Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Problem z lilo ( grub error 21 )
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Polin
Guru
Guru


Joined: 09 Oct 2004
Posts: 318

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 10:33 am    Post subject: Reply with quote

lazy_bum wrote:

grub'a nigdy nie lubiłem, lilo zawsze wydawało mi się prostsze i bardziej przejrzyste.

Takie prostsze i przejrzystsze, ze co chwila na forum pojawiaja sie tematy opisujace problemy z Lilo. Grub jakos takiej "popularnosci" tu nie zdobyl. Ciekawe czemu?
Moze czas przemyslec swoje opinie o jednym i drugim bootloaderze?
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 689

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 11:01 am    Post subject: Reply with quote

Polin wrote:
lazy_bum wrote:

grub'a nigdy nie lubiłem, lilo zawsze wydawało mi się prostsze i bardziej przejrzyste.

Takie prostsze i przejrzystsze, ze co chwila na forum pojawiaja sie tematy opisujace problemy z Lilo. Grub jakos takiej "popularnosci" tu nie zdobyl. Ciekawe czemu?
Moze czas przemyslec swoje opinie o jednym i drugim bootloaderze?

W moim przypadku nie zdobył przez brak przejrzystości. Jeżeli (teoretycznie) 90% używa lilo bo jest "łatwiejszy" i 5% obu bootloader'ów ma problemy to wiadomo, że więcej tematów o lilo jest. (-;
Ale mniejsza o to, jak pisałem grub'a może w końcu przetestuje na tym sprzęcie bo wolałbym jednak system na /dev/hda, a nie /dev/hdc... \-:
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 12:54 pm    Post subject: Reply with quote

lazy_bum, mam prośbę.. pokaż swój fstab i lilo.conf
będe bardzo wdzięczny :)

aha, zmieniłem jeszcze partycje i zainstalowałem jeszcze raz: [img:4bdce36089]http://img514.imageshack.us/img514/619/partycje20ti.jpg[/img:4bdce36089]
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 2:47 pm    Post subject: Reply with quote

Brak przejrzystosci w grubie? 8O IMHO jest on bardzo przejrzysty. Jednym problemem i rzecza irytujaca co dla niektorych jest to, ze w grubie 0 to 1, 1 to 2, 2 to 3 itd. Wystarczy tylko o tym pamietac, reszta to latwizna :D
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 3:12 pm    Post subject: Reply with quote

tomek, popatrz na http://img514.imageshack.us/img514/619/partycje20ti.jpg
hdb 1 to hdb(1,0)
a hdb5 to hdb(1,1) czy hdb(1,4), jest to druga partycja... ale ma numer 5 ponieważ jest logical,
po za tym wątpie żeby zmiana na gruba coś dała..
Back to top
View user's profile Send private message
lazy_bum
l33t
l33t


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 689

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

lilo.conf jest gdzieś wyżej.

/etc/fstab
Code:
/dev/hdc1   /boot     ext2    defaults,noatime  1 2
/dev/hdc2   none      swap    sw                0 0
/dev/hdc3   /         ext3    noatime           0 1

"Klon" handbookowego fstab'a, zresztą to najbardziej "default" instalacja jaką robiłem. W końcu na początku miał to być tylko ruter. (-:

fotografik12 wrote:
hdb 1 to hdb(1,0)
a hdb5 to hdb(1,1) czy hdb(1,4), jest to druga partycja... ale ma numer 5 ponieważ jest logical,
po za tym wątpie żeby zmiana na gruba coś dała..

PS. o tym właśnie mówiłem. (-;
_________________
roslin uberlay | grubelek
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 3:45 pm    Post subject: Reply with quote

to co mam robić!!??
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 4:39 pm    Post subject: Reply with quote

fotografik12 wrote:
tomek, popatrz na http://img514.imageshack.us/img514/619/partycje20ti.jpg
hdb 1 to hdb(1,0)
a hdb5 to hdb(1,1) czy hdb(1,4), jest to druga partycja... ale ma numer 5 ponieważ jest logical,
po za tym wątpie żeby zmiana na gruba coś dała..

Na pewno masz blad, nie moze byc cos takiego
Code:
hdb(1,1)
najwyzej
Code:
hd(1,4)
Przeczytaj dokladnie http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10#doc_chap2
A i nigdy nie instalowalem gentoo na komputerze z dwoma dyskami, wiec nie wiem jak to jest. Zawsze pchalem gruba do MBR i dzialalo.
Moze podam ci konfiguracje pliku grub.conf na przykladzie tego co podales wczesniej.

Code:
default 0
timeout 30
splashimage=(hd1,0)/boot/grub/splash.xpm.gz #jesli masz gentoo na hdb1, jesli na hdb5 to zamiast (hd1,0) wpisz (hd1,4)

title=Windows XP
rootnoverify (hd0,0) #jesli masz windowsa na hda1, jesli nie popraw
chainloader +1

title=Gentoo Linux
root (hd1,0) #sytuacja jak przy splashimage
kernel /boot/kernel-genkernel-x86-2.6.14-gentoo-r5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/hda5 udev
initrd /boot/initramfs-genkernel-x86-2.6.14-gentoo-r5


To by bylo na tyle, pozniej instalujesz gruba, ja zawsze wybieram metode manualna, tobie tez polecam, jak nie poskutkuje to wybierz dopiero wtedy grub-install. A i napisz dokladnie czy masz gentoo na hdb5 czy hdb1, albo sam sobie popraw konfiguracje jak jest w komentarzach. Zreszta nie jestem pewnien tych komend od genkernela przy linijce z obrazem jadra, szczegolnie tej init=/linuxrc.
Gruba w MBR instalujesz tak: najpierw
Code:
grub
potem
Code:
root (hd1,4)
dalej
Code:
setup (hd0)
a na koniec
Code:
quit


Mam nadzieje, ze w jakis sposob pomoglem. Jak masz pytania to pytaj, bo kto pyta ten nie bladzi :wink:

Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

no grub nie działa, ale daje sensowny powód: error 21

tutaj: http://www.google.pl/search?q=grub+error+21&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official
znalazłem rozwiązanie, ale za wiele nie rozumiem..
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

Nie pomoge ci juz, bo nie posiadam 2 dyskow i nie moge tego przetestowac w zaden sposob. Ale nie dziala to: http://lists.gnu.org/archive/html/bug-grub/2003-02/msg00082.html ?
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

tomek, widziałem, jest to w google.
tylko nie rozumiem o co chodzi, nieznam dobrze angielskiego...
może to nie wina angielskiego, tylko nie wiem o co chodzi..
co mam zrobic?
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Czyli: wchodzisz do BIOSu, pozniej do menu Standard CMOS Setup, dalej Primary Master ustwiasz jak jest napisane, czyli "Type = User, Mode = LBA", a Primary Slave tak "Type = Auto, Mode = Auto". To by bylo na tyle, wiecej tam nie ma. Jak nie pomoze to nie wiem co dalej.
Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

czyli dobrze zrozumiałem, a co za tym idzie, w moim biosie nie ma takich opcji... mam płyte MSI K7N2 DELTA
co robić?
Back to top
View user's profile Send private message
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2005
Posts: 126

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 9:32 pm    Post subject: Reply with quote

Niemozliwe! Ktorych dokladnie? Bo moga sie inaczej po prostu nazywac, ale musza byc!
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Fri Dec 30, 2005 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

no type, mode

moze kilka zdjęć?
[img:ed802c2f3e]http://img435.imageshack.us/img435/9389/dscf00189jx.th.jpg[/img:ed802c2f3e]
[img:ed802c2f3e]http://img503.imageshack.us/img503/1820/dscf00194ua.th.jpg[/img:ed802c2f3e]
[img=http://img506.imageshack.us/img506/9181/dscf00229xu.th.jpg]
Back to top
View user's profile Send private message
Drwisz
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 187
Location: Warszawa

PostPosted: Mon Jan 09, 2006 4:35 pm    Post subject: Reply with quote

fotografik12 wrote:

[img:0b25c36ed9]http://img503.imageshack.us/img503/1820/dscf00194ua.th.jpg[/img:0b25c36ed9]

Masz ustawione :twisted:

Code:
default="Gentoo"
timeout="100"
boot=/dev/hda
prompt
nowarn
map=/boot/map
#menu-scheme=wb:bw:wb:bw
image=/boot/vmlinuz
   label="Gentoo"
   #initrd="/boot/fbsplash-gentoo-1024x768"
   root=/dev/hda1
   append="udev realroot=/dev/hda1 #video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@75 splash=silent,fadein,theme:gentoo quiet CONSOLE=/dev/tty1"
   read-only
   
other="/dev/hdc1"
   label="windowsXP"
   table="/dev/hdc"
   map-drive=0x80
   to=0x81
   map-drive=0x81
   to=0x80

Wkleiłem swoje lilo. Przeanalizuj i popraw u siebie. Po instalacji lilo. Zakomentowana linia menu-scheme zmienia kolory lilo. Miałem usunąć linie odnoszące się do framebuffera ale może Ci się przydadzą, wstawiłem tylko przed nimi znak komentarza #.
Edit
Nie dodałem odrazu: zamieniłeś kolejność startu dysków. Teraz bios szuka programu ładującego na dysku #1. Ponieważ go tam niema uruchamia #0.
Takie ustawienie jak u mnie powinno zadziałać przy twojej konfiguracji dysków.
Błąd 21 gruba to nic innego jak błędne ustawienie dysków slave/master. Popraw, jeśli chcesz uruchamiać z gruba. http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/konfiguracjagruba.htm Może to Ci pomoże.
_________________
Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka :P
http://drwisz.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message
noobah
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2005
Posts: 210
Location: Ustonie Morskie, Poland

PostPosted: Tue Jan 10, 2006 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

nie wiem jak to jest z lilo, ale ja miałem podobny problem z grubem. Zamiast grub-install hda dałem hdb. Wydawało mi się to logiczne bo linuxa instalowałem na drugim dysku, ale mbr powinien być chyba na master, nie? jak zainstalowałem bootloadera na hda wszystko poszło piknie.

Wiem że raczej niekostruktywna podpowiedź, ale również polecam GRUBa. Uważaj tylko na nazewnictwo, np hda1 to (hd0,0), hdb3 to (hd1,2) itd.
_________________
the force is strong with me
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum