Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Problem z bootowaniem nowego systemu :(
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2400
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 7:25 pm    Post subject: [SOLVED] Problem z bootowaniem nowego systemu :( Reply with quote

Witam.
Posadziłem właśnie nowy system i nie mogę go zabootować.
Pewnie to jakaś drobnostka, jednak proszę o pomoc => wkoncu co 2 głowy to nie 1. Pewnie coś poprostu przeoczyłem.

Chodzi oto, ze mam nowy dysk twardy SerialATA/150.
Podlaczylem go pod kontroler SerialATA/300 (SATA II), którym zarządza nForce4 Ultra400.
Na starym Gentoo, ktory siedzi na Samsungu ATA/133 mam posadzony system, w ktorym mam sterownik do SATA skompilowany jako moduł (wykonuje: modprobe sata_nv mount /dev/sda1 /NEWHDD => wszystko działa).

/dev/sda1 sformatowane zostało w systemie plików ReiserFS v3.6.
Kernel to archck7 (2.6.14).
W grub.conf mam wpisane:

Code:
title NEW Gentoo Linux 2005.1
    root=(hd1,0)
    kernel=(hd1,0)/boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ide-delay=1 vga=791


Podczas gdy w /boot/grub/device.map mam wpisy:
Code:
(fd0)   /dev/fd0
(hd0)   /dev/hda
(hd1)   /dev/sda


Grub bootuje kernela, ktory wywala Kernel Panic, Unable to mount root fs.
Zeby bylo zabawniej, to w starym Gentoo mam kernela archck3, a w nowym archck7. Konfig nowego kernela porzyczylem se ze starego. Zmienilem jednak 1 opcje. Wkompilowałem w kernela obsługę SCSI i sterownik sata_nv, ale wykompilowałem sterownik sata_sil (Mam tez kontroler Silicon Images SIL3114 na płycie głównej). Dodam, że obsługa ReiserFS takze jest wkompilowana w kernela ;). A zeby było jeszcze ciekawiej :P, to podczas bootowania pisze cos na styl:

Code:
SATA Primary device added.
SATA Primary device removed.
SATA Secondary device added.
SATA Secondary device removed.


Po czym wykrywa dysk, pisze: Seagate ST380817AS v9.01.
Nastepnie pisze Kernel Panic, Unable to mount root fs. I tam w nawiasie pisze sda1 (nie /dev/sda1, tylko poprostu sda1).

Co jest grane?

Oto konfig mojego kernela: http://free.of.pl/m/macrosoft/NEW/config
Oto moj emerge info: http://free.of.pl/m/macrosoft/NEW/einfo [pisze 2.6.14-archck3 bo to z chroota, wkoncu nie moge go zabootowac :P]
Moj make.conf: http://free.of.pl/m/macrosoft/NEW/make.conf

Proszę o pomoc!


Last edited by Belliash on Thu Dec 29, 2005 9:39 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

Pytanie za zlotowke czy we fstab po przekopiowaniu zmieniles z hda na sda ? (wszystko maszsz na jednej partycji /dev/dsa1, a calosc przekopiowales na nowy dysk ?).config wyglada dobrze pod katem sata
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2400
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:14 am    Post subject: Reply with quote

Powiem tak.
Mam dysk Samsung SP0411N => Primary Master => /dev/hda1
na ktorym mam posadzonego Gentoo, z ktorego teraz pisze.
Dostalem nowy HDD SATA. Jest widziany jako /dev/sda1.
Zalozylem na nim partycje uzywaja cfdisk'a, dalem jej flage BOOTABLE, ptem wpisalem mkreiserfs /dev/sda1 ;).
zamontowalem partycje i skopiowalem na nia plik: stage1-amd64-2005.1-r1.tar.bz2 => tar -xvjpf *.bz2 => chroot /NEWHDD /bin/bash


Posadziłem nowy system.
Ze starego wizalem make.conf, ktorego tez lekko zmodyfikowalem (dodalem flagi --as-needed i -Bdirect do LDFLAGS).
Jak doszedlem do kernela, to posadzilem tego samego, tylko ze nowsza wersje. Konfig pożyczylem, jednak by moc zabootowac sysa z nowego HDD musialem zmienic opcje do SATA => wkompilowac modul na stale.

Oto moj fstab: free.of.pl/m/macrosoft/NEW/fstab

Zastanawiam sie, czy zaznaczona opcje przypadkiem nie powinna byc wkompilowana w kernel:
http://free.of.pl/m/macrosoft/NEW/scsi.jpeg
BO jak na razie jest skompilowana jako modul.
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:21 am    Post subject: Reply with quote

faktycznie masz jako modul (wczoraj to przeoczylem) a to zle, powinno byc:
Code:

#
# SCSI support type (disk, tape, CD-ROM)
#
CONFIG_BLK_DEV_SD=y

fstab jest OK
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2400
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:39 am    Post subject: Reply with quote

OK, Juz działa.
Mowilem, ze to pewnia jakas blahostka, ktora przeoczylem :P.

Dzieki za pomoc!
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum