Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
console no X como user comum [Resolvido]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese
View previous topic :: View next topic  
Author Message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Thu Jul 07, 2005 2:12 pm    Post subject: console no X como user comum [Resolvido] Reply with quote

não consigo abrir o konsole ou o gnome-terminal no X como usuário comum, só como root, meu user tá nos seguintes grupos:

Code:
wheel audio video users


no modo texto funciona ok, quando tento abrir pelo gnome, retorna o seguinte erro:

Code:
There was an error creating the child process for this terminal


Last edited by grajagan on Fri Aug 12, 2005 11:17 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 953
Location: Portugal

PostPosted: Fri Jul 08, 2005 11:32 am    Post subject: Reply with quote

Estranho se estás no wheel não deveria ter problemas ...

já tentas-te re-emergir o gnome-terminal ?
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Fri Jul 08, 2005 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

acho q não adiantaria re-emergir o gnome-terminal, pois eu não consigo abrir também o Konsole e nem o xterm.. E acho que o grupo wheel só serve pra poder dar um su...
Back to top
View user's profile Send private message
sapo_selo
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 26
Location: Portugal

PostPosted: Fri Jul 08, 2005 6:20 pm    Post subject: Reply with quote

por acaso não fizeste update ao udev recentemente???

se sim ve este tópico

é que eu tb tive esse problema dos terminais quando fiz update ao udev :?
_________________
Não há luz mas vê-se uma grande escuridão =P
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Fri Jul 08, 2005 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

eu vi tua dica de remover o udev, apagar as configurações e re-emergir esses dias... Tentei, mas não deu certo...
Back to top
View user's profile Send private message
sapo_selo
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 26
Location: Portugal

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

então vê se compilaste o kernel com estas opções ...
Code:
cat /boot/kernel-2.6.10-config | grep PTY
CONFIG_UNIX98_PTYS=y
CONFIG_LEGACY_PTYS=y
CONFIG_LEGACY_PTY_COUNT=256


fica bem :)
_________________
Não há luz mas vê-se uma grande escuridão =P
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 3:18 pm    Post subject: Reply with quote

sim, já verifiquei! E como root eu consigo abrir xterm/gnome-terminal/Konsole normalmente, só pode ser problema de permissão... Só não sei onde
Back to top
View user's profile Send private message
jmbsvicetto
Moderator
Moderator


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 4734
Location: Angra do Heroísmo (PT)

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

Olá.

O problema não será este?
_________________
Jorge.

Your twisted, but hopefully friendly daemon.
AMD64 / x86 / Sparc Gentoo
Help answer || emwrap.sh
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

/dev/null está com as permissões corretas e eu não alterei nada na configuração do udev...
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

to usando a última versão estável do udev (058), já deletei os arquivos de configuração de reinstalei o udev e não adiantou.. continuo sem poder usar um terminal no modo gráfico como usuário comum

Last edited by grajagan on Wed Aug 10, 2005 2:09 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
MetalGod
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Mar 2003
Posts: 816
Location: Portugal

PostPosted: Wed Aug 10, 2005 2:01 am    Post subject: Reply with quote

actualizaste as rules do udev ? com o etc-update ?
_________________
ex: Gentoo Linux Developer: amd64 media-optical sound gnome
ex: Portuguese Moderator
------------------------------------------------------------------------------
God Doesn't Play Dice
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Wed Aug 10, 2005 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

depois de reinstalar o udev, etc-update não retorna nada sobre os arquivos de configuração
Back to top
View user's profile Send private message
grajagan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2005
Posts: 112
Location: RS/Brasil

PostPosted: Fri Aug 12, 2005 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

solução:

chmod a+rw /dev/pty*

funcionou ok aqui, obrigado a todos que ajudaram
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum