Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Problem z lilo ( grub error 21 )
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 3:16 pm    Post subject: [SOLVED]Problem z lilo ( grub error 21 ) Reply with quote

Hi!
Mam problem z lilo, kiedy restartuje komputer, to wyświetlają mi się jedynki i zera..
Oto mój plik lilo.conf :

Code:
boot=/dev/hda
prompt
timeout=30
default=windows


image=/boot/kernel-genkernel-x86-2.6.14-gentoo-r5
label=gentoo
read-only
root=/dev/ram0
append="init=/linuxrc real_root=/dev/hdb5"
initrd=/boot/initramfs-genkernel-x86-2.6.14-gentoo-r5



other=/dev/hda1
label=windows




Last edited by fotografik12 on Sun Jan 01, 2006 2:08 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

Odpal kompa z universal-cd, zamontuj i chrootuj sie na partycje z gentoo i klepnij
#lilo (po kazdej zmianie konfiguracji w /etc/lilo.conf musisz wykonać #lilo
bo z tego co napisales to lilo nie wie gdzie siedzi: kernel-genkernel-x86-2.6.14-gentoo-r5, dlatego wywala te cyferki
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

o co ci chodzi!!??
przeładowałem lilo w trakcie instalacji, a po restarcie się nie uruchamia...
od tego czasu nic nie zmieniałem w pliku konfiguracyjnym..
Back to top
View user's profile Send private message
Johnny_Bit
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Aug 2005
Posts: 242
Location: Poland

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

A można by tu zasugerować gruba... Uważam że lepszy niż lilo... stwierdzam to po kilkuletniej znajomości z oboma bootloaderami. Z grubem jeszcze nigdy nie miałem tak dziwnych problemów jak z lilo...
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 6:25 am    Post subject: Reply with quote

Błędy MBR nie zmienią faktu czy masz Gruba czy Lilo. Mnie się tak działo kiedy nagle znikneły partycje linuksa (tzn. usunąłem je), może być błąd w konfiguracji, dodaj tekie coś na początek:
Code:
lba32

Informauje to Lilo, że kernel może się znajdować w iluś tam bajtach (nie pamiętam dokładnie ilu) poza początkiem dysku.
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 7:41 am    Post subject: Reply with quote

ale mam to dodać do lilo.conf?
Aha, podczas przeładowania "wpisania komendy lilo"
wyświetla się komunikat że instalacja nastąpiła na obcym dysku- hda, gentoo jest na hdb..
po za ostrzeżeniem, żednego błędu, wszystko ok...
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 8:16 am    Post subject: Reply with quote

dodajesz na samym początku pliku /etc/lilo.conf i powinno działać, potem odpalasz lilo i jest dobrze
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 8:54 am    Post subject: Reply with quote

to lba32 nic nie dało...
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:15 am    Post subject: Reply with quote

W pierwszym poscie pokazujesz ze:
Code:

boot=/dev/hda

A pozniej piszesz ze
Quote:

gentoo jest na hdb

To chyba juz wiesz co zmienic ?
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:18 am    Post subject: Reply with quote

hda jest pierwszym dyskiem, wiec chyba z niego wszystko się ładuje?
sprawdze z hdb...
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:30 am    Post subject: Reply with quote

W biosie ustaw aby kom startował z 2 hdd i wtedy zmien tak jak teraz doradzono, musi dzialac. Pewnie wina kilku dysków. Ja miałem kiedyś tak zrobione jak teraz doradzam i wszystko normalnie działało.
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:35 am    Post subject: Reply with quote

a jeżeli wyjmę drugi dysk (na ktrym jest gentoo ), to uruchomi sie pierwszy? jest na nim windows..
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:44 am    Post subject: Reply with quote

Nie bo już zepsułeś MBR, a bez niego nie wystartuje Windows, bedziesz miał dalej pełno ) i !, chyba że wyjmiesz dysk z Windowem i wsadzisz lilo do MBR to linux powinien działać normalnie
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 9:58 am    Post subject: Reply with quote

niezrozumieliśmy się..


tak wię weszłem w bios, ustawiłem:
1st - cd-rom
2nd - hd-1
3rd - hd-0

weszłem na livecd, zmieniłem na hdb, ale nadal włancza się windows...
Ustawiłem timeout=300, bo myślałem że poprostu za szybko to mija...
A, po przeładowaniu lilo, wyświtliło mi sie ostrzeżenie ze hdb nie jest pierwszym dyskiem, ale nie było żadnego błędu.

Ehh... co jest!?!?
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 10:51 am    Post subject: Reply with quote

Odkręć obudowe i poprzestawiaj zworki w dystkach odpowiednio na Maser na dysku z Linuksem i Slave na dysku z Windowsem. Jak to nie zadziała to ja juz nie wiem.
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 11:12 am    Post subject: Reply with quote

tak już próbowałem, ale podczas startu, były jakies błędy IDE...
Musiałem zostawić tak jak jest, po za tym na dysku z windowsem nie mam zworki 8O
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 689

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 1:18 pm    Post subject: Re: Problem z lilo Reply with quote

To ja się podczepię.
fotografik12 wrote:
Hi!
Mam problem z lilo, kiedy restartuje komputer, to wyświetlają mi się jedynki i zera..
Oto mój plik lilo.conf :

Miałem... a w zasadzie mam podobny problem na jednym kompie. Tylko u mnie z tego co pamiętam sypie 99 99 99 99 (wywala tego z pół ekranu i staje), a nie zerami. (-;

fotografik12 wrote:
A, po przeładowaniu lilo, wyświtliło mi sie ostrzeżenie ze hdb nie jest pierwszym dyskiem, ale nie było żadnego błędu.

Mam tak na jednym kompie:
/dev/hda -- na nim tylko windows
/dev/hdb -- na nim tylko partycje linuksowe i Gentoo
Przy zmianach w konfigu lilo ostrzega, że dysk na którym "jest" (czyli hda) nie jest dyskiem z Gentoo (czy jakoś tak ;-), ale wszystko śmiga cacy.

Problematyczny komp:
/etc/lilo.conf (z pamięci):
Code:
boot=/dev/hdc
prompt
timeout=3
default=gentoo

image=/boot/kernel-2.6.14-gr4
        label=gentoo
        read-only
        root=/dev/hdc1

image=/boot/memtest86/memtest.bin
        label=memtest

.. problem pojawiał się tylko przy odpalaniu z Primary IDE (bez różnicy czy "/dev/hdb" czy "/dev/hda"). Problem nie występuje z windowsem (tzn. odpala się normalnie na Primary).
Jak widać po .conf'ie wszystko jest dostosowane do odpalania z Secondary.
Jeżeli dobrze pamiętam to problem znikał kiedy na Primary były podłączone dwa urządzenia na raz. W zasadzie nie mam pomysłu z czym to może być związane... myślałem, ze to może coś z płytą główną jest walniete, ale skoro występują podobne problemy...
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

czyli co proponujesz?
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 3:50 pm    Post subject: Reply with quote

Ja tez moze dorzuce cos od siebie: na poczatku znajomosci z gentoo uzywalem takze lilo, ale prawie zawsze sie cos knocilo no jak to ja zapominalem po dokonaniu zmian napisac
Code:
/sbin/lilo
. Kolega nie uzywajay akurat gentoo polecil mi gruba jako lepszego bootmanagera. Po poznaniu roznic i oswojeniu sie z nim polecam go kazdemu. I prosze nie traktujcie tego jak jakiegos flejma. Reasumujac, sprobuj gruba, naprawde warto, bo sprawia mniej problemow.
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

nic nie rozumiem z tej instrukcji gruba...
Back to top
View user's profile Send private message
kadu
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 267

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
nic nie rozumiem z tej instrukcji gruba...

nie sadze, zeby instrukcja gruba byla trudna do zrozumienia. Jezeli ja wszystko zrozumialem, to musi byc prosciutka :lol: . Mialem kiedys podobny blad (ale z grubem) i mi wyskakiwaly same 9. Poustawialam w biosie odpowiednio kolejnosci bootowania i zadzialalo :)
_________________
:*
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 6:01 pm    Post subject: Reply with quote

to spróbować z grubem, czy może jest jakies rozwiazanie?
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie to wygląda tak:

[img:1138fb74e7]http://img287.imageshack.us/img287/8905/partycje3iw.jpg[/img:1138fb74e7]

Na hdb mam pustą przestrzeń, może zrobić na niej jakąś partycję primary...
Jak jest u ciebie lazy_bum?
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

zrobiłem na samym początku partycje primary, to nic nie dało...
mimo że bootowanie mam z drugiego dysku, to nic nie daje...
jest tak, jakby na hdb nie było MBR, a na hda nie dało się wgrać...

any qustions?
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 689

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 10:28 am    Post subject: Reply with quote

fotografik12 wrote:
U mnie to wygląda tak:

obrazek

Na hdb mam pustą przestrzeń, może zrobić na niej jakąś partycję primary...
Jak jest u ciebie lazy_bum?

U mnie jest (zupełnie, jak w handbook'u tylko rozmiary trochę inne):
hda1 -- /boot (ext2)
hda2 -- swap
hda3 -- / (ext3)
.. cała przestrzeń na dysku wykorzystana.
grub'a nigdy nie lubiłem, lilo zawsze wydawało mi się prostsze i bardziej przejrzyste. No i z lilo kłopoty miałem tylko w tym jednym kompie (czyżby bug?). Może czas przetestować grub'a....
U mnie problem rozwiązełem odpalając kompa z Secondary Master. Trochę to niewygodne, ale on nie miał być wygodny tylko działać. Gorzej, że trochę zmieniłem mu "profil" i ma się stać wygodniejszy, a wtedy już pojawia się problem z boot'owaniem (trzeba dłubać w BIOSie za każdym razem).

::edit::
Może to będzie pomocne? (przetestuję dopiero wieczorem)
Tutaj polecam ilustracje dysku. :-D
I jeszcze cytat z man lilo:
Code:
BOOT ERRORS
       The boot process takes place in two stages.  The first stage loader is a  sin-
       gle  sector,  and is loaded by the BIOS or by the loader in the MBR.  It loads
       the multi-sector second stage loader, but is very  space  limited.   When  the
       first  stage loader gets control, it types the letter "L"; when it is ready to
       transfer control to the second stage loader it types the letter "I".   If  any
       error  occurs,  like  a  disk  read error, it will put out a hexadecimil error
       code, and then it will re-try the operation.  All hex  error  codes  are  BIOS
       return values, except for the lilo-generated 40, 99 and 9A.  A partial list of
       error codes follows:


              00  no error
              01  invalid disk command
              02  address mark not found
              03  disk write-protected
              04  sector not found
              06  floppy disk removed
              08  DMA overrun
              0A  bad sector flag
              0B  bad track flag
              20  controller failure
              40  seek failure (BIOS)
              40  cylinder>1023 (LILO)
              99  invalid second stage index sector (LILO)
              9A  no second stage loader signature (LILO)
              AA  drive not ready
              FF  sense operation failed

       Error code 40 is generated by the BIOS, or by LILO during the conversion of  a
       linear (24-bit) disk address to a geometric (C:H:S) address.  On older systems
       which do not support lba32 (32-bit) addressing, this error may also be  gener-
       ated.   Errors  99  and 9A usually mean the map file (-m or map=) is not read-
       able, likely because LILO was not re-run after some system change, or there is
       a  geometry mis-match between what LILO used (lilo -v3 to display) and what is
       actually being used by the BIOS (one of the lilo diagnostic  disks,  available
       in the source distribution, may be needed to diagnose this problem).

       When  the  second  stage  loader has received control from the first stage, it
       prints the letter "L", and when it has initialized itself, including verifying
       the  "Descriptor  Table"  - the list of kernels/others to boot - it will print
       the letter "O", to form the full word "LILO", in uppercase.

       All second stage loader error messages are English text, and try to  pinpoint,
       more or less successfully, the point of failure.

Narazie to tyle. W sumie to nawet nie wpadłem na to, że to może być problem z bootloader'em dopóki nie napisałeś o podobnym problemie... zupełnie jakby google nie był moim kumplem. (-;
_________________
roslin uberlay | grubelek


Last edited by lazy_bum on Fri Dec 30, 2005 10:53 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum