Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Downgrade to Xorg 7.0 from 7.1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Zero-0-Effect
n00b
n00b


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 16

PostPosted: Wed May 31, 2006 1:25 am    Post subject: Downgrade to Xorg 7.0 from 7.1 Reply with quote

I have a newly installed system and did a modular X install. The X system works fine except my video card is a ati x1300 and the latest driver is only supported up to Xorg 7.0 at the moment. The ati and radeon drivers that come with xorg will not work.. xorg wont even start all I can get is vesa at the moment. I wanted to know what packages needed to be downgraded in order to make the ati driver happy.
_________________
ASUS A8N32-SLI Deluxe / AMD Athlon 64 X2 3800+ / 2 -1Gig Dual Channel DDR 3200 / NVidia GeForce 7600 GT OC / SATA 3Gb/s 160Gig WD Drive
Gentoo 64 2.6.16-r7 / Windows XP Pro 64
Back to top
View user's profile Send private message
sternklang
Veteran
Veteran


Joined: 10 Sep 2005
Posts: 1641
Location: Somewhere in time and space

PostPosted: Wed May 31, 2006 2:58 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

You need to downgrade xorg-server to 1.0.2-r4. When you do that, you may also need to downgrade your keyboard and mouse drivers at the same time (xf86-input-*).
Back to top
View user's profile Send private message
slycordinator
Advocate
Advocate


Joined: 31 Jan 2004
Posts: 3056
Location: Redmond, WA

PostPosted: Wed May 31, 2006 3:00 am    Post subject: Reply with quote

1) Remove xorg-related entries from /etc/portage/package.unmask.
2) If you have ACCEPT_KEYWORDS="~x86" in make.conf then do nothing in this step.
And if you don't have that entry (and have been specifying keywording in /etc/portage/package.keywords) then you'll need put "x11-base/xorg-x11 ~x86" into that file.
3) Now run "emerge world --update --deep --newuse"
If you had the make.conf entry I mentioned, you'll get the stuff downgraded to 7.0 (as it is masked ~x86).
And if you were doing the package.keywords bit, you'll find the command fails finding something needed that was masked. So you unmask that package the same way as before and re-run the command (repeat until no masked packages mentioned).

edit: What I'm getting at is you're using something hard-masked. Removing your entry that tells portage "use the hard-masked stuff anyway" will drop you to the ~x86 (which xorg-7.0 is ~x86)
Back to top
View user's profile Send private message
mark_alec
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 6066
Location: Melbourne, Australia

PostPosted: Wed May 31, 2006 6:52 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Other Things Gentoo to Duplicate Threads.

See https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-458721.html
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum