Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem podczas instalacji...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 9:53 am    Post subject: Problem podczas instalacji... Reply with quote

Hi!
Zaznaczam że jestem noobem, i odpisujcie całymi komendami....

1.

Quote:
Pora na decyzję, jakiego crond chcemy:

do wyboru znowu:

* # emerge sys-apps/dcron # crontab /etc/crontab

lub
* # emerge sys-apps/fcron # crontab /etc/crontab

lub
* # emerge sys-apps/vcron

Jeśli używasz vcron, nie potrzebujesz wykonywać polecenia crontab /etc/crontab Pamiętaj o dodaniu twojego *cron na odpowiedni runlevel!
# rc-update add *cron default

Ostatnie kroki, czyli instalacja dodatkowych pakietów.


Jednak mi nie wykrywa żadnego z nich...

2.Przy lilo muszę podać adres do jądra, ale w boot nic nie ma... zastosowałem emerge sys-kernel/vanilla-sources

3.
Code:
Teraz, by możliwości dysku twardego były w pełni wykorzystywane, należy włączyć mu DMA (jeśli oczywiście nasz dysk jest do tego przystosowany).
# hdparm -d1 /dev/hdX, gdzie hdX to nazwa urządzenia Twojego dysku.
# hdparm -X66 /dev/hdX włącza Ultra-DMA


Czy to jest konieczne?

4.
Code:
# echo "twojhostname.twojadomena.com" > /etc/hostname

Czy to konieczne?

5
Code:
# mount -o bind /proc /mnt/gentoo/proc

Nie może wykonać... Pisze że czegoś nie ma, więc patrze czy jest katalog proc, nie ma, ale nie da się go utworzyć...
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 1:01 pm    Post subject: Re: Problem podczas instalacji... Reply with quote

fotografik12 wrote:
Hi!
Zaznaczam że jestem noobem, i odpisujcie całymi komendami....

Nie chwal się
fotografik12 wrote:

Jednak mi nie wykrywa żadnego z nich...
Że co robi?
fotografik12 wrote:

2.Przy lilo muszę podać adres do jądra, ale w boot nic nie ma... zastosowałem emerge sys-kernel/vanilla-sources
a skompilowałeś je, i skopiowałeś obraz jądra?
fotografik12 wrote:

3. Czy to jest konieczne?
na początek nie, jak doczytasz to włączysz
fotografik12 wrote:

4.Czy to konieczne?
to raczej tak, ale może być np dupa_slonia czy coś takiego
fotografik12 wrote:


5
Code:
# mount -o bind /proc /mnt/gentoo/proc

Nie może wykonać... Pisze że czegoś nie ma, więc patrze czy jest katalog proc, nie ma, ale nie da się go utworzyć...
ty rozpoczynasz, czy kończysz instalację?
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
Callem
n00b
n00b


Joined: 20 May 2004
Posts: 64

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 1:25 pm    Post subject: Re: Problem podczas instalacji... Reply with quote

fotografik12 wrote:
Hi!
Zaznaczam że jestem noobem, i odpisujcie całymi komendami....

Proponuję zacząć instalację od nowa wspomagając się TYM OPISEM INSTALACJI GENTOO dla x86
lub w zależności od architektury Twojego procesora WYBIERZ INNY, ODPOWIEDNI OPIS
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

oki, dzięki za pomoc...
Ale mam jeszcze jeden problem...
Ustawiłem lilo, żeby strefe MB czy cos takiego miał na drugim dysku...
Jednak okazało się, że się nie uruchamia... Włożyłem cd, i zmieniłem plik konfiguracyjny lilo, żeby uruchamiał się z 1 dysku...
Ale podczas wpisania lilo, pokazały się dwa komunikaty. Jeden że lilo będzie na obcym dysku, a drugi, że jądra nie ma !!
A jeszcze przed restartem był!
Instaluje gentoo cały dzień... ale się nie poddam!
Back to top
View user's profile Send private message
Callem
n00b
n00b


Joined: 20 May 2004
Posts: 64

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 4:18 pm    Post subject: Reply with quote

Dla partycji, na której masz MBR, musisz ustawić flagę "boot". Możesz do tego użyć fdisk'a lub inny manager dysków.

Co do braku obrazu kernela w miejscu gdzie masz zainstalowane lilo spróbuj:
Code:
cd /usr/src/linux
make install
Back to top
View user's profile Send private message
fotografik12
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 111

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

samo boot wystarczy?
Back to top
View user's profile Send private message
Callem
n00b
n00b


Joined: 20 May 2004
Posts: 64

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

To może inaczej.
Jeśli Twój dysk to hda, to proszę pokaż wynik polecenia
Code:
fdisk -l /dev/hda
Zrób to najlepiej dla każdego dysku jaki masz.
Back to top
View user's profile Send private message
tuniek
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jun 2005
Posts: 113
Location: Poland

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

Ustawiłem lilo, żeby strefe MB czy cos takiego miał na drugim dysku...
Jednak okazało się, że się nie uruchamia... Włożyłem cd, i zmieniłem plik konfiguracyjny lilo, żeby uruchamiał się z 1 dysku...
Ale podczas wpisania lilo, pokazały się dwa komunikaty. Jeden że lilo będzie na obcym dysku, a drugi, że jądra nie ma !!
A jeszcze przed restartem był!


Code:

mount /boot

pewnie nie masz podmontowanej partycji boot

bez crona się obejdziesz ...
_________________
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Tue Dec 27, 2005 7:20 pm    Post subject: Reply with quote

fotografik12 wrote:
Ale podczas wpisania lilo, pokazały się dwa komunikaty. Jeden że lilo będzie na obcym dysku, a drugi, że jądra nie ma !!
A jeszcze przed restartem był!

bo z lilo jest jak z facetem - bez jądra to przechlapane życie

Quote:

Instaluje gentoo cały dzień... ale się nie poddam!


czy jesteś osobą z mojej sygnaturki?
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum