Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] Ekstremalne upiększenie KDE
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wodzik
l33t
l33t


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 713
Location: Człuchów

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 9:52 am    Post subject: Reply with quote

ja mam jeszcze male pytanko dotyczace Taskbar v2.0. konkretnie z czym to sie je bo jakos nie uzywalem nigdy kde. czy trzeba to jakos odpalac czy po zainstalowaniiu pasek startu da sie zrobic przezroczysty. moje kde to 3.4.1 z pasek juz wczesniej mialem przezroczysty jednak tylko w 100% i nie wyklikalem jak zrobic zeby byllo go troche widac. druga sprawa to paski na pasku zadan do ktorych sie okna minimalizja (nie mam pojecia jak to sie nazywa ;)). one wogole nie sa przezroczyste. no i wlasnie moje pytanko jak tego sie uzywa i z czym to sie je


pozdrawiam wodzik
Back to top
View user's profile Send private message
crs
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 188
Location: Gliwice, Poland

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

taskbarv20 znajdziesz na kde-{look|apps}.org. Jest to aplet zastępujący standardowy, KDEeowski pasek zadań, czyli miejsce gdzie trafiają zminimalizowane okna (w zależności od konfiguracji). Taskbarv20 powstał, gdyż przy włączonej przeźroczystości panelu całość psuły właśnie te zminimalizowane okna, jako, że one nie były przeźroczyste (nie są nadal). Przy okazji dodano coś bardzo fajnego, co kiedyś miałem w fvwm. Chodzi o to, że jak najedziesz sobie na taki paseczek, to ładnie "wypłynie" z niego podgląd okna, które reprezentuje. Bardzo fajne, czas od czasu pożyteczne, ale raczej tylko eye-candy. :) Mimo wszystko polecam. Na podanych stronach możesz znaleźć ebuild. Wówczas dodajesz go do PORTAGE_OVERLAY i mergujesz. Z kpanel wyrzucasz pasek zadań (aplet) i dodajesz taskbar2.

Co do innego pytania. Częściową przeźroczystość włącza się w ustawieniach paneli. Ostatnia zakładka okna konfiguracyjnego to "Wygląd", a w niej na samym dole jest przycisk "Zaawansowane opcje". Tam możesz określić kolor z jakim będzie mieszana przeźroczystość (do jakiego będzie dążyć) oraz stopień przeźroczystości.

Tak odemnie. Mam nadzieję, że w 3.5 lub 4.0 będzie można ustawiać osobno każdy panel, pod kątem przeźroczystości i tintu.

Pozdrawiam.
PS. Jakie macie czcionki w KDE? Chodzi mi o całe zestawy, komplente...
_________________
For a list of all the ways technology has failed to improve
the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Back to top
View user's profile Send private message
wodzik
l33t
l33t


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 713
Location: Człuchów

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 4:11 pm    Post subject: Reply with quote

z zainstalowaniem nie mam problemu. na kde-look.org jest nawet ebuild dla gentoo. ale chodzi mi wlasnie o kawalek:

Z kpanel wyrzucasz pasek zadań (aplet) i dodajesz taskbar2.

pozdrawiam wodzik
Back to top
View user's profile Send private message
rasheed
Guru
Guru


Joined: 15 Dec 2004
Posts: 466
Location: Ostrów Wielkopolski

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

wodzik wrote:
z zainstalowaniem nie mam problemu. na kde-look.org jest nawet ebuild dla gentoo. ale chodzi mi wlasnie o kawalek:

Z kpanel wyrzucasz pasek zadań (aplet) i dodajesz taskbar2.

pozdrawiam wodzik


Znaczy nadal nie wiesz jak to zrobić? :)
PPM (Prawy Przycisk myszy) na panelu -> usuń z panelu -> aplet -> pasek zadań
PPM na panelu -> dodaj do panelu -> aplet -> taskbar v2

Banalnie proste. Na reszte pytać odpowiedział Ci crs :)

_________________
rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl

APEL!
Back to top
View user's profile Send private message
wodzik
l33t
l33t


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 713
Location: Człuchów

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

dzieki bardzo. ja to w kcontrol probowalem wyklikac, ale prosze o wyrozumialosc bo na codzien uzywam fluxboxa.

pozdrawaim wodzik
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 6:20 pm    Post subject: Reply with quote

A nie macie Panowie problemów z KDE, i gmplayerem :?:
cały czas rozważam, czy nie przesiąsć się na kde, ale mam wątpliwości :/
W gruncie rzeczy, trudno wybrać dla siebie środowisko...
Pozdrawiam, waluigi
_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 7:19 pm    Post subject: Reply with quote

a co ma być problemowego z kde i gmplayerem?

osobiście uzywam kplayera, ale to kwestia gustu
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

raku wrote:
a co ma być problemowego z kde i gmplayerem?

osobiście uzywam kplayera, ale to kwestia gustu

Kiedys, na 3.3.x, gdy odpalałem gmplayera, to coś sie ostro chrazniło, i doprowadzało do zwiechy kde...
Ale zaimteresuje się kmplayer :)
Niewiem czy dobrze robie, migrując na kde, ale mam nadzieje, że jeśli bede je w miare samodzielnie budował, bedzie ok :)

PYTANIE:
Czy moge wywalic wszelkie ikony, łacznie ze smietnikiem, i zapobiec ich tworzeniu sie :?: W kde rzecz jasna :)
To dla mnie naprawde ważna sprawa :)
Pozdrawiam, waluigi :)
_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
wodzik
l33t
l33t


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 713
Location: Człuchów

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

z tego co dzis wyklikalem jest cos takiego w kcontrol jak pokazuj ikony na pulpicie i mozna to odchaczyc

pozdro wodzik
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

keman wrote:

Kiedys, na 3.3.x, gdy odpalałem gmplayera, to coś sie ostro chrazniło, i doprowadzało do zwiechy kde...

Ja uzywam w tej chwili kde 3.3.1 i nie ma z tym problemow, z innymi wersjami kde tez nie bylo.
Quote:

PYTANIE:
Czy moge wywalic wszelkie ikony, łacznie ze smietnikiem, i zapobiec ich tworzeniu sie :?: W kde rzecz jasna :)

Konfiguracja pulpitu/Zachowanie i odznaczasz opcje Pokaz ikony na pulpicie.

rasheed: jak udalo Ci sie uzyskac tak niskie zuzycie pamieci? U mnie przy podobnie skonfigurowanym jak u Ciebie kde zuzycie pamieci po starcie systemu wynosi okolo 125MB. A kde wyglada nastepujaco:
kde 3.4.0, mtaskbar, kickerpager v2: http://lynucs.org/index.php?screen_id=7505630584274c5c9d950f&p=screen
kde 3.3.1, mtaskbar: http://lynucs.org/index.php?screen_id=29013859042d57b09d6e09&p=screen


Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
wodzik
l33t
l33t


Joined: 12 Jun 2005
Posts: 713
Location: Człuchów

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 9:13 pm    Post subject: Reply with quote

ja tak z ciekawosci jakie fonty sa na http://lynucs.org/index.php?screen_id=7505630584274c5c9d950f&p=screen tej zrzutce ??

pozdro wodzik
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

wodzik wrote:
ja tak z ciekawosci jakie fonty sa na http://lynucs.org/index.php?screen_id=7505630584274c5c9d950f&p=screen tej zrzutce ??

pozdro wodzik

Pod ikonkami: jesli dobrze pamietam (zrzut robiony w maju) to czcionka o nazwie "Marcin Drukowane" ftp://download.idg.pl/6140/czcionki/marcindrukowane.zip
W pozostalych przypadkach zostala uzyta Tahoma.

Na drugim zrzucie jest tylko Tahoma.

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
rasheed
Guru
Guru


Joined: 15 Dec 2004
Posts: 466
Location: Ostrów Wielkopolski

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 10:30 pm    Post subject: Reply with quote

cichy wrote:
rasheed: jak udalo Ci sie uzyskac tak niskie zuzycie pamieci?


Nic specjalnego nie robiłem. Może to wina flag lub samej konfiguracji sprzętowej?

Code:
CFLAGS="-Os -march=athlon-xp -fomit-frame-pointer -pipe"


Quote:
U mnie przy podobnie skonfigurowanym jak u Ciebie kde zuzycie pamieci po starcie systemu wynosi okolo 125MB. A kde wyglada nastepujaco:
kde 3.4.0, mtaskbar, kickerpager v2: http://lynucs.org/index.php?screen_id=7505630584274c5c9d950f&p=screen
kde 3.3.1, mtaskbar: http://lynucs.org/index.php?screen_id=29013859042d57b09d6e09&p=screen


Bardzo ładne pulpity, gratuluje. Ja bym zmienił coś z taskbarem bo jest słabo widoczny. I nie przepadam za kickerpagerem v2 :)
_________________
rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl

APEL!
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

Jak bede robil nastepna aktualizacje kde (chyba poczekam z tym na kde 3.5, 3.4.x chodzi u mnie wolniej niz 3.3.1, ktorego obecnie uzywam) sprobuje -Os. Zreszta jak bede mial checi sprobuje to zrobic nawet na 3.3.1.
Slaba widocznosc kickera wynika z uzytych tapet, ostatnio lubie "ciemne" tapety i jakos nie przeszkadza mi ze granica pomiedzy kickerem a reszta pulpitu jest ledwie widoczna. :)
Kickerpager v2 - ot, zabawka; nie ulepsza wizualnie kde w takim stopniu jakim robi to mtaskbar wiec pobawilem sie jakis czas i wrocilem do standardowego pagera.

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
rasheed
Guru
Guru


Joined: 15 Dec 2004
Posts: 466
Location: Ostrów Wielkopolski

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

Znalazłem właśnie świetny "motyw dekoracji okien" dla KDE. Wysoce konfigurowalny przez co można dopasować go pod siebie

http://img59.imageshack.us/img59/2213/kde1408052fy.png
http://www.kde-look.org/content/show.php?content=13969
_________________
rasheed - #gentoo.pl@IRCnet team | www.mklimek.org - BLOG - Linux, Opera, Open Source | JID / Mail: rasheed@gentoo.pl

APEL!
Back to top
View user's profile Send private message
totencham
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 299
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Thu Jul 14, 2005 6:46 am    Post subject: Reply with quote

Ciekawym "bajerem" jest kbfx (jest też ebuild), który pozwala zmienić standardowy przycisk menu w kde na jakiś obrazek jpg, gif, png itd. Do tego dochodzą wcale ładne przyciski do kbfx na kde-look.org.

Przykłady jak to wygląda:
1
2
3
4

EDIT:
Skoro ukazujemy pulpity celem natchnienia, to mam nadzieję, że te komuś pomogą:
- Tak wyglądało moje kde 3 miesiące temu
- to samo, z mniejszą ilością okien okien
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że później poprawiłem to nieco (np. gładsza i bez cienia czcionka w terminalu, taskbar2, inne czcionki na pulpicie). Niestety moje kde miało 2 miesięczny urlop (wyjechało do /dev/null), więc nie miałem okazji stworzyć czegoś nowego.
_________________
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Thu Jul 14, 2005 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Witam :!:
Mam kilka pytań:
1) Czy moge edytować w jakiś sposob, menu pod ppm na pulpicie, w kde :?:
Jeśli tak, to jak ?
2) Czy moge edytowac na własną reke, menu w kde :?:
Mnie nie odpowiada np dodawanie ikonek do niektorych programow, do innych nie, wolalbym komplatny brak ikonek w KMenu, i wolałbym sam dodawać do niego pozycje :)
3) Czy da się ustawić styl dla aplikacji gtk, taki sam jak qt :?:
Wiem że była taka opcja w kcontrol, ale niemoge jej znaleźć :/

Moje kde, dosc lekkie na starcie zajmuje 60MB :)
Pozdrawiam, waluigi :)
_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
red.13
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 11
Location: Gliwice - Poland

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 12:42 am    Post subject: Reply with quote

Jeśli mogę coś poradzić to radziłbym przyjrzeć się bliżej FLuxboxowi. Zawsze uważałem, że czysty/prosty menadżer okienek potrafi zrobić kilkukrotnie lepsze wrażenie niż taki np. Windows. Stronki z Fluxboxem podawać chyba nie muszę, ale za to podaje kilka adresów pod którymi można znaleźć wydziabane pulpity ;):

http://fluxbox.org/zoom.php?shots/cipher_fluxbox.jpg
http://fluxbox.org/zoom.php?shots/pixelv_fluxbox.jpg
A tutaj coś dla wielbicieli płci pięknej (nawet bardzo ;)):
http://fluxbox.org/zoom.php?shots/setuid_w00t_fluxbox.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 4:33 am    Post subject: Reply with quote

keman wrote:
Witam :!:
Mam kilka pytań:
1) Czy moge edytować w jakiś sposob, menu pod ppm na pulpicie, w kde :?:
Jeśli tak, to jak ?

Napewno sie da, bo widzialem zrzuty z kde, gdzie menu pulpitu mialo takie pozycje jak konsole,xmms,konqueror, itd. Cos w stylu fluxbox'a czy innego fvwm. Nie wiem jak to sie robi; poszukaj...
Quote:

2) Czy moge edytowac na własną reke, menu w kde :?:
Mnie nie odpowiada np dodawanie ikonek do niektorych programow, do innych nie, wolalbym komplatny brak ikonek w KMenu, i wolałbym sam dodawać do niego pozycje :)

Jest cos takiego jak kmenuedit. Jesli emerge'owales kde w calosci to napewno to juz jest, jesli wersje rozdrobniona to jest do tego ebuild w portage.
Quote:

3) Czy da się ustawić styl dla aplikacji gtk, taki sam jak qt :?:
Wiem że była taka opcja w kcontrol, ale niemoge jej znaleźć :/

Taka opcja pojawi sie po zainstalowaniu gtk-qt-engine
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 8:07 am    Post subject: Reply with quote

Fluxbox'a nadal używam, ale teraz chce kde :)
Zresztą zobaczymy jak się będzie sprawowac, jak nie za dobrze, to powroce do fvwm'a i dokończe config :)

CO do tego menu, szukam i niemoge znaleźć :/
Na kde-look nic nie widziałęm, a chodzi mi własnie o takie jak mowisz, fluxboxowe menu z programami...
Pozdrawiam, waluigi
_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 8:50 am    Post subject: Reply with quote

hmm mi jak na razie udalo sie cos takiego osiagnac :)
http://usera.imagecave.com/n0rbi666/Misc/screen.jpg
nie jest to jakis wypas, musze nad tym jeszcze popracowac - ale jak na razie mi sie podoba :)
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
crs
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 188
Location: Gliwice, Poland

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 9:46 am    Post subject: Reply with quote

keman wrote:
Witam :!:
Mam kilka pytań:
1) Czy moge edytować w jakiś sposob, menu pod ppm na pulpicie, w kde :?:
Jeśli tak, to jak ?

PPM na pulpicie => Konfiguracja pulpitu.
Zakładka: Zachowanie. Na dole znajdziesz "Działanie klawiszy myszy". Tam pod prawym możesz dać "Menu konfigurowalne 1" i pokaże się aktywny przycisk "Zmień...". Tam edytujesz sobie swoje menu pod prawy przycisk myszy. Ot cała mecyja z kde. :)
keman wrote:
Moje kde, dosc lekkie na starcie zajmuje 60MB :)

Jak to sprawdzić dokładnie?
_________________
For a list of all the ways technology has failed to improve
the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Fri Jul 15, 2005 1:57 pm    Post subject: Reply with quote

Ja sprawdzałem odpalając gkrellm2 zaraz po starcie, ale to napewno niejest najlepsze rozwiazanie :)
Poprobuj coś z konsolowym top .

To Custom menu na desktopie, robi wrażenie takie pożal się boże - nie moge ustawić ikonek a nawet nazw, ot tylko dodawać elementy,,,
Chyba ze znowu coś źle robie - widac nie sprzyja mi filozofia KDE :]
Pozdrawiam, waluigi :)
_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
rampage7
Guru
Guru


Joined: 21 Mar 2004
Posts: 308
Location: Poland / Jastrzebie Zdroj

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 8:53 pm    Post subject: Reply with quote

chwilowo moje kde i cały linux wegetują, bo są skompilowane pod k7 a ja nie mam czasu zbudować sobie nowego systemu pod AMD64 :)
No ale co do użycia pamięci chciałem tylko napisać - bez specjalnych kombinacji mój system po uruchomenniu zajmuje około 70MB pamieci - odpalone Kadu (spora ilosć modułów), Ksensors i parę usług w tle. Wszystko kompilowane z -o2.
_________________
To nie moje s± s³owa, to legenda ludowa.....
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Chyba dotychczas mialem inne niz wiekszosc rozumienie terminu zajetosc pamieci :wink: Przy kde jak na zalaczonym obrazku http://lynucs.org/index.php?screen_id=29013859042d57b09d6e09&p=screen tuz po odpaleniu systemu mam cos takiego:
Code:

sh-3.00$ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        255192     133072     122120          0       7460      66808
-/+ buffers/cache:      58804     196388
Swap:       232932          0     232932
sh-3.00$

Czyli 58MB.

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum