Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
instalando o YAP
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese
View previous topic :: View next topic  
Author Message
3n0k
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2004
Posts: 73
Location: Portugal

PostPosted: Sat May 20, 2006 2:16 pm    Post subject: instalando o YAP Reply with quote

viva, preciso de instalar um interpretador de prolog chamado YAP só que aparece-me masked... e não consigo emergir o mesmo.

tenho um sistema completamente funcional march=k8 (amd64).. e mesmo usado USE="amd64" o ebuild continua masked. não percebo.

Quote:
x nero # emerge yap
Calculating dependencies
!!! All ebuilds that could satisfy "yap" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- dev-lang/yap-5.1.1 (masked by: missing keyword)
- dev-lang/yap-5.0.1 (masked by: missing keyword)

For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.

x nero # USE="amd64" emerge =dev-lang/yap-5.1.1
Calculating dependencies
!!! All ebuilds that could satisfy "=dev-lang/yap-5.1.1" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- dev-lang/yap-5.1.1 (masked by: missing keyword)

For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.



alguem faz ideia de como ultrapassar isto? obrigado
Back to top
View user's profile Send private message
RoadRunner
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jun 2002
Posts: 490
Location: Coimbra, Portugal

PostPosted: Sat May 20, 2006 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.


http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=3&chap=3
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-33534.html
Back to top
View user's profile Send private message
3n0k
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2004
Posts: 73
Location: Portugal

PostPosted: Sat May 20, 2006 4:50 pm    Post subject: Reply with quote

o YAP não aparece no /usr/portage/profiles/package.mask ...no entanto adicionei o /etc/portage/package.unmask (acho que é igual ter o .unmask no /usr ou no /etc) a seguinte entrada:

=dev-lang/yap-5.1.1

sem resultados.. continua a dar-me como masked.. e não consigo usar o emerge yap.. ou emerge yap-5.1.1

Quote:

x nero # emerge =dev-lang/yap-5.1.1
Calculating dependencies
!!! All ebuilds that could satisfy "=dev-lang/yap-5.1.1" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- dev-lang/yap-5.1.1 (masked by: missing keyword)

For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
refer to the Gentoo Handbook.


isto está um bocado estranho...
Back to top
View user's profile Send private message
jmbsvicetto
Moderator
Moderator


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 4734
Location: Angra do Heroísmo (PT)

PostPosted: Sat May 20, 2006 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

Boas.

Se olhar para o ebuild, vai ver que o ebuild não tem amd64 nas keywords.
Tente instalar fazendo "ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -av yap. Se não der erro a fazer o emerge, pode abrir um bug em https://bugs.gentoo.org para que o pacote seja classificado como ~amd64. Para não ter problemas no futuro, deve adicionar a seguinte linha a /etc/portage/package.keywords:
Code:
dev-lang/yap ~x86

_________________
Jorge.

Your twisted, but hopefully friendly daemon.
AMD64 / x86 / Sparc Gentoo
Help answer || emwrap.sh


Last edited by jmbsvicetto on Sun May 21, 2006 2:18 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
RoadRunner
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jun 2002
Posts: 490
Location: Coimbra, Portugal

PostPosted: Sun May 21, 2006 12:35 am    Post subject: Reply with quote

Quote:

- dev-lang/yap-5.1.1 (masked by: missing keyword)


Portanto o teu problema não está no package.mask mas sim nas keywords. Como podes ver em http://packages.gentoo.org/ebuilds/?yap-5.1.1 o yapp apenas permite a instalação em x86 e ~x86. As instruções do jmbsvicetto estão correctas para este caso.
Back to top
View user's profile Send private message
3n0k
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2004
Posts: 73
Location: Portugal

PostPosted: Sun May 21, 2006 10:55 am    Post subject: Reply with quote

ok, já consegui instalar! :) muito obrigado a todos pela ajuda!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum