Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
error while loading shared libraries! (quick fix)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
iplayfast
l33t
l33t


Joined: 08 Jul 2002
Posts: 642
Location: Cambridge On,CA

PostPosted: Wed Mar 26, 2003 4:47 am    Post subject: error while loading shared libraries! (quick fix) Reply with quote

This scary message started popping up at me for no reason that I could see. The way I fixed it was to cd to the directory where the libraries are.
locate libraryname
(In mine it was one of the gcc libraries so I cd'd to
/usr/lib/gcc-lib/i686-pc-linux-gnu/3.2.2
)
and then run ldconfig
The computer will buzz for a couple of seconds while it sorts itself out. Then things (for me anyways) started working.
Back to top
View user's profile Send private message
Damasz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Apr 2002
Posts: 91
Location: Groningen, the Netherlands

PostPosted: Wed Mar 26, 2003 10:18 am    Post subject: Reply with quote

I had the same error message after my system crashed in the middle of a emerge -u world (hardware problem) I couldn't even start X anymore...

AFAIK you can run ldconfig from anywhere, you don't have to cd to a special directory. It will check /etc/ld.so.conf for the directories.
Back to top
View user's profile Send private message
iplayfast
l33t
l33t


Joined: 08 Jul 2002
Posts: 642
Location: Cambridge On,CA

PostPosted: Wed Mar 26, 2003 1:50 pm    Post subject: Reply with quote

I had picked up ldconfig deep in some thread, and they said to go to the directory so that's what I did, and it worked. But I did have my suspictions as to wether it was really necessary.

Thanks for the clarification.
Back to top
View user's profile Send private message
quikchaos
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 107
Location: Indianapolis, IN

PostPosted: Wed Mar 26, 2003 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

Aye, just to confirm your findings.

I also ran into these errors. I think it was something I emerged. Perhaps an emerge -deep world a couple weeks ago. Running ldconfig from anywhere seemed to fix all the library file links.
_________________
"Whether you think you can or you think you can't... you're right." -- Henry Ford
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum