Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[ot][kde][conf] taskbar/kicker
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2004
Posts: 97
Location: Rzeszów, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 6:53 pm    Post subject: [ot][kde][conf] taskbar/kicker Reply with quote

gdzie można ustawić żeby zminimalizowane programy na pasku były wyświetlane wyłacznie jako ikona + tekst, a nie jako przycisk którego wygląd zależy od używanego stylu?

czyli jak z takiego zrobic taki:?:
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

Zainstaluj mtaskbar. Znajdziesz to na kde-look.org (nie ma chyba jeszcze tego w portage):
http://kde-look.org/content/show.php?content=16261

Przykladowy zrzut:
http://www.lynucs.org/index.php?screen_id=18713290924266b13b29832&p=screen

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
totencham
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 299
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

Spróbowałem i ... oniemiałem! takie coś powinno być w standardowym kde! I nie chodzi mi tu tylko o brak "ramki", a o ten efekt z podglądem okna, tego mi brakowało.
_________________
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Back to top
View user's profile Send private message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2004
Posts: 97
Location: Rzeszów, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

instalowalem z tego ebuilda: https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=83975 ale niestety nie dziala :(

totencham jak to odpaliles?
Back to top
View user's profile Send private message
totencham
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 299
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

klikasz prawym przyciskiem na taskbarze i wywalasz aplet taskbar, po czym w ten sam sposób dodajesz aplet Taskbar v2.
Bardzo ładna rzecz, tylko właśnie zobaczyłem jak kde przez to spowolniło...
_________________
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Back to top
View user's profile Send private message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2004
Posts: 97
Location: Rzeszów, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 9:31 pm    Post subject: Reply with quote

znalazlem, ale dzieki za odpowiedz :)
Back to top
View user's profile Send private message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2004
Posts: 97
Location: Rzeszów, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 10:39 pm    Post subject: Reply with quote

efekt podgladu okna jest troche denerwujacy, fajny by byl gdyby sie pojawial po pownej chwili od najechania, a nie odrazu

idac dalej z modyfikacjami kickera polecam jeden z ponizszych apletow:
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=45760
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=82040
zmieniaja one okienka z wirtualnymi pulpitami
Back to top
View user's profile Send private message
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 1971
Location: Warszawa, Poland

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 11:19 pm    Post subject: Reply with quote

coyote01 wrote:
efekt podgladu okna jest troche denerwujacy, fajny by byl gdyby sie pojawial po pownej chwili od najechania, a nie odrazu

idac dalej z modyfikacjami kickera polecam jeden z ponizszych apletow:
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=45760
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=82040
zmieniaja one okienka z wirtualnymi pulpitami
nie uzywac drugiego z kde-3.4 .... probuja namierzyc bug'a ;-)

Pozdrawiam,
Przemek
_________________
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
Back to top
View user's profile Send private message
zieloo
Veteran
Veteran


Joined: 28 Mar 2004
Posts: 1337

PostPosted: Thu Apr 21, 2005 6:47 am    Post subject: Reply with quote

Można się również zainteresować kde-misc/kooldock...
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Thu Apr 21, 2005 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

totencham wrote:
Bardzo ładna rzecz, tylko właśnie zobaczyłem jak kde przez to spowolniło...

Czym to sie objawia? Ja u siebie tego nie zauwazylem (chociaz trzeba przyznac ze mam to cos w konfiguracji minimalnej, tzn. bez miniaturek okien).

[ot] troll: czyzbys przesiadal sie na kde? :wink: [/ot]

Wczoraj probowalem zainstalowac kpager-0.6. Kompilowalem z palca (trzeba bylo troche pogrzebac sie w ./configure). Skompilowalo sie, zainstalowalo i... "Aplet KPager2 nie został znaleziony. Proszę sprawdzić instalację." Ubilem kickera, ponownie go uruchomilem i aplet sie odpalil. Wyglada OK ale sposob odpalania go jest nie do przyjecia. Dzisiaj sprobowalem uzyc ebuild'a z bugs.gentoo.org (przy okazji na stronie zauwazylem ze nie tylko u mnie sa takie cyrki na kde-3.4 ale innych pomyslów jak restart kickera narazie nie ma) i efekt byl ten sam. Chyba trzeba poczekac na nowsza wersje apletu lub kickera.
Przy okazji uwaga do ebuilda: przydaloby sie go uzaleznic od USE="-arts" przy uzyciu opcji --without-arts.

No coz, sprobuje sie pobawic tym w weekend, teraz trzeba dobrac regulator LQR na jutrzejsza laborke...:)
Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 1971
Location: Warszawa, Poland

PostPosted: Fri Apr 22, 2005 12:16 am    Post subject: Reply with quote

cichy wrote:
[ot] troll: czyzbys przesiadal sie na kde? :wink: [/ot]
tylko jak mi najdzie ochota na spowolnienie systemu ;-)))

Ale jak po 'bugsach' widac - nachodzi raz na jakis czas regularnie :)
cichy wrote:
Wczoraj probowalem zainstalowac kpager-0.6. Kompilowalem z palca (trzeba bylo troche pogrzebac sie w ./configure). Skompilowalo sie, zainstalowalo i... "Aplet KPager2 nie został znaleziony. Proszę sprawdzić instalację." Ubilem kickera, ponownie go uruchomilem i aplet sie odpalil. Wyglada OK ale sposob odpalania go jest nie do przyjecia. Dzisiaj sprobowalem uzyc ebuild'a z bugs.gentoo.org (przy okazji na stronie zauwazylem ze nie tylko u mnie sa takie cyrki na kde-3.4 ale innych pomyslów jak restart kickera narazie nie ma) i efekt byl ten sam. Chyba trzeba poczekac na nowsza wersje apletu lub kickera.
Przy okazji uwaga do ebuilda: przydaloby sie go uzaleznic od USE="-arts" przy uzyciu opcji --without-arts.
hmmmm - ale mowisz ze nie dziala bez arts, czy jak? Juz ktorys ebuild do kde poprawialem / gadalem z developerami programow o latke, bo domyslnie zaje**** kdevelop nie _mysli_ i wali zaleznosci od arts(*). Mozesz rozwinac z czym problem?

(*) domyslnie to cudowne IDE zaklada, ze KDE ma arts i nalezy je uwzglednic w configure. Totalnym 'szczytem' bylo, jak okazalo sie ze configure redhat-artwork (zbioru grafik / widgetow) wywalal sie, gdy kde bylo skompilowane bez arts.... zalatane przez kogos dwa tygodnie temu.... KDevelop sucks.... albo ludzie, ktorzy w nim pisza - sam nie wiem co gorsze ;-)

PS. Po przejsciu na te cudowne meta-pakiety, devsi KDE w gentoo maja tyle roboty, ze niepredko nowosci dojda do portage.... Na razie mecza sie z zaleznosciami. Chetnych zapraszam do zglaszania raportow na bugs.gentoo.org .

Pozdrawiam,
Przemek
_________________
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Fri Apr 22, 2005 8:02 am    Post subject: Reply with quote

_troll_ wrote:
hmmmm - ale mowisz ze nie dziala bez arts, czy jak? Juz ktorys ebuild do kde poprawialem / gadalem z developerami programow o latke, bo domyslnie zaje**** kdevelop nie _mysli_ i wali zaleznosci od arts(*). Mozesz rozwinac z czym problem?

Problem jest dalej ten sam: nie dziala tak jak trzeba... :(
Chodzilo mi o to ze akurat ten aplet da sie skompilowac bez arts.
Zedytowalem ebuilda:
Code:

# Copyright 1999-2004 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: $

inherit kde eutils
need-kde 3.3

MY_PV="${PV/a/}"
MY_P="${PN}-${MY_PV}"

DESCRIPTION="Powerfull Pager for KDE"
HOMEPAGE="http://www.uni-weimar.de/~wolff3/"
SRC_URI="http://www.uni-weimar.de/%7Ewolff3/kdelook/${MY_P}.tar.bz2"

LICENSE="GPL-2"
SLOT="0"
KEYWORDS="~x86"

IUSE="opengl"

S="${WORKDIR}/${MY_P}"
DOCS="AUTHORS ChangeLog INSTALL NEWS REDME TODO"
RDEPEND="opengl? ( x11-misc/3ddesktop )"

src_unpack() {
        unpack ${A}

        cd ${S}
        epatch ${FILESDIR}/${PN}-desktop.patch
}

src_compile() {
        useq arts       && myconf="$myconf --without-arts"

        kde_src_compile
}
 

i "dziala" bez arts. Tzn. dalej nie dziala na 3.4.0.
BTW Chyba trzeba zalozyc jakies konto na bugs'ach...

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
totencham
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 299
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Fri Apr 22, 2005 8:08 am    Post subject: Reply with quote

cichy wrote:
totencham wrote:
Bardzo ładna rzecz, tylko właśnie zobaczyłem jak kde przez to spowolniło...

Czym to sie objawia? Ja u siebie tego nie zauwazylem (chociaz trzeba przyznac ze mam to cos w konfiguracji minimalnej, tzn. bez miniaturek okien).

Taka na przykład myszka ma czasem lagi ( ;) ), pulpity wolniej się przełączają i generalnie czuć atmosferę wolności (heh).
_________________
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Fri Apr 22, 2005 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

kpager2 zadzialal mi na kde 3.4.0. Trzeba bylo troche kombinacji:
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=82040
Moglby to ktos sprawdzic??

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2004
Posts: 97
Location: Rzeszów, Poland

PostPosted: Fri Apr 22, 2005 11:55 pm    Post subject: Reply with quote

u mnie nie dziala (0.6.0a dzialal):
Code:
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking kpager2-0.6.0b.tar.bz2 to /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work
/usr/portage-moj/kde-misc/kpager2/kpager2-0.6.0b.ebuild: line 28: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
 * Applying kpager2-desktop.patch ...                                     [ ok ]
>>> Source unpacked.
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory

!!! ERROR: kde-misc/kpager2-0.6.0b failed.
!!! Function kde_src_compile, Line 133, Exitcode 1
!!! no configure script found, generation unsuccessful
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Sat Apr 23, 2005 6:25 am    Post subject: Reply with quote

coyote01 wrote:
u mnie nie dziala (0.6.0a dzialal):
Code:
>>> Source unpacked.
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory
/usr/portage/eclass/kde.eclass: line 82: cd: /var/tmp/portage/kpager2-0.6.0b/work/kpager2-0.6.0b: No such file or directory

To moja wina. Przekombinowalem z nazwa. Zmien nazwe ebuildu na kpager2-0.6.0.ebuild, ponownie wygeneruj plik digest i powinno pojsc. Sorki.

Uwagi:
Jak ktos nie chce wsparcia dla 3ddesktop to USE="-opengl"
USE="-arts" pozwoli na kompilacje pager'a na kde bez arts, w innym przypadku sie wywali podczas kompilacji.

Pozdrawiam
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum