Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
2.6.13.2-nitro1 "Down with latency!'
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Cinder6
l33t
l33t


Joined: 05 Aug 2004
Posts: 767
Location: California

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 5:14 am    Post subject: Reply with quote

Ah, okay, that makes more sense.
_________________
Knowledge is power.
Power corrupts.
Study hard.
Be evil.

Ugly Overload
Back to top
View user's profile Send private message
Phlogiston
Veteran
Veteran


Joined: 27 Jan 2004
Posts: 1925
Location: Europe, Swizerland

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 5:53 am    Post subject: Reply with quote

hey guys. Do you can use USB 2.0 at full speed.

Here, my card reader is too slow. Somebody mentioned this also in a previous version of nitro.

Who can help me?

dmesg:
Code:

ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port 7 status 001002 POWER sig=se0 CSC
hub 1-0:1.0: port 7, status 0100, change 0001, 12 Mb/s
usb 1-7: USB disconnect, address 2
usb 1-7: usb_disable_device nuking all URBs
usb 1-7: unregistering interface 1-7:1.0
usb 1-7:1.0: hotplug
usb 1-7: unregistering device
usb 1-7: hotplug
hub 1-0:1.0: debounce: port 7: total 100ms stable 100ms status 0x100
hub 1-0:1.0: state 5 ports 8 chg 0000 evt 0040
ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port 6 status 001803 POWER sig=j CSC CONNECT
hub 1-0:1.0: port 6, status 0501, change 0001, 480 Mb/s
hub 1-0:1.0: debounce: port 6: total 100ms stable 100ms status 0x501
ehci_hcd 0000:00:1d.7: port 6 high speed
ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port 6 status 001005 POWER sig=se0 PE CONNECT
usb 1-6: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
ehci_hcd 0000:00:1d.7: port 6 high speed
ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port 6 status 001005 POWER sig=se0 PE CONNECT
usb 1-6: default language 0x0409
usb 1-6: new device strings: Mfr=0, Product=3, SerialNumber=4
usb 1-6: Product: USB2.0 8-in-1 Card Reader
usb 1-6: SerialNumber: 73794
usb 1-6: hotplug
usb 1-6: adding 1-6:1.0 (config #1, interface 0)
usb 1-6:1.0: hotplug
Initializing USB Mass Storage driver...
usb-storage 1-6:1.0: usb_probe_interface
usb-storage 1-6:1.0: usb_probe_interface - got id
scsi2 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb-storage: device found at 3
usb-storage: waiting for device to settle before scanning
usbcore: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
  Vendor: Generic   Model: STORAGE DEVICE    Rev: 0128
  Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 00
SCSI device sdb: 2041200 512-byte hdwr sectors (1045 MB)
sdb: Write Protect is off
sdb: Mode Sense: 02 00 00 00
sdb: assuming drive cache: write through
SCSI device sdb: 2041200 512-byte hdwr sectors (1045 MB)
sdb: Write Protect is off
sdb: Mode Sense: 02 00 00 00
sdb: assuming drive cache: write through
 sdb: sdb1
Attached scsi removable disk sdb at scsi2, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg1 at scsi2, channel 0, id 0, lun 0,  type 0
usb-storage: device scan complete

_________________
Workstation: 5.1 SurroundSound, LIRC remote control; Laptop [IBM-T43]: patched sources, s2disk/ram, fingerprint sensor
Back to top
View user's profile Send private message
ahorn
Guru
Guru


Joined: 01 Nov 2004
Posts: 366
Location: Ol' europe

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 8:54 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Sep 28 03:23:47 aquapeter ------------[ cut here ]------------
Sep 28 03:23:47 aquapeter kernel BUG at mm/vmscan.c:407!
Sep 28 03:23:47 aquapeter invalid operand: 0000 [#1]
Sep 28 03:23:47 aquapeter Modules linked in: sch_ingress cls_u32 sch_sfq sch_cbq w83627hf i2c_sensor i2c_isa i2c_nforce2 snd_
pcm_oss snd_mixer_oss snd_seq_oss snd_seq_midi_event snd_seq snd_seq_device snd_intel8x0 snd_ac97_codec snd_pcm snd_timer snd
 soundcore snd_page_alloc lirc_atiusb lirc_dev pcspkr
Sep 28 03:23:47 aquapeter CPU:    0
Sep 28 03:23:47 aquapeter EIP:    0060:[<c0145a74>]    Tainted: GF     VLI
Sep 28 03:23:47 aquapeter EFLAGS: 00010202   (2.6.13.2-nitro1)
Sep 28 03:23:47 aquapeter EIP is at shrink_list+0x3e4/0x420
Sep 28 03:23:47 aquapeter eax: 4000084d   ebx: ddf21e78   ecx: c10a4078   edx: c12fe238
Sep 28 03:23:47 aquapeter esi: c10a4060   edi: dfc6dea0   ebp: dfc6df48   esp: dfc6de04
Sep 28 03:23:47 aquapeter ds: 007b   es: 007b   ss: 0068
Sep 28 03:23:47 aquapeter Process kswapd0 (pid: 189, threadinfo=dfc6c000 task=dfc83080)
Sep 28 03:23:47 aquapeter Stack: dfc6de2c 000000d0 00000000 00000001 00000001 ddf21e78 0000001c 00000000
Sep 28 03:23:47 aquapeter dfc6de24 dfc6de24 00000000 00000001 c10c9e20 c127b660 c109ab40 c12c6400
Sep 28 03:23:47 aquapeter c11d11c0 c10ff560 c10db520 c106aac0 c10b8140 c105f4a0 c13f0d40 c1084f80
Sep 28 03:23:47 aquapeter Call Trace:
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c0145c82>] shrink_cache+0x112/0x2a0
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c01462be>] shrink_zone+0xae/0xd0
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c014679c>] balance_pgdat+0x26c/0x430
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c0146a5f>] kswapd+0xff/0x150
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c012f710>] autoremove_wake_function+0x0/0x60
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c012f710>] autoremove_wake_function+0x0/0x60
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c0146960>] kswapd+0x0/0x150
Sep 28 03:23:47 aquapeter [<c0101375>] kernel_thread_helper+0x5/0x10
Sep 28 03:23:47 aquapeter Code: 30 39 42 30 8d 76 00 0f 84 50 fd ff ff e9 46 fd ff ff 8b 5e 0c 89 34 24 e8 da ac 00 00 fb 89
1c 24 e8 d1 b5 00 00 e9 f7 fe ff ff <0f> 0b 97 01 32 71 3f c0 e9 98 fc ff ff bb e0 df 44 c0 e9 4e fd
Sep 28 03:23:49 aquapeter ------------[ cut here ]------------
and so on...

is this a known problem?
_________________
Too many connections. Please try again later.
Back to top
View user's profile Send private message
Robin79
l33t
l33t


Joined: 18 Oct 2003
Posts: 632
Location: /home/valdemarsvik

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 9:52 am    Post subject: Reply with quote

Robin79 wrote:
hmm i tried to compile and gets this anyone?

Code:

CC      init/main.o
init/main.c: I funktion `setup_per_cpu_areas':
init/main.c:329: error: `__per_cpu_end' undeclared (first use in this function)
init/main.c:329: error: (Each undeclared identifier is reported only once
init/main.c:329: error: for each function it appears in.)
init/main.c:329: error: `__per_cpu_start' undeclared (first use in this function)
make[1]: *** [init/main.o] Fel 1
make: *** [init] Fel 2


noone who can help me?
_________________
Gentoo 2005.0
ASUS P5AD2 Deluxe MB
Intel P4 3.2GHz
PCI-E Nvidia Geforce PCX 5750
--------------------

Registered Linux User Nr # 319050 http://counter.li.org
Back to top
View user's profile Send private message
Guinpen
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2004
Posts: 393

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 11:50 am    Post subject: Reply with quote

Sorry, I can't help you; I have two USB 2.0 devices (a soundcard and a hard drive) and both work fast simultaneously.

Even with swap prefetch disabled, my computer is uber slow with both the anticipatory (non-genetic) and CFQ shedulers. The moment I "swapoff -a", it flies. WTF? Next I'll try 2.6.13.1-nitro1 and see what happens.
Back to top
View user's profile Send private message
Legoguy
Apprentice
Apprentice


Joined: 22 Dec 2003
Posts: 165
Location: Gurnee, IL

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

Godji wrote:
Sorry, I can't help you; I have two USB 2.0 devices (a soundcard and a hard drive) and both work fast simultaneously.

Even with swap prefetch disabled, my computer is uber slow with both the anticipatory (non-genetic) and CFQ shedulers. The moment I "swapoff -a", it flies. WTF? Next I'll try 2.6.13.1-nitro1 and see what happens.


Confirmed... even swap prefetch disabled doesn't completely resolve it, in fact at times it almost seems worse...
Back to top
View user's profile Send private message
Robin79
l33t
l33t


Joined: 18 Oct 2003
Posts: 632
Location: /home/valdemarsvik

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 11:05 pm    Post subject: Reply with quote

Okey so i understand that the issue has something to do with smt and hp when i disable that it works when i enable it it dont work..

So Seppe please?
_________________
Gentoo 2005.0
ASUS P5AD2 Deluxe MB
Intel P4 3.2GHz
PCI-E Nvidia Geforce PCX 5750
--------------------

Registered Linux User Nr # 319050 http://counter.li.org
Back to top
View user's profile Send private message
Guinpen
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2004
Posts: 393

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 11:13 pm    Post subject: Reply with quote

Legoguy wrote:
Godji wrote:
Sorry, I can't help you; I have two USB 2.0 devices (a soundcard and a hard drive) and both work fast simultaneously.

Even with swap prefetch disabled, my computer is uber slow with both the anticipatory (non-genetic) and CFQ shedulers. The moment I "swapoff -a", it flies. WTF? Next I'll try 2.6.13.1-nitro1 and see what happens.


Confirmed... even swap prefetch disabled doesn't completely resolve it, in fact at times it almost seems worse...


I tried 2.6.13.1-nitro1. Much better, though not quite as good as 2.6.12-morph7 on my machine.
So, what are the differences between the two releases of nitro?
Back to top
View user's profile Send private message
Robin79
l33t
l33t


Joined: 18 Oct 2003
Posts: 632
Location: /home/valdemarsvik

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

2.6.13.1-nitro1 "The Legend Continues" [STATUS: TESTING]

that one compiles good for me so i stick with that one just w8ing so i can reboot :)
_________________
Gentoo 2005.0
ASUS P5AD2 Deluxe MB
Intel P4 3.2GHz
PCI-E Nvidia Geforce PCX 5750
--------------------

Registered Linux User Nr # 319050 http://counter.li.org
Back to top
View user's profile Send private message
bollucks
l33t
l33t


Joined: 27 Oct 2004
Posts: 606

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 1:13 am    Post subject: Reply with quote

Legoguy wrote:
Godji wrote:
Sorry, I can't help you; I have two USB 2.0 devices (a soundcard and a hard drive) and both work fast simultaneously.

Even with swap prefetch disabled, my computer is uber slow with both the anticipatory (non-genetic) and CFQ shedulers. The moment I "swapoff -a", it flies. WTF? Next I'll try 2.6.13.1-nitro1 and see what happens.


Confirmed... even swap prefetch disabled doesn't completely resolve it, in fact at times it almost seems worse...

You're probably seeing the bug with the write throttling patch which was removed from ck6 but is still on this aging :wink: kernel.
Back to top
View user's profile Send private message
Fleta
n00b
n00b


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 68

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 6:48 am    Post subject: Reply with quote

Now this is weird, my openoffice-ximian starts to segment fault with this kernel. It doesn't "segment fault completely" in the sense that once I restart X, everything will be fine, but this is really annoying. Anybody has experienced same problem?
Back to top
View user's profile Send private message
bollucks
l33t
l33t


Joined: 27 Oct 2004
Posts: 606

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 7:26 am    Post subject: Reply with quote

Fleta wrote:
Now this is weird, my openoffice-ximian starts to segment fault with this kernel. It doesn't "segment fault completely" in the sense that once I restart X, everything will be fine, but this is really annoying. Anybody has experienced same problem?

You see that with DRI permission problems because oo.o uses DRI.
Back to top
View user's profile Send private message
Fleta
n00b
n00b


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 68

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 7:34 am    Post subject: Reply with quote

bollucks wrote:
Fleta wrote:
Now this is weird, my openoffice-ximian starts to segment fault with this kernel. It doesn't "segment fault completely" in the sense that once I restart X, everything will be fine, but this is really annoying. Anybody has experienced same problem?

You see that with DRI permission problems because oo.o uses DRI.

I'm not sure what you mean, the only error message I see (when start it from a terminal-emulator) is just "segmentation fault".
Back to top
View user's profile Send private message
seppe
Guru
Guru


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 431
Location: Hove, Antwerp, Belgium

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 10:57 am    Post subject: Reply with quote

Cinder6 wrote:

nitro2, seppe? ;)

Not yet, sorry. I'm pretty busy these days for my work. But there is a very little chance that I make a 2.6.13.2-nitro2 in my oh so precious weekend. But next week I certainly don't have the time for it. I'll see what I can do this weekend, but I don't promise anything.
_________________
nitro-sources, because between stable and experimental there exists only speed

Latest release I made: 2.6.13.2-nitro1
Back to top
View user's profile Send private message
bollucks
l33t
l33t


Joined: 27 Oct 2004
Posts: 606

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 11:03 am    Post subject: Reply with quote

Fleta wrote:
bollucks wrote:
Fleta wrote:
Now this is weird, my openoffice-ximian starts to segment fault with this kernel. It doesn't "segment fault completely" in the sense that once I restart X, everything will be fine, but this is really annoying. Anybody has experienced same problem?

You see that with DRI permission problems because oo.o uses DRI.

I'm not sure what you mean, the only error message I see (when start it from a terminal-emulator) is just "segmentation fault".

Yes that's right you get a meaningless error that occurs as a result of DRI permissions.
Back to top
View user's profile Send private message
bollucks
l33t
l33t


Joined: 27 Oct 2004
Posts: 606

PostPosted: Thu Sep 29, 2005 11:04 am    Post subject: Reply with quote

Why not try the ck5 to ck6 patch from the ck web site? It probably applies cleanly to nitro apart from the makefile which is a harmless reject.
Back to top
View user's profile Send private message
iphitus
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 226

PostPosted: Fri Sep 30, 2005 1:07 am    Post subject: Reply with quote

For those who want to keep right up to date, I released archck6 last week, based on ck6. I have just updated it to the latest prefetch which should fix some of the ooms that people are having. ck6 also saw the withdrawl of an experimental patch, which saw some hangs and pauses.

Ebuilds, here but I am not sure if they are up to date. https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=103354

edit: sorry to those who got a bootsplash patch, I accidentally uploaded the wrong one :) fbsplash is up now.
Back to top
View user's profile Send private message
Soul_rebel
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Nov 2004
Posts: 88

PostPosted: Fri Sep 30, 2005 3:10 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
mobile64unix linux-2.6.13.2-nitro1 # make
  CHK     include/linux/version.h
  SPLIT   include/linux/autoconf.h -> include/config/*
make[1]: `arch/x86_64/kernel/asm-offsets.s' is up to date.
  CHK     include/linux/compile.h
  CHK     usr/initramfs_list
  GZIP    kernel/config_data.gz
  IKCFG   kernel/config_data.h
  CC      kernel/configs.o
  LD      kernel/built-in.o
  GEN     .version
  CHK     include/linux/compile.h
  UPD     include/linux/compile.h
  CC      init/version.o
  LD      init/built-in.o
  LD      .tmp_vmlinux1
kernel/built-in.o(.text+0x2b864): In function `do_suspend2_lowlevel':
: undefined reference to `suspend_cpu_counter'
drivers/built-in.o(.data+0x56518): undefined reference to `cfb_fillrect'
drivers/built-in.o(.data+0x56520): undefined reference to `cfb_copyarea'
drivers/built-in.o(.data+0x56528): undefined reference to `cfb_imageblit'
drivers/built-in.o(.data+0x56530): undefined reference to `soft_cursor'
make: *** [.tmp_vmlinux1] Error 1


on amd64, with vesafb (vesafb-tng seems not available on amd64), i can't compile it. On a 32bit pc with vesafb-tng it compiles.
_________________
LinuX @ the Speed of Thought
Back to top
View user's profile Send private message
den_RDC
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Aug 2002
Posts: 166
Location: beercountry, Belgium;)

PostPosted: Fri Sep 30, 2005 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

works fine on amd64 , did apply the amd64 x2 patch to fix the "lost ticks" issue ...
and, to my surprise, suddenly alsa seems to have gained hw mixing on snd_intel8x0 !
_________________
Fan of the "Survivor Warriors of the Evil Empire of Bloody Destruction and Bloody Darkness"
Back to top
View user's profile Send private message
iphitus
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 226

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 12:01 am    Post subject: Reply with quote

Soul_rebel wrote:
Code:
<compile error>


on amd64, with vesafb (vesafb-tng seems not available on amd64), i can't compile it. On a 32bit pc with vesafb-tng it compiles.


This problem has been seen on amd64 on both nitro, archck and vanilla. It isnt patchset related.

I have sent an email to nigel, the developer of software suspend and we will hopefully see a fix soon. :)

iphitus
Back to top
View user's profile Send private message
MetX
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 19

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 12:23 am    Post subject: Reply with quote

den_RDC wrote:
works fine on amd64 , did apply the amd64 x2 patch to fix the "lost ticks" issue ...
and, to my surprise, suddenly alsa seems to have gained hw mixing on snd_intel8x0 !

How do you know if an alsa driver has HW mixing?
Back to top
View user's profile Send private message
iphitus
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 226

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 12:31 am    Post subject: Reply with quote

MetX wrote:
den_RDC wrote:
works fine on amd64 , did apply the amd64 x2 patch to fix the "lost ticks" issue ...
and, to my surprise, suddenly alsa seems to have gained hw mixing on snd_intel8x0 !

How do you know if an alsa driver has HW mixing?


You can use multiple programs at once without an icky sound daemon such as artS or esd.

Chances are, he is just using the newer alsa software dmix. I am pretty sure that the intel integrated audio are not capable of hw mixing.

iphitus
Back to top
View user's profile Send private message
iphitus
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 226

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 1:17 am    Post subject: Reply with quote

Uploaded a patch for the software suspend compile problems on AMD64 thanks to Nigel Cunningham, the developer of suspend2

http://iphitus.loudas.com/arch/ck/patches/amd64-suspend.patch
Back to top
View user's profile Send private message
den_RDC
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Aug 2002
Posts: 166
Location: beercountry, Belgium;)

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 7:31 pm    Post subject: Reply with quote

iphitus wrote:

How do you know if an alsa driver has HW mixing?


You can use multiple programs at once without an icky sound daemon such as artS or esd.

Chances are, he is just using the newer alsa software dmix. I am pretty sure that the intel integrated audio are not capable of hw mixing.

iphitus[/quote]
True, but i haven't set up dmix in my .asoundrc . So either alsa has "grown" a new functionality that enables it to activate dmix transparantly, or the intel ac97 driver knows how to use the hw mixing capabilities of my mainboard (which is an ac97 thing on an asus a8n-sli deluxe, lspci reports nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller , and it's using the Realtek ALC850 chip ). I am really intrested how it works...
_________________
Fan of the "Survivor Warriors of the Evil Empire of Bloody Destruction and Bloody Darkness"
Back to top
View user's profile Send private message
iphitus
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 226

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 11:36 pm    Post subject: Reply with quote

Latest alsas enable dmix by default, without an asound config.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 6 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum