Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][net] brak dostępu do sieci
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 9:05 am    Post subject: Reply with quote

Treść wątku bardziej pasuje tutaj więc przenoszę do Instalacja i sprzęt.
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

do germita:

default gateway...

do raku:

wywaliłem resztę bzdur... efekt taki sam jak był...
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 5:36 pm    Post subject: Reply with quote

powtórzę się:
Quote:
wysil sie więc i wpisz te dnsy do /etc/resolv.conf. Poprawną składnię tego pliku znajdziesz w man resolv.conf

podaj zawartość twojego /etc/resolv.conf. Napisz, czy możesz pingować adresy IP z internetu (np. 62.93.32.67).
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
noobah
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2005
Posts: 210
Location: Ustonie Morskie, Poland

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli możesz spingować bramę, to karta działa, problem leży z pewnością w DNSach, raku ma rację.

BTW tak to jest jak się nie używa handbooka tylko gaz.......
Jak mnie coś interesuje (np. nowa dystrybucja linuksa) to pierwsza rzecz jaką robię to wejście na oficjalną stronę projektu i przeczytanie FAQ / readme / install guide czy coś w tym stylu. O forum już nie wspomnę.
_________________
the force is strong with me
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

do raku:

Wysilę się wysilę... Chwila... I napiszę czy udało się spingować. Mam jeszcze tylko jedno pytanie: Do dyspozycji mam nameserwery dialogu i tepsy. Czy koniecznie muszę dawać tylko dwa (podstawowy i zapas) czy mogę zadeklarować np cztery... proszę o w miarę szyką odpowiedź, zaraz wracam do linuxa...

do zwirka:
Wcale tak nie nacisnąłem na gaz... Gdybym nie czytał uprzednio ani handbooka ani FAQ ani nie słuchał waszych rad, tobym nigdy nie wylazł poza wszelkie instalacje graficzne... Gdybym sobie tego nieszczęsnego handooka mógł wydrukować, tobym nie musiał o wszystko wszystkich pytać. Padła mi drukarka (fizycznie), to raz, a dwa latam jako yo-yo pomiędzy windowsem a niekompletnym jeszcze linuxem, z którego nie mogę wyleźć do sieci...

Karta cały czas działa, bez nejakich problemów, przecież ja o tym od początku piszę, że działa, tylko co z tego
Back to top
View user's profile Send private message
Xax
Guru
Guru


Joined: 24 Jul 2003
Posts: 417
Location: Poland, Gliwice, Trynek

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

ANTAL wrote:
Code:

config_eth0=("192.168.0,227 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.0.255")


Jezeli klepales to na forum recznie to jest szansa, ze sie pomyliles przy przepisywaniu, jezeli wklejales to masz blad (tak czy tak). W numerze IP masz przecinek przed 227.

Co zwraca (jako root):
ifconfig
route

Czy mozesz spingowac adres 213.180.130.200 (onet'a).
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Tue Jan 17, 2006 3:08 am    Post subject: Reply with quote

Xax wrote:
ANTAL wrote:
Code:

config_eth0=("192.168.0,227 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.0.255")


Jezeli klepales to na forum recznie to jest szansa, ze sie pomyliles przy przepisywaniu, jezeli wklejales to masz blad (tak czy tak). W numerze IP masz przecinek przed 227.

Co zwraca (jako root):
ifconfig
route

Czy mozesz spingowac adres 213.180.130.200 (onet'a).

Byl inny glupi blad:
Code:

nameserver=217.30......

a przeciez tam powinna byc spacja a nie znak rownosci... Widocznie wklepalem to jak automat, nie bardzo juz myslac co robie... Pozniej to zostalo i bruzdzilo... Serdeczne dzieki za pomoc :) I przepraszam za brak polskich znakow. Pisze spod lynx'a :D
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Tue Jan 17, 2006 8:15 am    Post subject: Reply with quote

Już? Działa? To proszę przeczytać APEL!!
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Tue Jan 17, 2006 10:12 am    Post subject: Reply with quote

ANTAL wrote:
do raku:
Do dyspozycji mam nameserwery dialogu i tepsy. Czy koniecznie muszę dawać tylko dwa (podstawowy i zapas) czy mogę zadeklarować np cztery...

możesz zadeklarować i 20, ale musisz mieć do nich pełny dostęp (możliwość zapytań rekursywnych). Wątpię, czy TPSA jest tak łskawa, zeby klientom Dialogu udostepniać swoje DNSy.
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
ANTAL
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2006
Posts: 59
Location: Wrocław/Jesenik

PostPosted: Sun Jan 22, 2006 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki wszystkim za pomoc. :) Mam tez inne pytania, ale tu z mojej strony [EOT]
_________________
Pozdrawiam
ANTAL
NOSTROMO: PENTIUM III, 512MB RAM, HDD1(fat32) 15GB, HDD2 (GENTOO) 20GB, NVIDIA RIVA TNT2 Model 64 Pro, Monitor IBM Power Display 20", CDROM 45x, DVD RW Toshiba,Tablet WACOM Intuos GD-1212-R
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Sun Jan 22, 2006 7:59 pm    Post subject: Re: Problem z siecią Reply with quote

milu: jak ma się stosować do apelu, skoro nie jest autorem tego tematu?
że zacytuję:

raku wrote:
ANTAL wrote:
Jeśli ktoś zechce mi pomóc, podam szczegóły

może podaj je w nowym wątku, żeby jakiś porządek był na forum. Najlepiej podaj dodatkowe informacje: zawartość /etc/resolv.conf, twojego dostawcę internetu, czy ping adresów IP działa, itp.


a tak przy okazji:
Do ANTALa: już w moim pierwszym poście prosiłem o zawartość /etc/resolv.conf. Gdybyś podał WSZYSTKIE dane o jakie prosiłem zamiast teoretyzować, miałbyś problem rozwiązany w ciągu godziny a nie kilku dni...
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Mon Jan 23, 2006 2:11 pm    Post subject: Re: Problem z siecią Reply with quote

raku wrote:
milu: jak ma się stosować do apelu, skoro nie jest autorem tego tematu?
że zacytuję:

raku wrote:
ANTAL wrote:
Jeśli ktoś zechce mi pomóc, podam szczegóły

może podaj je w nowym wątku, żeby jakiś porządek był na forum. Najlepiej podaj dodatkowe informacje: zawartość /etc/resolv.conf, twojego dostawcę internetu, czy ping adresów IP działa, itp.


:wink: miałem na myśli autora pierwotnego posta (fotografik12) który odpuścił sobie chyba ten wątek.
W takim razie dodaję SOLVED i po sprawie
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum