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
davidgurvich
Veteran
Veteran


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 1063

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 11:24 am    Post subject: Reply with quote

What modules are loaded? Could you post the Module section from xorg.conf and any portion of /var/log/Xorg.0.log file that contains WW.
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Code:
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/Speedo/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID/" does not exist.
(WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/encodings/".
(WW) The directory "/usr/share/fonts/sharefont/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/lfp-fix/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/unifont/" does not exist.
(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory)
(WW) ATI(0): Cannot shadow an accelerated frame buffer.
(WW) ATI(0): I2C bus Mach64 initialisation failure.
(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory)


this is from the xorg.log file.

Code:
Section "Module"
        Load  "glx"
        Load  "extmod"
        Load  "dri"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "xtrap"
        Load  "freetype"
        Load  "type1"
EndSection

and this is from the modules part of xorg.conf.

thanks
Saurabh
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 11:58 am    Post subject: Reply with quote

pacho2 wrote:
sobers_2002 wrote:
Does using dm make any difference??


No.

It may be a problem with ATi driver, try to use free driver instead.

Good luck


Code:
0000:01:02.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage Pro 215GP (rev 5c)


what should I be using?? and if I upgrade to xorg7, what should be the video_cards option? radeon or mach64?

thanks
Saurabh
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
pacho2
Developer
Developer


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 2582
Location: Oviedo, Spain

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 12:04 pm    Post subject: Reply with quote

Are you using fgrlx or radeon driver?

If you are using fglrx try to use radeon, if you are using radeon, try to use "vesa" (for check if it's a problem with the driver).
Back to top
View user's profile Send private message
davidgurvich
Veteran
Veteran


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 1063

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

I think these are the only problems that I see:
Quote:
(WW) ATI(0): Cannot shadow an accelerated frame buffer.
(WW) ATI(0): I2C bus Mach64 initialisation failure.
I don't know if they actually are problems. If it's a frame buffer or I2C issue, I would start looking at your kernel. Also check
Code:
glxinfo |grep direct
to see if direct rendering is enabled.
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 2:04 pm    Post subject: Reply with quote

The mach64 chips in the Ultra 5s and 10s should be using the ati X driver.
Back to top
View user's profile Send private message
sobers_2002
Veteran
Veteran


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 1128

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

davidgurvich wrote:
I think these are the only problems that I see:
Quote:
(WW) ATI(0): Cannot shadow an accelerated frame buffer.
(WW) ATI(0): I2C bus Mach64 initialisation failure.
I don't know if they actually are problems. If it's a frame buffer or I2C issue, I would start looking at your kernel. Also check
Code:
glxinfo |grep direct
to see if direct rendering is enabled.


The framebuffer isn't working on my system. It affects X? I'll look into the kernel. And on that front, how do I enable the framebuffer?? I think I have the modules needed.

Also,
Code:

glxinfo|grep direct
direct rendering: No


So it seems direct rendering isn't working. What do I do about it??

@Weeve: So using the ati driver is fine then?? 'cauz that's what I am using.
_________________
Pdict - dockable dictionary client for linux
FREE97WIN: Use this code on Dreamhost and you get $97 off !!
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Tue Jun 20, 2006 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, the ati driver is correct. You probably won't have direct rendering support, which isn't really anything to worry about.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum