Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Screen Tearing
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
John5788
Advocate
Advocate


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 2127
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Sat Mar 27, 2010 7:36 am    Post subject: Screen Tearing Reply with quote

hello,

I purchased a new LCD monitor a while ago, but never really posted about this problem. I came from a CRT and had all my sync settings properly set and never experienced any sort of screen tearing during movies with lots of movements or video games. I now run an Acer P235H and I use this as my xorg.conf

Code:
$ cat /etc/X11/xorg.conf
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder58)  Fri Aug 14 18:33:37 PDT 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from data in "/etc/conf.d/gpm"
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection


and I let the computer figure out the rest of the config.

it has something to do with the Vsync im sure, but how do I fix this? refresh rate reports to be 60Hz.
_________________
John5788
Back to top
View user's profile Send private message
wswartzendruber
Veteran
Veteran


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 1246
Location: Idaho, USA

PostPosted: Fri Apr 02, 2010 7:27 am    Post subject: Reply with quote

Don't know if it helps, but the Nouveau driver is rapidly stabilizing and uses kernel modesetting.
Back to top
View user's profile Send private message
John5788
Advocate
Advocate


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 2127
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Fri Apr 02, 2010 7:55 am    Post subject: Reply with quote

am i the only person that has this problem or cares about the screen tearing?
_________________
John5788
Back to top
View user's profile Send private message
wswartzendruber
Veteran
Veteran


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 1246
Location: Idaho, USA

PostPosted: Fri Apr 02, 2010 2:24 pm    Post subject: Reply with quote

John5788 wrote:
am i the only person that has this problem or cares about the screen tearing?

Lots of people care about screen tearing. You're the first one I've heard of having the issue with the NVIDIA binary drivers.
Back to top
View user's profile Send private message
wjb
Guru
Guru


Joined: 10 Jul 2005
Posts: 394
Location: Fife, Scotland

PostPosted: Fri Apr 02, 2010 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

Is there anything odd in your Xorg.0.log file?

Also, my nvidia setup is not much different to yours except mine explicitly loads dbe and glx modules.
Back to top
View user's profile Send private message
John5788
Advocate
Advocate


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 2127
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 4:36 am    Post subject: Reply with quote

Code:
$ cat /var/log/Xorg.0.log

X.Org X Server 1.6.5
Release Date: 2009-10-11
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.31-gentoo-r6 x86_64
Current Operating System: Linux john5788 2.6.31-gentoo-r10 #1 SMP Fri Mar 12 20:43:29 PST 2010 x86_64
Build Date: 11 December 2009  03:31:19PM
 
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Apr  2 19:51:36 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
(==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0xd20
(II) Module ABI versions:
   X.Org ANSI C Emulation: 0.4
   X.Org Video Driver: 5.0
   X.Org XInput driver : 4.0
   X.Org Server Extension : 2.0
(II) Loader running on linux
(++) using VT number 7

(--) PCI:*(0:3:0:0) 10de:0402:3842:c751 nVidia Corporation G84 [GeForce 8600 GT] rev 161, Mem @ 0xcc000000/16777216, 0xb0000000/268435456, 0xca000000/33554432, I/O @ 0x00008c00/128, BIOS @ 0x????????/131072
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
(II) No APM support in BIOS or kernel
(II) System resource ranges:
   [0] -1   0   0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [5] -1   0   0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions//libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
   compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module  190.42  Tue Oct 20 21:19:30 PDT 2009
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions//librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 1.13.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri"
(WW) Warning, couldn't open module dri
(II) UnloadModule: "dri"
(EE) Failed to load module "dri" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "dri2"
(WW) Warning, couldn't open module dri2
(II) UnloadModule: "dri2"
(EE) Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
   compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver  190.42  Tue Oct 20 20:42:04 PDT 2009
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 03@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "wfb"
(II) LoadModule: "wfb"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//libwfb.so
(II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(II) resource ranges after probing:
   [0] -1   0   0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [5] -1   0   0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) Apr 02 19:51:37 NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) Apr 02 19:51:37 NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) Apr 02 19:51:37 NVIDIA(0):     enabled.
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 8600 GT (G84) at PCI:3:0:0 (GPU-0)
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Memory: 262144 kBytes
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): VideoBIOS: 60.84.35.00.01
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce 8600 GT at PCI:3:0:0:
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     Acer P235H (DFP-0)
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Acer P235H (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Acer P235H (DFP-0): Internal Dual Link TMDS
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Assigned Display Device: DFP-0
(==) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):
(==) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
(==) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
(==) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Validated modes:
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     "nvidia-auto-select"
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1920 x 1080
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): DPI set to (95, 94); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     option
(==) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
   [0] -1   0   0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [5] -1   0   0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Initialized GPU GART.
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0):     Config Options in the README.
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Setting mode "nvidia-auto-select"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Initialized OpenGL Acceleration
(==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
(II) Apr 02 19:51:38 NVIDIA(0): Initialized X Rendering Acceleration
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(II) Loading extension XINERAMA
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing extension GLX
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(II) LoadModule: "evdev"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input//evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.6.5, module version = 2.3.2
   Module class: X.Org XInput Driver
   ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0
(**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event3"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(II) config/hal: Adding input device Logitech USB-PS/2 Optical Mouse
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: always reports core events
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Device: "/dev/input/event4"
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Found 12 mouse buttons
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Found scroll wheel(s)
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Found relative axes
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Found x and y relative axes
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: Configuring as mouse
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB-PS/2 Optical Mouse" (type: MOUSE)
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: (accel) set acceleration profile 0
(II) Logitech USB-PS/2 Optical Mouse: initialized for relative axes.
(II) config/hal: Adding input device Power Button
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event1"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(II) config/hal: Adding input device Power Button
(**) Power Button: always reports core events
(**) Power Button: Device: "/dev/input/event0"
(II) Power Button: Found keys
(II) Power Button: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"


nothing out of the ordinary. are other people's LCDs also running at 60hz refresh and not seeing tearing?
_________________
John5788
Back to top
View user's profile Send private message
hielvc
Advocate
Advocate


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 2805
Location: Oceanside, Ca

PostPosted: Thu Apr 08, 2010 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

I had a similar prob with radon hd4200 using xorg radonhd divers and an acer P244w monitor. It mainly showed in vlc or xine-ui playing movies. I traced it to a setting in my bios where it asked if the shared memory, its the on board video, should be high or low. I chose high. After changing it to low all is well now.

I'm also running a amd x2 b3 2300 with the nvidia 6150 chip and it was not showing the problem.
The radon is 1600x1200@60 and the nvidia can run the monitor at 1920x1080@60 with no shearing.

I havent any problems wtih lcd monitors besides the standard ones such as 1920x1080 the edges are out of view. If switched to the nvidia binary would probably solve the problem but then on bootup it would complain about being tainted which makes feel like I'm not a virgin anymore :lol:
_________________
An A-Z Index of the Linux BASH command line
Back to top
View user's profile Send private message
BitJam
Advocate
Advocate


Joined: 12 Aug 2003
Posts: 2478
Location: Silver City, NM

PostPosted: Thu Apr 15, 2010 8:04 am    Post subject: Reply with quote

I've experienced the tearing problem off and on for years using NVidia with Twinview. I currently use a GeForce 8400 GS card and I would tearing with the latest (~) nvidia-drivers. I backed off to nvidia-drives-185.18.36-r1 and the tearing problem is fixed.

IMO the nvidia-drivers are a huge PITA. It often requires a lot of trial-and-error to figure out which version of nvidia-drivers you need.
Back to top
View user's profile Send private message
crs
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 188

PostPosted: Fri Oct 08, 2010 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

I have just fixed my screen tearing problem with nvidia card by disabling Composite in xorg.conf.

Give it a go. It should help. Also make sure that Vsync is ON (nvidia-settings).

Kind regards,
Kamil.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum