Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][OT] Czy programy pod DOS/Windows niszczą Linuksa?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 10:11 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

default 0
timeout 3
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz

title=hardened
root (hd0,0)
kernel /boot/hardened-2.6.11 root=/dev/hda3

title=gentoo_1
root (hd0,0)
kernel /boot/gentoo_1 root=/dev/hda3


i pojawia mi sie prompt gruba gdzie musze recznie mu podac sciezke do krenela i wykonac boot
jak zmienie na
Code:

default 1 #or
default 2


pojawi mi sie ladne gui gdzie moge sobie wybrac kernel itd

powiedz mi probowales na default != 0 czy tak piszesz bo w dokumentacji akurat tak pisze ?
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

psycepa wrote:
powiedz mi probowales na default != 0 czy tak piszesz bo w dokumentacji akurat tak pisze ?

Zaraz sprawdzę to i kwestię lilo (och, jak dawno nie używałem tego topornego loadera... ;) )
_________________
powered by power plant
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

przypomniala mi sie jeszcze jedna sprawa

Quote:

Grub error 17
17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.

Be sure to check your root(x,y) settings in your grub.conf.


BeteNoire wrote:

Code:

kernel (hd1,0)/boot/bzImage.nitro root=/dev/sda3 ro vga=0x317 splash=verbose,theme:livecd-2005.1



jak wyzej widac u mnie nie ma w linijce kernel wyspecyfikowanego (hd....)
skoro jest root to kernel _chyba_ sie podaje wzgledem tego roota, z tym ze tego to akurat nie jestem pewien
na nasze to taki wpis lacznie z tym root=(hd1,0) (w twoim przypadku)
to by bylo cos w stylu
Code:

[b]/dev/hda1[/b]/dev/hda1/boot/bzimageblablabla

gdzie pogrubiona czesc odpowiada za linijke z root a reszta za linijke z kernel

gdzies na forum natknalem sie ze sa z tym jakies problemy, ale nie pamietam dokladnie, ja ustawilem tak jak mam w configu i gra i buczy ze az milo,
w zasadzie po gruba siegnalem zachecony pozytywnymi opiniami tutaj na forum, na 2 kompach mam lilo, IMHO latwiejsze, lzejsze i w ogole zaczynalem z lilo wiec tak zostalo, a na serwerku moim domowych przy okazji stawiania stwierdzilem 'a co mi tam, jak mi sie nie spodoba to wywale' no i zostal ten grub caly nieszczesny bo fajny nawet jest, troche czytania bylo przy konifguracji, a wlasnie:

gentoo.handbook wrote:

title=Gentoo Linux 2.6.11-r3
# Partition where the kernel image (or operating system) is located
root (hd0,0)
kernel /kernel-2.6.11-gentoo-r3 root=/dev/hda3


a wracajac do tematu, to w sumie to chyba koniec tego wywodu :)
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 11:34 pm    Post subject: Reply with quote

Właśnie zdałem sobie sprawę z jednej rzeczy. Grub informuje mnie, że nie może zamontować filesystemu 0x7, a to jest... NTFS!
Code:
fdisk -l |grep -i ntfs
/dev/hda1   *           1         448     3598528+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2               5           6       16065    7  HPFS/NTFS
/dev/sda11           5719        5979     2096451    7  HPFS/NTFS
/dev/sda12           5980        7284    10482381    7  HPFS/NTFS

Daję głowę, że idzie mu o ten na hda1.
Bo rację masz, @psycepa, że:
Quote:
skoro jest root to kernel _chyba_ sie podaje wzgledem tego roota

W miejscu tego ntfs na hda1 był wcześniej /boot starego Gentoo z plikami Gruba, więc prawidłowo zapisany na sda bootloader wykorzystywał pliki a hda1. Co za gmatwanina... Nie rozumiem tylko jak ma się do tego mój device.map:
Code:
cat /boot/grub/device.map
(hd1)   /dev/sda
(hd0)   /dev/hda

Ale mam dziwne wrażenie, że ten problem wynika z mojego niedoczytania manuala GRUBa w którymś miejscu. A może z błędu w GRUBie? Może czas przerzucić się na SBMa albo GAGa?
_________________
powered by power plant
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

Bete przejrzyj sobie watek n/t gruba w dziale instalacja i sprzet, komus tam tez nie uwzglednialo wpisow w device.map czy jak tam plik mapy jest, i chyba bylo cos takiego ze wpis dot. tego pliku odnosil sie przez przypadek (taaa, przypadek, wlasnie takie cos (hd0,0)/boot/device.map pewnie) do /boot/boot/device.map a byl legalnie w /boot/device.map, tak mi sie przynajmniej wydaje, chyba ze cos pomieszalem :P
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 11:53 pm    Post subject: Reply with quote

Kiedy zamieniłem numerkami to wszystko, poprzez device.map, grub.conf itp, chcąc mieć sda jako hd0 to system nie wstał. Wniosek był dla mnie z tego był prosty: device.map musi mieć mastaha hda jako hd0. No ale teraz nie wiem. Sprawdzę to co piszesz.
_________________
powered by power plant
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 11:58 pm    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:
Kiedy zamieniłem numerkami to wszystko, poprzez device.map, grub.conf itp, chcąc mieć sda jako hd0 to system nie wstał. Wniosek był dla mnie z tego był prosty: device.map musi mieć mastaha hda jako hd0. No ale teraz nie wiem. Sprawdzę to co piszesz.

Hm.. nie wiem, mi sie zawsze wydawało że grub sobie z BIOSu czyta konfiguracje
poza tym:
https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-3059512.html#3059512
https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-3062490.html#3062490
Ja sie tam nie znam...
_________________
Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 2:06 am    Post subject: Reply with quote

Panie i panowie, problemy zostały rozwiązane.
To mi dało do myśllenia:
grub online manual wrote:
Note that GRUB does not distinguish IDE from SCSI - it simply counts the drive numbers from zero, regardless of their type. Normally, any IDE drive number is less than any SCSI drive number, although that is not true if you change the boot sequence by swapping IDE and SCSI drives in your BIOS.


Zmieniłem mój device.map do takiej postaci:
Code:
(hd0)   /dev/sda
(hd1)   /dev/hda

Grub.conf wygląda tak:
Code:
default 0
timeout 5
splashimage=(hd0,0)/grub/root-splash.xpm.gz

title=Gentoo.nitro
root (hd0,0)
kernel (hd0,0)/boot/bzImage.nitro root=/dev/sda3 ro vga=0x317 splash=verbose,theme:livecd-2005.1
initrd (hd0,0)/boot/fbsplash-livecd-2005.1-1024x768

A GRUBa należało zainstalować tak:
Code:
root (hd1,0)
setup (hd1)

Korupcje filesystemów spowodowane przez głupie dosowe programy naprawione zostały już wcześniej. A najśmieszniejsze było to , że w sumie przez moje niedopatrzenie GRUB używał swoich stage'ów z partycji hda1, po usunięciu której po prostu zgłupiał.:lol:

A wniosek końcowy: nie używajcie Norton Partition Magic ani Paragon Partition Managera!
i... czytajcie uważnie manual GRUBa ;)
Na marginiesie mówiąc: trochę namieszała mi tu obecność nowego dysku SATA.
_________________
powered by power plant
Back to top
View user's profile Send private message
Drwisz
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 187
Location: Warszawa

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 9:05 am    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:

Wciąż wracam myślami do struktury MBR (ach, co za sentyment ;) ) i zadaję sobie pytanie: co właściwie robi tak komenda jak nie zeruje MBR (czytaj: nie usuwa tablicy partycji)?

Zapisuje w wyznaczonym miejscu (ja tak z pamięci dokładnego adresu Ci nie podam) bootloadera windows i to wszystko. Dla tego zaproponowałem instalację lilo. Będzie to to samo co: fdisk /mbr.
_________________
Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka :P
http://drwisz.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message
Gabrys
Veteran
Veteran


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 1096
Location: Toruń [PL]

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 11:51 am    Post subject: Reply with quote

Temat rozwiązany, ale się dopnę jeszcze. Otóż bardzo miłą jest komenda:
# grub-install --recheck
która instaluje gruba, ale wcześniej ponownie sprawdza wszystkie urządzenia (czyli aktualizuje device.map, jeśli dobrze kojarzę). Czasami się coś z tym plikiem psuje jak się przekłada dyski, manipuluje z różnymi wersjami gruba, czy korzysta z DOSowych programów ;).
_________________
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
Back to top
View user's profile Send private message
sza_ry
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 92
Location: Poland

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 3:07 pm    Post subject: Reply with quote

Co prawda rozwiązane (przez zmianę kolejności) ale jeszcze jesen pomysł;
BeteNoire> Grub przy boot-owaniu wyrzucał komunikat z krzaczkami z jajkiem którego dawno nie używałeś -> wygląda to na jakiś stary zapis w MBR. I nie w MBR hd1 który odświeżyłeś.
Mogą być dwa powody takiego zachowania;
MBR hd1 nie został odświeżony, np. Z powodu ustawienia w Bios-ie zabezpieczenia antywirusowego (blokuje zapis w MBR)
nie jest to MBR z hd1 ale z innego dysku (hd0). Komp usiłuje się zbootować z pierwszego dysku. Powinno pomóc;
Code:
setup(hd0)

Odświeżenie MBR (np. Dos-owy fdisk /MBR) polega nie na kasowaniu całej jego zawartości, a tylko części nie związanej z opisem partycji itp.
Ta pozostała część może być wykorzystana przez programy rozruchowe (lilo, grub), wirusy itp.
Ja zostawiam ten obszar pusty umieszczając lilo czy gruba na partycji, ale o tym już było :)
Trzeba tylko pamiętać na którą partycję wskazuje flaga boot (fdisk -l). U BeteNoire boot zostałby przekazany na sda2 (jakiś NTFS :( ). Dużo programów z obcego nam środowiska ;) lubi (bez pytania też) nadpisywać MBR m.in instalacje windy antywirusy. Niszcząc przy okazji zapisanego tam bootloadera.
Pozdrawiam :)
_________________
Macbook white
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum