Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Grub+Sata+kernel
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
danrok^
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 117
Location: Poland, Zabrze

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 4:47 pm    Post subject: [SOLVED]Grub+Sata+kernel Reply with quote

Witam. Zainstalowałem sobie po dłuższej przerwie Gentoo na dysku SATA no i mam problem z jego zabootowaniem. Mianowicie pokazuje się błąd
Code:
VFS: Cannot open root device "sda7" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)


Dziwne, bo wydaje mi się, że wszystko mam dobrze wpiasne i wkompilowane w kernel. Zamieszcze configi.

http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/config
http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/dmesg <- nie wiem czy można po zachrootowaniu wpisać dmesg i zobaczymy logi ostatniego uruchamiania? Na wszelki wypadek zamieszczam.
http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/fstab <- pożniej zauwazyłem tam literówke przy partycji montowanej jako /home, zmieniłem na sda8, ale to nic nie zmieniło.
http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/grub.conf

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.


Last edited by danrok^ on Wed Feb 01, 2006 9:22 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 4:55 pm    Post subject: Reply with quote

a masz w kernelu wsparcie dla twojego kontrolera?
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
danrok^
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 117
Location: Poland, Zabrze

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

No chyba tak. Nie wiem za bardzo o co chodzi, mógłbyś zerknąć na mój config jajka? Kontroler na płycie to nForce3 250GB.
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

danrok^ wrote:
No chyba tak. Nie wiem za bardzo o co chodzi, mógłbyś zerknąć na mój config jajka? Kontroler na płycie to nForce3 250GB.

chyba masz:
Code:
CONFIG_SCSI_SATA_NV=y


pokaż jeszcze wynik polecenia fdisk -l
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
danrok^
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 117
Location: Poland, Zabrze

PostPosted: Sat Jan 28, 2006 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/fdisk

Może jakieś inne pomysły jeszcze?
Back to top
View user's profile Send private message
danrok^
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 117
Location: Poland, Zabrze

PostPosted: Sun Jan 29, 2006 9:22 am    Post subject: Reply with quote

Postanowiłem zrobić genkernela na próbe czy napewno to wina jajka i okazało się, że system wstaje normalnie. Ma ktoś pomysł czego może mi brakować w kernelu?
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Sun Jan 29, 2006 11:06 am    Post subject: Reply with quote

wykonaj poelcenie lsmod i porównaj na obu kernelach. Porółnaj też pliki .config obu kerneli.
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
danrok^
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Sep 2004
Posts: 117
Location: Poland, Zabrze

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

Kompilowałem już kernela pare razy i ciągle wyskakuje mi to samo. Porównywałem configi i nic się nie zmieniło, ciągle ten sam błąd. Dziwne, bo genkernel działa, może jakiś błąd jest w tym wpisie w grub.conf:
Code:

# For booting GNU/Linux
title  Gentoo normal kernel
root (hd0,6)
kernel /boot/bzImage root=/dev/sda7 video=vesafb:ywrap,mtrr vga=0x31A


root jest na sda7, kernel lezy na tej samej partycji.

http://alfa.lo3.zabrze.pl/~danrok/config < może ktoś będzie wiedział czego tu brakuje?

Kontroler SATA to nForce, tak samo jak chipset. Jak widać w confie dodałem chyba wszystkie możliwe kontrolery SATA zeby sprawdzić czy w nim tkwi problem, nic to nie dało :(

//EDIT: Pomogło usunięcie CONFIG_BLK_DEV_IDE_SATA=y z konfigu. Dzięki wszystkim za pomoc!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum