Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nie ma myszki przy instalacji xorg-x11 [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 7:33 am    Post subject: Nie ma myszki przy instalacji xorg-x11 [SOLVED] Reply with quote

Witam, mam taki problem. Zainstalowałem Gentoo 2005.1 z L+ Magazine. Gdy włšczyłem emerge xorg-x11... w trakcie instalacji zaczęła nie dzialać myszka. Wczeœniej na pewno dzialała bo jak instalowałem system i włšczał się wygaszacz ekranu po poruszaniu myszkš wyłšczał się. A po instalacji serwera x.org wyskakuje mi błšd, że nie ma myszki. Co robić?

Last edited by vutives on Wed Nov 09, 2005 3:21 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 8:04 am    Post subject: Reply with quote

przeczytaj xorg howto i skonfiguruj sobie odpowiednio Xy przez edycje xorg.conf
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 8:10 am    Post subject: Reply with quote

A co to sš Xy :oops:?
Back to top
View user's profile Send private message
Xax
Guru
Guru


Joined: 24 Jul 2003
Posts: 417
Location: Poland, Gliwice, Trynek

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 8:24 am    Post subject: Reply with quote

Radze troche jednak poczytac o xorg.
http://www.gentoo.org/doc/pl/xorg-config.xml
Back to top
View user's profile Send private message
psycepa
Veteran
Veteran


Joined: 27 Dec 2004
Posts: 1637
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 8:48 am    Post subject: Reply with quote

Pablord wrote:
A co to sš Xy :oops:?

eh...
Xy = xorg-x11 OR xfree (ale tego sie juz raczej nie uzywa)...
_________________
RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 1827

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 11:35 am    Post subject: Reply with quote

Chciałbym zwrócić uwagę na taki drobiazg:
Quote:
zaczęła nie dzialać myszka

Może jest to poprawne logicznie ale nie gramatycznie i... zdroworozsądkowo. Bo jak coś kończy swoje działanie to nie "zaczyna nie działać" tylko przestaje działać ;)
Back to top
View user's profile Send private message
z0lt4n
n00b
n00b


Joined: 15 Oct 2005
Posts: 10

PostPosted: Thu Nov 03, 2005 10:28 am    Post subject: Reply with quote

Najlepiej wklej swój xorg.conf (tylko uprzednio usuń komentarze ;)) wtedy będzie można stwierdzic mniej więcej oco chodzi, o i jeszcze napisz jak jest podłšczona etc.
Back to top
View user's profile Send private message
muchar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 690
Location: /dev/urandom

PostPosted: Fri Nov 04, 2005 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:
Chciałbym zwrócić uwagę na taki drobiazg:
Quote:
zaczęła nie dzialać myszka

Może jest to poprawne logicznie ale nie gramatycznie i... zdroworozsądkowo. Bo jak coś kończy swoje działanie to nie "zaczyna nie działać" tylko przestaje działać ;)


Szczerze, to nie jest to miejsce na takie uwagi... Nie dotyczy tematyki.
_________________
MuchaR
Nie denerwuj mnie. Kliknij tu!!!
Homepage: http://muchar.one.pl!!!
Back to top
View user's profile Send private message
macabre13
n00b
n00b


Joined: 18 Oct 2005
Posts: 23
Location: macabre13.xoxox@wroc³aw

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 12:58 pm    Post subject: Reply with quote

jezeli jeszcze problem nie jest [solved] to w /etc/Xorg/xorg.conf (chyba dobrze pamietaj) zobacz w sekcji [input] (dobrze?) jest info o myszce, jezeli masz na USB to powinno byc /dev/input/mice zadziala w wieszosci wypadkow, albo /dev/input/mouse0 ALBO /dev/mouse0 (tego juz calkowicie nie pamietam), najlepiej zrob to po tym jak bedziesz ustawial xorgconf

ps
czyzbym ja n00b komus pomogl? hehe jezeli tak to moj pierwszy raz z linuxem, calkowicie bezbolesny

pzdr
Jarek
_________________
by reading this text you serve satan
Back to top
View user's profile Send private message
vutives
Guru
Guru


Joined: 25 Sep 2005
Posts: 348
Location: Poland

PostPosted: Wed Nov 09, 2005 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

Problem już był rozwiązany tylko zapomniałem napisać solved :D.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum