Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Konfiguracja internetu (eth0)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2, 3, 4  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Fri Nov 04, 2005 6:35 pm    Post subject: Konfiguracja internetu (eth0) Reply with quote

Witam, próbowałem skonfigurować sieć wg handbook'a. Ale problemy zaczęły się już na początku. Wchodzę do /etc/init.d i potem
Code:
ln -s net.lo net.eth0
i wywala mi, że nie ma pliku eth0. Czy to może byż problem nie zainstalowanego baselayout'a (w handbooku napisali, że opis zakłada, że masz go zainstalowanego)? Jak mogę sprawdzić czy jest zainstalowany. Potem: co to jest za linie "routes_eth0"? Powiem, że w innych dystrybucjach konfigurowałem połšczenie przez jakieś narzędzie ale niestety nie pamiętam nazwy. O ile się nie mylę było to tak, że wybierałem połączenie xDSL, wpisywałem nazwę użytkownika i hasło (mój provider łšczy z internetem poprzez uwierzytelnianie PPPoE).

..::Milu edit:
Używaj polskiego iso-8859-2 do pisania postów!!
Back to top
View user's profile Send private message
Rafaeru
n00b
n00b


Joined: 28 May 2005
Posts: 32
Location: Poland

PostPosted: Sat Nov 05, 2005 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
emerge -s baselayout


Pokaze Ci "latest version installed"
_________________
Linux 2.6.17-gentoo-r4
Linux User #391788
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 06, 2005 6:52 pm    Post subject: Reply with quote

Wyrzuciłem instruckję z handbook'a. Przeczytałem /etc/conf.d/net.example i dla połączenia ADSL zrobiłem tak: napisałem config_eth0=( "adsl" ), niżej wpisałem nazwę użytkownika. W pliku /etc/ppp/pap-secrets (chyba taka nazwa) wpisałem nie wiem czy dobrze: client (nazwa użytkownika), server secret (hasło), IP (ip pokazane przez polecenie route). I potem rc-update add net.eth0 default. Uruchamiam znów system i... przy łączeniu adsl "TIMED OUT (tu nie pamiętam co) "netmount" was not started" What should I do?!

EDIT: Skorzystałem z narzędzia "adsl-setup". Wpisuję użytkownika, hasło, pomijam bramy, firewall. Adsl-start i... timed out... Przy uruchamianiu systemu to samo. Co robić? Przeszukałem trochę forum i raczej mi to nie pomogło. W jednym wątku przeczytałem, że koleś dodał
Code:
rc-update add rp-pppoe default
i to mu pomogło ale u mnie wyskakuje, że czegoś jak rp-pppoe nie może znaleźć, chociaż instalowałem to wcześniej. Jakieś porady?
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 5:04 pm    Post subject: Reply with quote

sprawdz gdzie lezy blad ?
czy masz w /dev cos takiego jak eth0 ? albo cos podobnego ? moze wystarczy zrobic dowiazanie do urzadzenia jesli znajduje sie gdzies indziej,
jesli eth0 nie ma to poszukaj na forum na pewno ktos juz mial podobny problem (sam pamietam kilka),
jesli eth0 jest to kombinuj z ustawieniami, jesli masz mozliwosc sprawdzenia polaczenia na innym sprzecie, albo sprawdzenia innego sposobu polaczenia do netu to sproboj,
postaraj sie zlokalizowac problem, przynajmniej plus minus :wink:
pozdrawiam
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 6:51 pm    Post subject: Reply with quote

Racja. ls /dev i nie ma żadnego eth0 :( Poszukam na forum

EDIT: Znalazłem trochę. Ale teraz mi się przypomniałem, że jak wpisywałem ifconfig to wyświetlało mi info o karcie. Co jest?
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

psycepa wrote:
sprawdz gdzie lezy blad ?
czy masz w /dev cos takiego jak eth0 ? albo cos podobnego ? moze wystarczy zrobic dowiazanie do urzadzenia jesli znajduje sie gdzies indziej,


Z tego co mi wiadomo urządzeń eth* nie ma w /dev
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 8:47 pm    Post subject: Reply with quote

Poprawka: jak dawałem ifconfig dawało mi, że niby coś jest, ale nie było dokładnych informacji. Dopiero po lspci -v pokazało mi szczegóły. Czyli jednak wykrył kartę (Realtek RTL8139/810x - 100Mb/s). Co może być przyczyną? Help me please! Chcę mieć dostęp do netu!
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 11:06 pm    Post subject: Reply with quote

milu wrote:
psycepa wrote:
sprawdz gdzie lezy blad ?
czy masz w /dev cos takiego jak eth0 ? albo cos podobnego ? moze wystarczy zrobic dowiazanie do urzadzenia jesli znajduje sie gdzies indziej,


Z tego co mi wiadomo urządzeń eth* nie ma w /dev


:oops: ryplo mi sie, tak to jest po 12 godzinach w .Necie,
chodzilo mi raczej o cos w stylu /sys/class/net/eth0
czasem sie jakis bezpiecznik spali i wylacza sie logika :wink:
z tym ze wydaje mi sie ze wspomniany katalog i pliki sie w nim znajdujace moga sluzyc do obserwacji co dokladnie dzieje sie z interfejsami (i czy w ogole sa),
a teraz wracam do et :twisted: i znowu bede spal 1.5 godz :)
cheers :wink:
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 8:38 am    Post subject: Reply with quote

To może macie jakieś porady?
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 10:57 am    Post subject: Reply with quote

Wklej swoj ifconfig
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 7:45 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
ifconfig

lo      Link   encap:Local Loopback
      inet   addr:127.0.01 Mask: 255.0.0.0
      MP   LOOPBACK RUNNING MTU: 16436 Metric: 1
      RX    packets: 6 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
      TX   packets: 6 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
      Collisions: 0 txqueue: 0
      RX bytes: 300 (300.0 b) TX bytes: 300 (300.0 b)

Coś mi się zdaje, że jest zła maska. Powinno być 255.255.255.0, tak? Tylko gdzie to zmienić?
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

Uzywasz dhcp czy statycznego adresu. Wklej co masz w /etc/conf.d/net
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

w conf.d/net mam
Code:
config_eth0=( "adsl" )


P.S. Co z tą maską? Jest dobra czy trzeba ustawić na 255.255.255.0?
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 8:48 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry, za szybko poprzednio odpowiedzialem.
Polecenie ifconfig nie wykrywa twojej karty sieciowej. Musisz sprawdzic czy wkompilowales sieciowke w jadro, jezeli jako modul to sprawdz czy jest zaladowany poleceniem #lsmod.
Jaka masz sieciowke? wklej #lspci
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Fri Nov 11, 2005 10:55 am    Post subject: Reply with quote

po lsmod, modły, które wg mnie są związane z moim problemem:

Code:

      Size      used by
pppoe      14880      0
pppox      4136      pppoe   
ppp-synctty   10624      0
ppp-async             12096      0
ppp-generic   30292      pppoe, pppox, ppp-synctty, ppp-async


po lspci (chyba to jest związane z kartą :P )

0000:03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/81390/9139C+ (rev 10)
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Fri Nov 11, 2005 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

no dobra ale czy masz ta karte wkompilowana w jadro ?
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Nov 11, 2005 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

No wlasnie. Musisz miec karte wkompilowana w jadro, a to ci pokaze polecenie ifconfig. U mnie n.p. mam dwie sieciowki eth0 i eth1
Code:
# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0B:DB:15:A7:40
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:11

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:04:E2:64:6F:A1
          inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2878590 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3056106 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1751925936 (1670.7 Mb)  TX bytes:1101368744 (1050.3 Mb)
          Interrupt:11

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:7789 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7789 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:2146556 (2.0 Mb)  TX bytes:2146556 (2.0 Mb)

Zanim tego nie wkompilujesz, to nie masz co szukac.
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 9:15 am    Post subject: Reply with quote

No właśnie. Tak jak napisałem w jednym z powyższych postów, po poleceniu ifconfig pojawia mi sie tylko "lo". nie ma eth0. jak to wkompilować? W jądrze mam wszystkie ethernety zaznaczone jako <*>. p.s. na necie będę dopiero wieczorem.
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 9:53 am    Post subject: Reply with quote

DeviceDrivers -> Networking Support -> Network device support -> Ethernet 10 or 100 Mbit -> EISA, VLB, PCI and onboard controller -> RealTek bla bla bla support
tak jest u mnie AndItJustWorks(tm) :wink:
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 06 May 2004
Posts: 1120
Location: Sol [0,0], Poland, Kraków

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 11:12 am    Post subject: Reply with quote

Pablord wrote:
No właśnie. Tak jak napisałem w jednym z powyższych postów, po poleceniu ifconfig pojawia mi sie tylko "lo". nie ma eth0. jak to wkompilować? W jądrze mam wszystkie ethernety zaznaczone jako <*>. p.s. na necie będę dopiero wieczorem.

Wszystkich bym nie radził, no chyba że jako moduły. Prawdopodobnie u Ciebie będzie to
Code:

<*> RealTek RTL-8129/8130/8139 PCI Fast Ethernet Adapter support

_________________
RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) :D
Back to top
View user's profile Send private message
rzabcio
Guru
Guru


Joined: 07 Nov 2005
Posts: 419
Location: Poznań

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Mialem podobny problem i wcale nie byla to wina niewkompilowanych sterowników w jądro (jako moduly). Po wpisaniu:
Code:
ifconfig

wyświetlalo mi tylko loopbacka. Wystarczylo natomiast wpisac:
Code:
 modprobe e100

by ifconfig zaczal wyswietlac moja sieciowke. Skonfigurowanie dalej jej parametrów (czy to za pomocą dhcpcd, czy też ręcznie) to byl juz banal. Troche sie tak bawilem z tym ifconfig a z czasem dodalem go do listy modulow ladowanych przy starcie... Niestety nie pamietam jaki to plik a nie jestem teraz pod Gentoo... Bodajże coś w /etc/modules.d.
Moze coś to podpowie. :) Pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

AFAIR w handbooku jest napisane ze jesli kompilujesz cos jako modul, to jesli chcesz zeby ci sie to ladowalo przy starcie to trzeba to wpisac do /etc/modules.autoload.d/your_kernel_version

ale moge oczywiscie zle pamietac :wink:
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Lipa. W "Ethernet 10 or 100Mbit -> Eisa, Vlb, PCI and onboard controller nie ma "Realtek...". Zaznaczyłem gdzieś wyżej w tym samym "dziale" tą moją nieszczęsną kartę. Zapisałem konfigurację. Polecenie "make", potem ifconfig i lipa. Robię make modules_install - to samo. Wpisuję "modprobe e100" - lipa. Jutro spróbóję jeszcze odznaczyć inne Ethernety. Do jutra!
P.S. Też macie problemy z logowaniem na forum?
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Sun Nov 13, 2005 9:46 pm    Post subject: Reply with quote

oj bo moze nie byc, masz znalezc na liscie swoj model/rodzine karty i zaznaczyc, potem standardowo make & make modules_install, reboot i potem zobaczymy
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 6:14 am    Post subject: Reply with quote

Standartowo:make & make modules_install & make install, albo skopiowac bzImage w odpowiednie miejsce. @Pablord, zcy to twoja pierwsza przygoda z linuksem? Opisuj dokladniej, bo czasami trudno sie polapac co naprawde wykonales.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum