Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][net] brak dostępu do sieci
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:11 pm    Post subject: [SOLVED][net] brak dostępu do sieci Reply with quote

Hi!
Podczas instalacji miałem dostęp do internetu dzięki poleceniu net-setup eth0
Kiedy po instalacji zrestartowałem komputer, zalogowałem sie, okazało się że nie mam dostępu do sieci..
Jak je ustawić?
Back to top
View user's profile Send private message
misiOr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Dec 2005
Posts: 77
Location: Poland/rzesz.

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:15 pm    Post subject: Reply with quote

Na podstawie tak wielu szczegółów, które podales - odpowiem tak:
Code:
 vim /etc/conf.d/net
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:18 pm    Post subject: Reply with quote

Hm zaduzo to mi to nie mowi :wink: napisz cos wiecej np. jak sie laczysz z internetem, skoro piszesz ze na livecd miales polaczenie z internetem czy skopiowales plik resolv.conf, czy masz obsluge swojej sieciowki w jajku itp. :wink:
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

skopiowałem resolv.conf, w net-setup eth0 sam wszystko wpisywałem
Back to top
View user's profile Send private message
Aktyn
l33t
l33t


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 619

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:24 pm    Post subject: Re: [net] brak dostępu do sieci Reply with quote

fotografik12 wrote:
Hi!
Kiedy po instalacji zrestartowałem komputer, zalogowałem sie, okazało się że nie mam dostępu do sieci..
Jak je ustawić?


a to podczas instalacji zrobiłeś?
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=8#doc_chap2

No i czy masz wkompilowane sterowniki w jajku do swojej sieciówki?
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:31 pm    Post subject: Reply with quote

nie, w gazecie według której instalowałem gentoo nic o tym nie było..
a czy w jajku są to nie wiem, mam genkernela..
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
nie, w gazecie według której instalowałem gentoo nic o tym nie było..

...ciekawe jaka to gazeta :wink: :lol: hmm pozostaje mi tylko napisac instalacja wedlug handbooka :wink: a
Quote:
a czy w jajku są to nie wiem, mam genkernela..
nie skomentuje :?
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

tak więc jak sprawdzić czy kernel obsługuje moją kartę sieciową?
i jak ustawić ten internet?
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

napisz co to za sieciowka (nazwe chipsetu) jakiego jadra uzywasz, a co do genkernela to nie uzywalem...moze warto sie zapoznac z
Code:
make menuconfig, make bzImage, make modules, make modules_install
:wink: wlasnorecznie budowanie kernela nie jest takie straszne...
najlepiej jak zalaczysz livecd i wpiszesz lsmod, wylistuje ci to moduly jakie sa zaladowane, w nich powinienes znalezc ten od sieciowki no i oczywiscie to jako lektura http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml?part=4
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

oki, dzięki, napisze jak mi nie będzie chodzić..
sieciówke zdaje się wykrywa, w końcu genkernel..
Back to top
View user's profile Send private message
Gabrys
Veteran
Veteran


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 1096
Location: Toruń [PL]

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 9:46 pm    Post subject: Reply with quote

Genkernel nie jest taki zły ;), tylko jest z nim trochę bawienia. Myślę, że jak już będziesz wiedział jaki moduł jądra jest odpowiedzialny za Twoją sieciówkę, to wystarczy dodać jego nazwę do /etc/modules.autoload/kernel-2.6 (albo jakoś podobnie) i wtedy jądro będzie ładowało ten sterownik przy starcie. Aby przejrzeć wszystkie moduły, które masz załadowane (w celu zgadnięcia, który odpowiada za sieciówkę) odpal na LiveCD lsmod. A nic się nie stanie, gdy wszystkie moduły, które wypisze lsmod dodasz sobie do rzeczonego pliku. Życzę powodzenia. :)

A jeszcze zanim cokolwiek dodasz do tego pliku sprawdź za pomocą lsmod na maszynie z postawionym Gentoo (nie LiveCD) czy jądro jeszcze nie załadowało tego modułu. W takim przypadku olej wszystko co powyżej i szukaj błędu gdzie indziej. Może wystarczy np.
Code:
rc-update add net.eth0 default
, które doda do uruchamianych przy starcie usług postawienie sieci?

W sumie wszystko jest w handbooku :).
_________________
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 7:11 pm    Post subject: Problem z siecią Reply with quote

Od samego początku nie działa mi sieć, pomimo, że eth0 zostaje wykryta. Nie mogę spingować serwerów nazw (unknown host), nie mogę połączyć się z mirrorami. Wielu potrzebnych mi rzeczy brak na live. Jeśli ktoś zechce mi pomóc, podam szczegóły
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

to skąd ty masz te live cd?!
Back to top
View user's profile Send private message
Ratman
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 141

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

ANTAL co masz za sieciówkę?
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 8:51 pm    Post subject: Re: Problem z siecią Reply with quote

ANTAL wrote:
Jeśli ktoś zechce mi pomóc, podam szczegóły

może podaj je w nowym wątku, żeby jakiś porządek był na forum. Najlepiej podaj dodatkowe informacje: zawartość /etc/resolv.conf, twojego dostawcę internetu, czy ping adresów IP działa, itp.
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

Ratman wrote:
ANTAL co masz za sieciówkę?


Realtek RTL8139(A) Fast Ethernet Adapter

Podłączenie do sieci Dialog 1MB (ADSL ?) tego adsl nie jestem pewien, poprzedni linux konfigurował jako eth0 a nie jako adsl czy pptoe...
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 10:19 pm    Post subject: Reply with quote

- Odpalałeś dhcpcd eth0, jak już wykryło tobie sieciówkę?
- Czy ty masz wogule jakiegoś klienta dhcp zinstalowanego?
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
Ratman
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 141

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 10:19 pm    Post subject: Reply with quote

używałeś genkernela, więc masz nie wkompilowane w jadro tylko jako moduł - sprawdź czy masz moduł 8139too.

jak masz to modprobe go :D

masz modem ADSL czy na dzielonym łączu siedzisz?
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

a najlepiej dopisz ten modul do /etc/modules.autoload/kernel*
*twoj kernel
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Back to top
View user's profile Send private message
kicior
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2005
Posts: 179
Location: Lublin, Poland

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

Załaduj driver i ewentualnie dodaj go do /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 żeby się automatycznie ładował
Code:
modprobe 8139too

wyedytuj /etc/conf.d/net tak aby zawierał twoje IP i bramkę - na pewno zmień te linie (inne najpewniej będą ok)
Code:
config_eth0=( "192.168.0.227/24" )
routes_eth0=( "default via 192.168.0.1" )

dopisz IP serverów DNS do /etc/resolv.conf -czyli co najmniej 1 linia w postaci
Code:
nameserver 212.182.63.66
zrestartuj sieć
Code:
/etc/init.d/net.eth0 restart
ewentualnie
Code:
rc-update add net.eth0 default
jeśli sieć sama nie wstaje po restarcie

Jak nie masz modułu to rekompilacja jaja i od początku
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Sun Jan 15, 2006 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

Ratman wrote:
używałeś genkernela, więc masz nie wkompilowane w jadro tylko jako moduł - sprawdź czy masz moduł 8139too.

jak masz to modprobe go :D

masz modem ADSL czy na dzielonym łączu siedzisz?


Genmkernela użyłem tylko przy pierwszej instalacji... Za drugim razem już nie... make menuconfig i cała reszta... I chyba nie dawałem tego jako moduł [M]... Normalnie zagwiazdkowałem [*]... Bo albo tu na forum albo w Podręczniku... gdzieś przeczytałem, aby właśnie na to uważać... na sieć... Co do modprobe 8139too... System wykrywa kartę sieciową. Na wszelki wypadek sprawdzę jak to tam wygląda z tym zagwiazdkowaniem... Ale raczej jestem pewien


Last edited by ANTAL on Mon Jan 16, 2006 12:25 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 12:05 am    Post subject: Reply with quote

podaję treść wpisu do /etc/config.d/net. Załóżmy, że mój IP ma postać: 192.168.0.227
Kod:
Code:

config_eth0=("192.168.0,227 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.0.255")
routes_eth0=("default gw 192.168.0.1)
dhcp_eth0=("dns 1 dns 2 nontp nonis")
routes_eth0=(default via ip*.1")
fallback_eth0=("192.168.0.227 netmask 255.255.255.0")
fallback_route_eth0=("default via 192.168.0.1")


zawartość mojej /etc/conf.d/hostname

Code:


HOSTNAME=""


zawartość mojej /etc/conf.d/domainname

Code:


OVERRIDE=1
DNSDOMAIN="homenetwork"   ###tutaj mam jakieś duże wątliwości czy nie powinno być 217.30..... z którymś końcem
NISDOMAIN=""                       ### bo chyba nie mam NIS-u, przejrzałem dokumentację Dialogu, tobym coś na ten temat znalazł


co zawiera moja dokumentacja:
oprócz imienia i nazwiska, adresu zawiera następujące rubryki:
ip, maskę, dns1 dns2

i toby było tyle...
Typ karty: Realtek RTL8139 PCI Fast Ethernet Adapter, zobaczył od razu, nawet nie musiałem dawać osławionego #modprobe 8139too
Kartę system widzi (wykonany był ifconfig_eth0) przed i po zapisaniu tych parametrów.
ale... to co przedtem napisałem... pinguje jedynie bramę, reszty nie. Przy starcie systemu nie ma uwag poza błędem ładowania 3c59x, jakiegoś błędu związanego z usbfs (patrzyłem uważnie czy czegoś na starcie nie zgłosi).


Last edited by ANTAL on Mon Jan 16, 2006 2:56 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 1:01 am    Post subject: Reply with quote

fotografik12 wrote:
to skąd ty masz te live cd?!

ze strony gentoo (www.gentoo.org) z działu "get gentoo". Jest tam livecd 2005.1 i package
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 7:24 am    Post subject: Reply with quote

ANTAL wrote:
podaję treść wpisu do /etc/config.d/net. Załóżmy, że mój IP ma postać: 192.168.0.227
Kod:
Code:

config_eth0=("192.168.0,227 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.0.255")
routes_eth0=("default gw 192.168.0.1)


to ci wystarczy, resztę bzdur wywal

Quote:
zawartość mojej /etc/conf.d/hostname

Code:


HOSTNAME=""


fajno by było jakoś nazwać swój komputer

Quote:

co zawiera moja dokumentacja:
oprócz imienia i nazwiska, adresu zawiera następujące rubryki:
ip, maskę, dns1 dns2

wysil sie więc i wpisz te dnsy do /etc/resolv.conf. Poprawną składnię tego pliku znajdziesz w man resolv.conf
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 8:14 am    Post subject: Reply with quote

ANTAL wrote:
ale... to co przedtem napisałem... pinguje jedynie bramę, reszty nie.
a co to za brama?
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum