Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
enchant build error (gaim) help!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bohemian
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 255
Location: Deep Space

PostPosted: Tue May 03, 2005 5:12 pm    Post subject: enchant build error (gaim) help! Reply with quote

When trying to emerge enchant, I get this error message, please help!

Code:
Making all in aspell
make[2]: Entering directory `/var/tmp/portage/enchant-1.1.5/work/enchant-1.1.5/src/aspell'
if /bin/sh ../../libtool --mode=compile --tag=CC i686-pc-linux-gnu-gcc -DPACKAGE_NAME=\"\" -DPACKAGE_TARNAME=\"\" -DPACKAGE_VERSION=\"\" -DPACKAGE_STRING=\"\" -DPACKAGE_BUGREPORT=\"\" -DPACKAGE=\"enchant\" -DVERSION=\"1.1.5\" -DSTDC_HEADERS=1 -DHAVE_SYS_TYPES_H=1 -DHAVE_SYS_STAT_H=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_STRING_H=1 -DHAVE_MEMORY_H=1 -DHAVE_STRINGS_H=1 -DHAVE_INTTYPES_H=1 -DHAVE_STDINT_H=1 -DHAVE_UNISTD_H=1 -DHAVE_DLFCN_H=1 -DHAVE_FLOCK=1 -DHAVE_LOCKF=1  -I. -I. -I../../src -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include   -I-I/usr/include -D_ENCHANT_BUILD=1 -DASPELL_0_50_0=1 -DASPELL_DICT_DIR='"/usr/lib/aspell"'    -O2 -march=pentium3 -fomit-frame-pointer -pipe -MT aspell_provider.lo -MD -MP -MF ".deps/aspell_provider.Tpo" -c -o aspell_provider.lo aspell_provider.c; \
then mv -f ".deps/aspell_provider.Tpo" ".deps/aspell_provider.Plo"; else rm -f ".deps/aspell_provider.Tpo"; exit 1; fi
mkdir .libs
 i686-pc-linux-gnu-gcc -DPACKAGE_NAME=\"\" -DPACKAGE_TARNAME=\"\" -DPACKAGE_VERSION=\"\" -DPACKAGE_STRING=\"\" -DPACKAGE_BUGREPORT=\"\" -DPACKAGE=\"enchant\" -DVERSION=\"1.1.5\" -DSTDC_HEADERS=1 -DHAVE_SYS_TYPES_H=1 -DHAVE_SYS_STAT_H=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_STRING_H=1 -DHAVE_MEMORY_H=1 -DHAVE_STRINGS_H=1 -DHAVE_INTTYPES_H=1 -DHAVE_STDINT_H=1 -DHAVE_UNISTD_H=1 -DHAVE_DLFCN_H=1 -DHAVE_FLOCK=1 -DHAVE_LOCKF=1 -I. -I. -I../../src -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I-I/usr/include -D_ENCHANT_BUILD=1 -DASPELL_0_50_0=1 -DASPELL_DICT_DIR=\"/usr/lib/aspell\" -O2 -march=pentium3 -fomit-frame-pointer -pipe -MT aspell_provider.lo -MD -MP -MF .deps/aspell_provider.Tpo -c aspell_provider.c  -fPIC -DPIC -o .libs/aspell_provider.o
 i686-pc-linux-gnu-gcc -DPACKAGE_NAME=\"\" -DPACKAGE_TARNAME=\"\" -DPACKAGE_VERSION=\"\" -DPACKAGE_STRING=\"\" -DPACKAGE_BUGREPORT=\"\" -DPACKAGE=\"enchant\" -DVERSION=\"1.1.5\" -DSTDC_HEADERS=1 -DHAVE_SYS_TYPES_H=1 -DHAVE_SYS_STAT_H=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_STRING_H=1 -DHAVE_MEMORY_H=1 -DHAVE_STRINGS_H=1 -DHAVE_INTTYPES_H=1 -DHAVE_STDINT_H=1 -DHAVE_UNISTD_H=1 -DHAVE_DLFCN_H=1 -DHAVE_FLOCK=1 -DHAVE_LOCKF=1 -I. -I. -I../../src -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I-I/usr/include -D_ENCHANT_BUILD=1 -DASPELL_0_50_0=1 -DASPELL_DICT_DIR=\"/usr/lib/aspell\" -O2 -march=pentium3 -fomit-frame-pointer -pipe -MT aspell_provider.lo -MD -MP -MF .deps/aspell_provider.Tpo -c aspell_provider.c -o aspell_provider.o >/dev/null 2>&1
/bin/sh ../../libtool --mode=link --tag=CC i686-pc-linux-gnu-gcc  -O2 -march=pentium3 -fomit-frame-pointer -pipe   -o libenchant_aspell.la -rpath /usr/lib/enchant -version-info 2:5:1 -no-undefined aspell_provider.lo -Wl,--export-dynamic -lgmodule-2.0 -ldl -lglib-2.0   -L/usr/lib -laspell ../../src/libenchant.la
grep: /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.4/libstdc++.la: No such file or directory
/bin/sed: can't read /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.4/libstdc++.la: No such file or directory
libtool: link: `/usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.4/libstdc++.la' is not a valid libtool archive
make[2]: *** [libenchant_aspell.la] Error 1
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/enchant-1.1.5/work/enchant-1.1.5/src/aspell'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/enchant-1.1.5/work/enchant-1.1.5/src'
make: *** [all-recursive] Error 1

!!! ERROR: app-text/enchant-1.1.5 failed.
!!! Function gnome2_src_compile, Line 40, Exitcode 2
!!! compile failure
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.

_________________
By all means marry. If you get a good wife, you'll be happy. If you get a bad one, you'll become a philosopher. - Socrates
Back to top
View user's profile Send private message
Hara
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 162

PostPosted: Wed May 04, 2005 1:58 am    Post subject: Reply with quote

Got the same problem here. I'm still searching, but this might be a new problem, I just emerged sync'd and am updating the system right now.
_________________
Hara

(Mandrake->Slackware->LFS(Never Finished)->Gentoo)
Back to top
View user's profile Send private message
shogun_panda
Guru
Guru


Joined: 30 Jul 2004
Posts: 411
Location: Campobasso or Rome, Molise or Lazio, Italy, Europe, Earth, Solar system, Milk Way, Universe

PostPosted: Thu May 05, 2005 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Try:

Code:

$ fix_libtool_files.sh <old-gcc-version>

_________________
Greetings by the Shogun! - Home page

1-"Prima di dare consigli agli altri, sperimentateli su voi stessi..."
2-"In medio stat virtus!"
Back to top
View user's profile Send private message
Hara
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 162

PostPosted: Fri May 06, 2005 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

Tried fix_libtool_files.sh with current version. I don't have an older version. Still breaks. Still searching...
_________________
Hara

(Mandrake->Slackware->LFS(Never Finished)->Gentoo)
Back to top
View user's profile Send private message
dkure
n00b
n00b


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 51
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Wed May 25, 2005 5:07 pm    Post subject: Reply with quote

this did the trick for me

fix_libtool_files.sh 3.4.3

Thanks for the tips :D
Back to top
View user's profile Send private message
gustafson
Guru
Guru


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 424

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

[Edit] This suggestion worked fine when I followed all the directions. :oops: Thanks for the tip.
Back to top
View user's profile Send private message
gustafson
Guru
Guru


Joined: 12 Aug 2004
Posts: 424

PostPosted: Sat Jun 04, 2005 11:07 am    Post subject: Reply with quote

Hara wrote:
Tried fix_libtool_files.sh with current version. I don't have an older version. Still breaks. Still searching...


Hara, try doing this with the old version as directed above, even if your only version is a newer version. Do it for the version that it is trying to use the lib. This worked for me.
Back to top
View user's profile Send private message
Hara
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 162

PostPosted: Sat Jun 04, 2005 10:00 pm    Post subject: Reply with quote

Emerging gaim now works again.

The broken package seems to be fixed now. Sometimes you just have to wait before it is fixed.
_________________
Hara

(Mandrake->Slackware->LFS(Never Finished)->Gentoo)
Back to top
View user's profile Send private message
drfish
n00b
n00b


Joined: 02 Aug 2005
Posts: 1

PostPosted: Tue Aug 02, 2005 7:43 pm    Post subject: Worked for me also Reply with quote

This fix also worked for me when enchant failed to emerge, using version of the libstdc++ that it failed on
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum