Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo czy jest legalne dla Firm
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
qdlacz
n00b
n00b

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:33 am    Post subject: Gentoo czy jest legalne dla Firm Reply with quote

Witam !

Jestem pracownikiem firmy zajmującej sie komputerami, nie trudno sie domyślić że wolałbym mieć na osobistym komputerku moje ulubione Gentoo.
Zastanawiam sie jednak czy będzie to legalne oprogramowanie.

Pozdrawiam
beluga
n00b
n00b

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:59 am    Post subject: Reply with quote

Wedlug:
http://www.gentoo.org/main/en/contract.xml
czytamy m. in.:
Code:

Gentoo is and will remain Free Software

We will release our contributions to Gentoo as free software, metadata or documentation, under the GNU General Public License version 2 (or later, at our discretion) or the Creative Commons - Attribution / Share Alike version 2 (or later, at our discretion). Any external contributions to Gentoo (in the form of freely-distributable sources, binaries, metadata or documentation) may be incorporated into Gentoo provided that we are legally entitled to do so. However, Gentoo will never depend upon a piece of software or metadata unless it conforms to the GNU General Public License, the GNU Lesser General Public License, the Creative Commons - Attribution/Share Alike or some other license approved by the Open Source Initiative (OSI).

Wynika z tego, ze Gentoo tworzone jest i rozprowadzane na licencji GNU GPL.
Po przeczytaniu tego:
http://www.opensource.org/licenses/gpl-license.php
sam odpowiesz sobie na pytanie.

PZDR
View user's profile Send private message
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:07 am    Post subject: Reply with quote

Oprocz wypuszczania softu na licencji GPL, sa jeszcze takie "problemy" jak mplayer, czy mp3...
Aczkolwiek - ja uzywam gentoo w robocie :)

Pozdrawiam,
Przemek
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:14 am    Post subject: Reply with quote

Bywały podobno takie przypadki, że urzędy skarbowe żądały zapłacenia podatku od tego typu oprogramowania.
Back to top
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:31 am    Post subject: Reply with quote

Też o tym słyszałem, podobno gościowi kazali zapłacić podatek za linuksa jak za konkurencyjny produkt czyli za M$ Window$ a za OpenOffice jak za M$ Office. Ja też chciałem kiedyś znajomym w firmie zainstalować Linuksa ale oni się pluli (znajomi), że na wszystko muszą mieć faktury, a linuksa ciężko dostać z faktury za darmo :P
Back to top
keman
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Zwierzak wrote:
Też o tym słyszałem, podobno gościowi kazali zapłacić podatek za linuksa jak za konkurencyjny produkt czyli za M$ Window$ a za OpenOffice jak za M$ Office. Ja też chciałem kiedyś znajomym w firmie zainstalować Linuksa ale oni się pluli (znajomi), że na wszystko muszą mieć faktury, a linuksa ciężko dostać z faktury za darmo :P

Dlatego niektórzy kupują np. Linux+ czy inne pismo, na które mogą dostać fakture :)
Niestety, w Polsce niektorzy nie wiedza co to Linux, i myślą że na każdyk komputerze musi byc windows...
A ciekawe co by zrobili, jak by zobaczyli OS X'a :wink:
Pozdrawiam, waluigi :D
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:46 am    Post subject: Reply with quote

O pomyśle z Mac OS X bym nie mówił (podatku dostali by od groma za sam komputer :P ) ale systemy otwarte w Polsce są mocno poszkodowane! Pozatym jeżeli kupuje się linuksa wraz z gazetą te pisemko musisz mieć cały czas podczas kożystnia z Linuksa (nie możesz go zniszczyć ani wywalić)! Pozatym w gazetach publikowane są przedewszystkim dystrybucje dla newbie, a nie jakieś lepsze dla zadań biurowych.
Back to top
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:50 am    Post subject: Reply with quote

No tak, faktura na 0 zł będzie wyglądała podejrzanie :)
Ale przecież można kupić czasopismo z instalką. Tylko później trzeba paniom z us wytłumaczyć, że było to niezbędne to prowadzenia działalności...
Back to top
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:59 am    Post subject: Reply with quote

keman wrote:
myślą że na każdyk komputerze musi byc windows...

Jeśli zatrudniasz od 5 osób (a może od 6?) to MUSISZ miec windows :)
Deklaracje ZUSt za pracowników musisz wysyłać za pomocą "płatnika" dostępnego tylko na windowsach..
Back to top
ai
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 9:29 am    Post subject: Reply with quote

Sam bylem swiadkiem jak to rozwiazanie z Linux+ przeszlo :) tylko ze to bylo specjalne wydanie z debianem.
OpenOffice tez jest czasami sprzedawany z jakims specjalnym wydaniem gazety.
Mysle, ze takie rozwiazanie jest i tak o niebo tansze od windoorsa z officem ;]
totencham
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 9:56 am    Post subject: Reply with quote

Naprawdę potrzebna jest faktura na oo? A czy użytkownicy windy muszą też mieć fakturę za takiego np. winampa albo firefoxa? Coś mi tu nie gra.

Co do faktury za system: można kupić jakiegoś linux+ z jakimś live-cd i za jego pomocą zainstalować gentoo? Na fakturce uśmiechałby się ładny napis "knopix" czy coś :)
Linux registered user #376896
Back to top
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 10:24 am    Post subject: Reply with quote

Faktura podobno posinna być na wszystko czego się używa, pozatym OOo to raczej nie problem bo ux.pl sprzedaje go na faktury za sto pare złotych, a wszystko otrzymujesz w ladnym pudelku
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 10:45 am    Post subject: Reply with quote

a ja słyszałem, że wszystkie te problemy z OS brały się stąd, że programy te były księgowane w środkach trwałych z kwotą faktury 0 zł (nie wiem, czy piszę z sensem, bo się na tym nie znam - gdzieś na pcolu czytałem fragment dyskusji na ten temat i mniej więcej coś takiego zapamiętałem). Urząd Skarbowy dopierdzielał się do tego ponieważ nie mogło to być w ten sposób wpisane - faktura nie może mieć wartości 0 zł. Rozwiązanie problemu było takie, aby nie wpisywać systemów operacyjnych i innych programów OS w środki trwałe firmy.

Dlaczego nikt nie fakturuje Mozilli, Gadu-gadu, Skype'a czy innych programów Freeware / OS nie będących systemami operacyjnymi i pakietami biurowymi?

Jeśli już pracujecie i macie na swoich biurkach firmowe komputery (z Windowsem), zobaczcie, ile macie zainstalowanych programów ściągniętych z internetu. Z iloma kombinowaliście, żeby mieć na nie fakturę?

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 10:51 am    Post subject: Reply with quote

A czy można kupić płytę instalacyjną Gentoo na nieograniczoną ilość stanowisk, albo samą fakturę w jakimś sklepie komputerowym? Problem z open office chyba nie jest taki duży, bo po kompilacji w gentoo jest napisane coś w stylu "This product has been created by Gento Linux based on OpenOffice.org using the LGPL"
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 11:07 am    Post subject: Reply with quote

a ja znów zapytam: po co wam faktura?

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 3:45 pm    Post subject: Reply with quote

Pracuję w firmie - kilkanascie stanowisk @win 3x Ubuntu ,2x Slackware i ja mam gentoo + win.
Przeżyłem 1 zlecony audyt, 3 badania bilansów, 2 kontrole z US
Nie trzeba kupować żadnych gazet, jeśli już Chcecie kupić to je normalnie księgujecie jako koszt prowadzenia działalności.
Urzędnicy skrbowi - i powiem szczerze że to zmieniło się na lepsze, lub firmy badające bilans już wiedzą co to jest licencja GPL - i na pytanie jakie oprogramowanie? Odpowieź "Linux" - załatwia sprawę. Być może będa chcieli zobaczyć komputer - żeby im pokazać. Jesli mają wątpliwości, zwsze możecie od ręki wydrukować treść licencji GPL. Ważne jest, żeby ktoś nie strzelił babola i nie wpisał sobie jako środek trwały bądź zaksięgował sobie czegoś za 0 zł...
0 się nie księguje. Natomiast prwdą jest że cześć oprogramowania - wspominany mpayer jest inaczej licencjonowana - ale to naprawdę nie ma problemu, nikt się nie przyczepi.

Osobną sprawą pozostaje fakt, że: najnowszy Platnik z obsługą SDWI - nie działa w wine. Formularze PFRON - specjalny programik - tylko działający pod windows. Podobnież nowe formularze GUS - wysyłka możliwa tylko i wyłacznie z Internet Exploder... itp. itd.
Prawdopodobnie od przyszłego roku w największych miastach będzie możliwe wysylanie druków Urzędom Skarbowym. Z tego co słyszałem "Przygotowywany jest ładny i sprawnie działający program na Windows" W dalszej częsci rozmowy wynikneło, że inne systemy operacyjne nie będą wspierane.:o To bardzo niedobrze.

A więc w Polsce, chcecie czy nie do firmy, należalo by mieć jako alternatywę windozę...
Ja też bardzo nad tym boleję, ale takie są realia.

[ot] moze ten link poprawi Państwu humor [/ot]

http://dades.joor.net/article_fitxers/1384/Linspire.swf

PS. Nawet jak ktos prowadzi "jednoosbową firmę" - też się może zgłosić do ZUS i zarejestrować do wysyłki elektronicznej, powyżej 5 osób jest to obowiązkowe...

Pozdrawiam
Piecia
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

A co z janosikiem?
Back to top
qdlacz
n00b
n00b

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 4:24 pm    Post subject: Reply with quote

Dziękuje bardzo za Wyczerpujące odpowiedzi, a jeżeli chodzi o ZUS to niech sie o to martwi nasza ksiegowa :D

Pozdrawiam
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 4:35 pm    Post subject: Reply with quote

Eeeyeore dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A tak na marginesie można by to dodać do polskiego FAQa na forum
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

13Homer wrote:
keman wrote:
myślą że na każdyk komputerze musi byc windows...

[..]
Deklaracje ZUSt za pracowników musisz wysyłać za pomocą "płatnika" dostępnego tylko na windowsach..

Nie wiem, nie znam sie, do ZUSów, pracy itp jeszcze mam pare lat, ale slyszeliscie o odpowiedniku windowsowego płatnika - Janosik?
http://www.janosik.net/
RLU#342333
Back to top
(l)user
Guru
Guru

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:14 pm    Post subject: Reply with quote

W wykladach Linux Academy na temat licencji GPL prowadzonych przez prawnika byly poruszane te kwestie. Polecam przesluchac, sa dostepne w mp3 na stronie linux academy(przynajmniej byly, teraz strona mi sie nie otwiera...).
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Back to top
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
Nie wiem, nie znam sie, do ZUSów, pracy itp jeszcze mam pare lat, ale slyszeliscie o odpowiedniku windowsowego płatnika - Janosik?
Tak, już kilka lat temu. Projekt chyba się niestey nie rozwija - a szkoda.
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Fri Jul 29, 2005 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:

Zobacz na stronie janosika - ten projekt praktycznie już nie żyje...

Tak, ale od kwietnia zus wprowadzil nowszą wersję płatnika, która nie dziala z wine (bardzo się starałem, ale płatnik się uruchamiał natomiast wywalał sie podczas weryfikacji dokumentów - prawdopodobnie zmienili szyfrowanie czy cuś...) Zmieniono procedury WY/We musiałem przerabiać swój program KP, naprawde jest dużo zmian. Nie powiem że ozlociłbym każdego kto by mi powiedzial jak to uruchomić na na lin... Bo tego chyba się nie da zrobić, a niestety Płatnik to tylko poczatek.

Dokumenty z płatnika to tylko poczatek góry lodowej, To co pisalem jeszcze o PFRON czy GUS, na to się nakłada zinikoma ilość projektów, i brak oprogramowania GPL (są komercyjne) do prowadzenia ksiegowości / magazynu / środkow trwałych / przygotowania produkcji / pełnej księgowości / analizy ,nawet dla maluszków -> ksiązki przychodów rozchodów/VAT itp itd... Naprawdę jest to tragedia. Ale spoko.
Ale to kwestia czasu 3-5lat.... To my musimy robic ciśnienie na "rząd i ministerstwa, że nie kazdy musi mieć windows.... - bo niby z jakiej racji) - pomijam sprawy korupcyjne (dlaczego Windows forever) i to dlaczego tak wielka firma na przyklad Prokom nie fatyguje się przepisania swojego programu na lin. (ta sprawa z Janosikiem) Może się boją udostępnić fragment źródeł. Raczej tak. Bo tyrania i monopol wynika z lęków i niepewności.
Natomiast wracając do zasadniczego wątku tego tematu. Tak Gentoo w firmie (w pracy) jest jak najbardziej na miejscu (o ile oczywiście nie korzystasz z jakichś komercyjnych programów : nero, vmware(przykłady)) I żadni urzednicy nie moga zbronić z korzystania - bo niby z jakiej racji. Natomiast podczas kontroli mogą zarządać pokazania systemu na komputerze. Wybaczcie, widok Lilo czy Gruba na starcie kazdego zniechęci, a czytanie co tam się uruchamia. Jest ponad wiekszości siły - Tak to nie jest windows - OK - zasady znamy.
Jest Pani/Pan czysty...

To takie moje drobne podsumowanie własnych spostrzerzeń.
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Jul 30, 2005 10:52 am    Post subject: Reply with quote

@Eeeyeore twoja odpowiedz napewno pomorze wielu odobą zastanawiającym się czy zainbstalować linuksa na komputerach służbowych.

Co do płatnika to zauwżcie, że Windowsa można pozostawić na jednym komputerze (choć by Windowsa 98) i na nim go obsługiwać, alnbo na jednym kompie zainstalwać naraz i Windowsa i Linuksa (to przecież nie jest trudne), a napewno rozwiąże problem z nim. W ostatneczności jak się ma dobry komp i dużo dysku pożna się pobawić w emulacje windowsa na jakimś vmware.

Co do Janosika to powiem tyle, że projekt prawdopodobnie upadł od kiedy twórce zaczęto ciągać po sądach, można by spróbować rozwijać go dalej, ale to raczej powinno ZUSowi zalerzeć na wspieraniu obcych platform nie Windowsowych. Niestety OpenSource nadal w polsce jest poniżne, a osoby korzystające z niego są spychane na plan boczny i często wyśmiewane. Pewnego czasu zauważyłem, że tworcy Janosika bardziej się skupili nie na rozwijaniu swojego programu, ale na próbach pomyślnego uruchomienia Płatnika pod Wine.
Back to top
Crenshaw
Guru
Guru

PostPosted: Sat Jul 30, 2005 4:38 pm    Post subject: Reply with quote

Zwierzak wrote:
@Eeeyeore twoja odpowiedz napewno pomorze wielu odobą zastanawiającym się czy zainbstalować linuksa na komputerach służbowych.

Co do płatnika to zauwżcie, że Windowsa można pozostawić na jednym komputerze (choć by Windowsa 98) i na nim go obsługiwać, alnbo na jednym kompie zainstalwać naraz i Windowsa i Linuksa (to przecież nie jest trudne), a napewno rozwiąże problem z nim. W ostatneczności jak się ma dobry komp i dużo dysku pożna się pobawić w emulacje windowsa na jakimś vmware.

Dual athlon-xp 2200 + 1GB ramu nawet przy obliczeniach w tle pozerajacych co sie da chodzi swietnie.

L
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum