Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Siec problem z konfiguracja (brak modulow)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jacis
n00b
n00b


Joined: 19 Sep 2005
Posts: 63
Location: Olsztyn

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:19 pm    Post subject: Siec problem z konfiguracja (brak modulow) Reply with quote

Preblem jest nastepujacy przy probie uruchomienia sieci /etc/init.d/net.eth0 start wyswietla mi liste na czerwono o braku adsl i takich roznych a na koncu "no interface module has been loaded".W pliku net wszysko jest dobrze ustawione.Mam sieciowke na plycie zintegrowana nforce2 i do niej sterownik 'forcedeth',ktory jest ladowany ze startem.Instalowalem od nowa gentoo z livecd-2005.1-r1 i wszystko na poczatku bylo ok siec dzialala. Moj kernel to 2.6.12-r10 wszysko zaczelo sie od instalacji dbus,hal i ivman.Dbus zainstalowal sie i wszystkie zaleznosci ale hal i ivman nie tylko zaleznosci poniewaz najnowsze wersje wymagaja kernela w wersji >=2.6.13.Po restarcie nie dzialala juz siec.Karta jest widziana ale po route wyskakuje brak sieci.Teraz jestem w kropce bo nie moge zainstalowac nowego jadra i reszty programow.
Prosilbym o pomoc.



pozdro
_________________
Tylko GENTOO !!!!!
Back to top
View user's profile Send private message
jacis
n00b
n00b


Joined: 19 Sep 2005
Posts: 63
Location: Olsztyn

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

Tutaj mam dokladnie jak wyswietla sie podczas startu systemu:

Code:
 apipa does not support the required function check_installed
 arping does not support the required function provides
 bonding does not support the required function provides
 bridge does not support the required function provides
 dhclient does not support the required function provides
 dhcpcd does not support the required function provides
 essidnet does not support the required function check_installed
 ifconfig does not support the required function provides
 ifplugd does not support the required function provides
 ipppd does not support the required function provides
 iproute2 does not support the required function provides
 iptunnel does not support the required function check_installed
 iwconfig does not support the required function provides
 macchanger does not support the required function check_installed
 macnet does not support the required function check_installed
 netplugd does not support the required function provides
 pppd does not support the required function provides
 pump does not support the required function provides
 rename does not support the required function check_installed
 system does not support the required function check_installed
 tuntap does not support the required function provides
 udhcpc does not support the required function provides
 vlan does not support the required function provides
 wpa_supplicant does not support the required function provides
 ifconfig is not a valid module (missing provides)


moze ktos wie jak ten problem rozwiazac?
_________________
Tylko GENTOO !!!!!


Last edited by jacis on Thu Jan 19, 2006 6:39 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

skonfiguruj sobie dobrze /etc/conf.d/net
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
jacis
n00b
n00b


Joined: 19 Sep 2005
Posts: 63
Location: Olsztyn

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

raku jezeli chodzi o /etc/conf.d/net to mam wszystko wpisane ok.

Code:
# /etc/conf.d/net:
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-src/rc-scripts/etc/conf.d/net,v 1.7 2002/11/18 19:39:22 azarah Exp $

# Global config file for net.* rc-scripts

modules=( "ifconfig" )

# This is basically the ifconfig argument without the ifconfig $iface
#
iface_eth0="192.168.2.2 broadcast 192.168.2.255 netmask 255.255.255.0"
#iface_eth1="207.170.82.202 broadcast 207.0.255.255 netmask 255.255.0.0"

# For DHCP set iface_eth? to "dhcp"
# For passing options to dhcpcd use dhcpcd_eth?
#
#iface_eth0="dhcp"
#dhcpcd_eth0="..."

# For adding aliases to a interface
#
#alias_eth0="192.168.0.3 192.168.0.4"

# NB:  The next is only used for aliases.
#
# To add a custom netmask/broadcast address to created aliases,
# uncomment and change accordingly.  Leave commented to assign
# defaults for that interface.
#
broadcast_eth0="192.168.2.1 192.168.2.1"
netmask_eth0="255.255.255.0 255.255.255.0"


# For setting the default gateway
#
gateway="eth0/192.168.2.1"

routes_eth0=( "default nvidia 192.168.2.1" )


i na tych ustawieniach wszystko dzialalo az do momentu instalacji dbus i ivman i ponownym uruchomieniu.
_________________
Tylko GENTOO !!!!!


Last edited by jacis on Thu Jan 19, 2006 6:40 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 6:33 pm    Post subject: Reply with quote

zacznij używać znaczników code do umieszczania configów, wyników błędów etc!
Wyedytuj swoje posty i to popraw.
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum