Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Instalacja Gentoo przez Neostrade.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
esk
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2005
Posts: 12

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 11:13 am    Post subject: Instalacja Gentoo przez Neostrade. Reply with quote

Witam,

Zdecydowalem przerzucic sie z Slacka na Gentoo. Niestety wyglada na to, ze jestem troszke ograniczony przez kochana Neostrade.. Z tad tez mam do Was pytanie:

Jak zainstalowac Gentoo uzywajac Neostrady? To jedyne polaczenie z internetem jakim dysponuje. Mam modem Sagem Fast 800 E2L (USB).
Na poczatku wygladalo to na proste zadanie - eagle-usb i po sprawie, no ale niestety nie da sie czegos takiego wyczynic przy Live'ie. Ni gcc ni nic.

Ale ufam ze da sie cos z tym zrobic.

Z gory dzieki,
esk
Back to top
View user's profile Send private message
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 1803
Location: Tychy, Poland

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 11:16 am    Post subject: Reply with quote

FAQ
Back to top
View user's profile Send private message
martin.k
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 492
Location: Wylatowo, Polska

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

W takiej chwili to aż łapki swędzą by odpisać Ci RTFM, ale powiem łagodniej: Sprawdź podręcznik instalacji Gentoo - bez tego się nie da!!!
A jeśli nie chcesz instalować (kompilować) Gentoo od zera to istnieje stage2 i stage3. Napewno znajdziesz coś dla architektury twojego procka.
_________________
linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam :)
LRU #299256
Back to top
View user's profile Send private message
esk
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2005
Posts: 12

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

Robie stage3.

Dzieki za "wskazanie" wlasciwego miejsca. No w faq'u jest pieknie napisane:

Quote:
ic jednak nie stoi na przeszkodzie by skorzystać z innych dystrybucji livecd z obsługą modemów dla neo+. Można się posiłkować PLD rescue cd bądź Navyn OS które zawierają obsługe dla modemów neo+ i można za ich pomocą zainstalować gentoo.


Chcialbym sie dowiedziec wiecej na ten temat - jest moze jakis artykul, tutorial o takim istalowaniu spod inneg live'a? A moze (jezeli to nie jest skompilowany proces) ktos moglby go pokrotce opisac?

Dzieki,

esk
Back to top
View user's profile Send private message
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 1803
Location: Tychy, Poland

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

proces instalacji jest identyczny jak z livecd gentoo.
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

Zatem można instalować z istniejącej już na dysku dystrybucji z połączeniem sieciowym.
A wg mnie, jeśli ma się słabsze łącze, najlepiej nastawić na noc ściągnięcie wszystkich potrzebnych źródeł (emerge --pretend), a potem spokojnie puścić kompilację.
Back to top
View user's profile Send private message
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 1803
Location: Tychy, Poland

PostPosted: Sat Nov 26, 2005 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

zagapiłem się... wątek przeniesiony do "instalacja i sprzęt"
Back to top
View user's profile Send private message
damjanek
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 259
Location: Poland, Poznań

PostPosted: Sun Nov 27, 2005 1:15 am    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:
Zatem można instalować z istniejącej już na dysku dystrybucji z połączeniem sieciowym.
A wg mnie, jeśli ma się słabsze łącze, najlepiej nastawić na noc ściągnięcie wszystkich potrzebnych źródeł (emerge --pretend), a potem spokojnie puścić kompilację.

blad merytoryczny. prawidlowo:
Code:
emerge --fetchonly

_________________
$ uname -rms
Darwin 10.0.0 i386
Welcome to Darwin!
#gentoo-pl@freenode and #gentoo.pl@ircnet team
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Sun Nov 27, 2005 1:19 am    Post subject: Reply with quote

Hehe, chodziło mi o to, że przy pomocy "udawania" emerge można dowiedzieć się jakie pakiety są potrzebne i ile będzie tego do ściągnięcia :P
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum