Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Błędne sumy kontrolne. Czy to wina dysku?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
szolek
Guru
Guru


Joined: 30 Mar 2005
Posts: 570
Location: Brzóza Królewska

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 8:45 pm    Post subject: [SOLVED]Błędne sumy kontrolne. Czy to wina dysku? Reply with quote

Zmieniłem lokalizacje przekompilowałem glibc i wykonuje ponownie emerge -e. W tej chwili już któryś z rzędu pakiet wywala kompilację błędem sum kontrolnych plików z /usr/portage/distfiles (które były ściągnięte wcześniej, np. wspomniany glibc). Miedzy czasie nie wykonywałem emerge sync. Zastanawia mnie czy nie jest to wina dysku.
_________________
Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach.


Last edited by szolek on Wed Feb 01, 2006 11:46 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wuja
Guru
Guru


Joined: 16 Jan 2005
Posts: 323
Location: Szczecin

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

W 99% przypadków jest to błąd transmisji. Usuń felerne paczki z /usr/portage/distfiles i ściągnij ponownie.
_________________
Pozdrowienia
Wojtek
www.wojciechgracz.pl
Back to top
View user's profile Send private message
szolek
Guru
Guru


Joined: 30 Mar 2005
Posts: 570
Location: Brzóza Królewska

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 11:07 pm    Post subject: Reply with quote

To rozumiem.
Ale jak pakiet glibc był świerzo przekompilowany i przy rekompilacji dochodzi do niego i błąd sumy wyskakuje to nie jest to podejrzane?
_________________
Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach.
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Sun Jan 29, 2006 11:36 am    Post subject: Reply with quote

Jest. Daj fsck na partycji z distfiles, może rzeczywiście coś Ci się sypie w filesystemie albo samym dysku.
_________________
powered by power plant
Back to top
View user's profile Send private message
szolek
Guru
Guru


Joined: 30 Mar 2005
Posts: 570
Location: Brzóza Królewska

PostPosted: Sun Jan 29, 2006 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
# xfs_check /dev/hdc3
agi unlinked bucket 0 is 44800 in ag 9 (inode=151039744)
link count mismatch for inode 173016 (name ?), nlink 0, counted 1
link count mismatch for inode 50508238 (name ?), nlink 0, counted 1
disconnected inode 134390744, nlink 1
link count mismatch for inode 151039744 (name ?), nlink 0, counted 1
disconnected inode 151039760, nlink 1
disconnected inode 167783645, nlink 1
link count mismatch for inode 167781597 (name ?), nlink 0, counted 1
disconnected inode 184725966, nlink 1

Po xfs_repair mam w lost+found cztery pliki z sumami kontrolnymi. np.
Code:
MD5 5d23205673c32e2b1b6db95000e6da74 clamav-0.88.tar.gz 4564473

jest jeszcze XML_Beautifier, glfw, moosic.
System już prawie zainstalowany jeszcze konfiguracja mi została. Tyle że boje że to zaraz padnie przez taki dysk.
Ktoś ma jakieś sugestie?
_________________
Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach.
Back to top
View user's profile Send private message
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 06 May 2004
Posts: 1120
Location: Sol [0,0], Poland, Kraków

PostPosted: Mon Jan 30, 2006 2:31 pm    Post subject: Reply with quote

Może sugestia jest lekko odjechana, ale czy nie skompilowałeś paczki z programem md5 z użyciem jakichś kosmicznych flag kompilatora? (Np. --ffast-math + bajery). Ja miałem podobny problem, ale przy OpenSSL - wykładał się na testach (nie zgadzały się właśnie sumy). Użycie 'roządnych' CFLAGS rozwiązało problem.
_________________
RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) :D
Back to top
View user's profile Send private message
szolek
Guru
Guru


Joined: 30 Mar 2005
Posts: 570
Location: Brzóza Królewska

PostPosted: Wed Feb 01, 2006 11:46 am    Post subject: Reply with quote

Nie to nie flagi. Trochę mnie to przeraziło i podszedłem do sprawy aż za poważnie. Coś musiało być nie tak i faktycznie.
Memtest wyrzucił kilka czerwonych linijek i robił to regularnie na jednej z moich dwóch kości pamięci. Pamięć wyjęta i wszystko wraca do normy. Szkoda że takim kosztem. :(
_________________
Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum