Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Installing Gentoo on several machines?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
raid517
l33t
l33t


Joined: 06 Mar 2003
Posts: 946

PostPosted: Sat May 13, 2006 10:44 pm    Post subject: Installing Gentoo on several machines? Reply with quote

Hi, I installed Gentoo on a single system. I then made a loopback file and copied the entire preconfigured Gentoo install to the loopback file.

The intention is/was to create a master install/back up disk for gentoo which could be transported installed and tested on a variety of machines - and also to enable the possibility of always keeping a god back up of a recent working config.

However after making the master/disk and mounting it as a loopback file and chrooting into it, I have found that I can't do any networking and I can't do emerge or emerge sync, or even ping anything.

This is the info from ifconfig:

Code:
(chroot) linux1 / # ifconfig
lan0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8F:64:13:F3
          inet addr:169.254.150.23  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:8742407 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4273321 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2687735629 (2563.2 Mb)  TX bytes:541472294 (516.3 Mb)
          Interrupt:6 Base address:0x8800

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:1430 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1430 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:107252 (104.7 Kb)  TX bytes:107252 (104.7 Kb)

(chroot) linux1 / # ping 169.254.150.23
PING 169.254.150.23 (169.254.150.23) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.034 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.036 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.038 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.040 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.039 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.038 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.027 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.026 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=9 ttl=64 time=0.040 ms
64 bytes from 169.254.150.23: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.040 ms


Which is wrong, as I only have 110 static ip's on my network ranging rom 192.168.1.1 to 192.168.1.110 and 143 dynamic IPs ranging from 192.168.1.111 to 192.168.1.254 - which puts the address given above 169.254.150.23 squarely outside of the range of anything I have available. Yet weirdly 9as you can see) I can still ping that address.

So the question is, what's going on - and how do I fix it? If it is any help at all I did create the disc image on another machine - but it is on the same Lan as the current machine - so again I don't understand it.

BTW if the mods feel this would be better suited in Networking - please feel free to move it. I wasn't entirely sure what the best category was.

GJ

PS,

Is there any reasom why I can't surf these forums with Firefox - but I can with Konqueror? Firefox just doesn't go anywhere when UI try to browse.
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 31342
Location: 56N 3W

PostPosted: Sat May 13, 2006 11:55 pm    Post subject: Reply with quote

raid517,

169.254.150.23 isn't on your local lan
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
mark_alec
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 6066
Location: Melbourne, Australia

PostPosted: Sun May 14, 2006 12:42 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Installing Gentoo to Duplicate Threads.

:arrow: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-462065-highlight-.html

Please not that we do not tolerate cross-posting. It is a violation of the forum guidelines and we hope you won't contine doing it.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum