Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ATAPI burning using XCDRoast? It's possible!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bassvandijk
Guru
Guru


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 306
Location: Haps, Netherlands

PostPosted: Wed Mar 12, 2003 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

I recompiled my kernel without the SCSI stuff.

But now my CDRW/DVD/CD-ROM combo drive doesn't show up in /dev anymore ???
I mean there is no /dev/hdc, no /dev/cdroms/...

kernel config: (I left out most comments)
Code:

#
# ATA/IDE/MFM/RLL support
#
CONFIG_IDE=y

#
# IDE, ATA and ATAPI Block devices
#
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECS=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_CMD640=y
CONFIG_BLK_DEV_RZ1000=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_BLK_DEV_ADMA=y
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
CONFIG_PIIX_TUNING=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE_MODES=y

#
# SCSI support
#
# CONFIG_SCSI is not set


It looks like the kernel does recognize my drive:
Code:
root@BASSBOX dmesg
...
hda: IC25N040ATCS04-0, ATA DISK drive
hdc: QSI CD-RW/DVD-ROM SBW-241, ATAPI CD/DVD-ROM drive
...


I don't pass any parameters to the kernel (only: video=vesa:1024x768)

I also don't load any relevant modules:

lsmod:
Code:
root@BASSBOX lsmod
Module                  Size  Used by    Tainted: P
nvidia               1465984  10


Does anybody know what I'm doing wrong?

BTW:
Code:

cat /proc/version
Linux version 2.4.20-gentoo-r1 (root@BASSBOX) (gcc version 3.2.2)
Back to top
View user's profile Send private message
bassvandijk
Guru
Guru


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 306
Location: Haps, Netherlands

PostPosted: Wed Mar 12, 2003 6:21 pm    Post subject: Reply with quote

Ignore my last reply!!!

I rebooted a few times and now I suddently have my /dev/hdc and /dev/cdroms/cdrom0 back... :oops:

Now, when I run:
Code:

cdrecord dev=ATAPI -scanbus
Cdrecord 2.0 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) 'QSI     ' 'CDRW/DVD SBW-241' 'VF10' Removable CD-ROM
        0,1,0     1) *
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *


But when I try to burn a CD:
Code:

root@BASSBOX cdrecord dev=0,0,0 beach.jpg
Cdrecord 2.0 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: '0,0,0'
scsibus: 0 target: 0 lun: 0
cdrecord: No such file or directory. Cannot open '/dev/pg0'. Cannot open SCSI driver.
cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. Make sure you are root.
cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.


Maybe it's because I don't have the latest cdrecord:
Code:
root@BASSBOX cdrecord -version
Cdrecord 2.0 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling


I'm going to emerge te latest version right now...
Back to top
View user's profile Send private message
helmers
Guru
Guru


Joined: 16 Sep 2002
Posts: 548
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Sat Mar 15, 2003 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

puggy wrote:
Has anyone noticed any advantage in using ATAPI over SCSI emulation by way of stability or performance? Puggy


Heh. It burns fast enough, but the interface is so laggy I want to shoot myself in the foot. Any update on the problem - perhaps a solution? :wink:
_________________
C is for Cookies!
Back to top
View user's profile Send private message
Gibberx
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Oct 2002
Posts: 217
Location: UMBC

PostPosted: Sat Mar 15, 2003 11:59 pm    Post subject: Reply with quote

bassvandijk: any luck running screcord like this?
Code:
cdrecord dev=ATAPI:/dev/hdc beach.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
hachre
n00b
n00b


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 59
Location: Munich, Germany

PostPosted: Sun Mar 16, 2003 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

I can also report that it works for me...

"cdrecord -scanbus dev=ATAPI" finds all my ide cdrom drives and burners
"cdrecord dev=ATAPI:/dev/hdc -eject" showes the capabilities of /dev/hdc and ejects afterwards...

thanx cheaterrealm for the info :c) very good work...

about the speed of this method:
cdrecord says:
cdrecord -scanbus dev=ATAPI wrote:
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.

That's the answer to all speed questions...
It works fine, but it seems to be very slow currently... As a pre-alpha that is more than enough currently...

The speed will come in future versions..
_________________
He's not much to look at but it's sooo hard to find a family guy...
Back to top
View user's profile Send private message
Donovan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Feb 2003
Posts: 97
Location: Halifax, NS, Canada

PostPosted: Tue Mar 18, 2003 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.xcdroast.org/xcdr098/faq-a13.html wrote:
Note: (NEW!)

Starting with version 0.98alpha12 there is experimental support for direct ATAPI support on linux kernels 2.4.x. Now X-CD-Roast should detect all your devices out-of-the-box on all current linux distributions. Please note, that the ATAPI interface does not support DMA transfers at all and therefore you might have high system load using it.

_________________
Gentoo Linux * DirecTivo * Who needs heaven?
Back to top
View user's profile Send private message
hachre
n00b
n00b


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 59
Location: Munich, Germany

PostPosted: Tue Mar 18, 2003 10:07 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
no dma transfers at all


that explains speed problems ;)
_________________
He's not much to look at but it's sooo hard to find a family guy...
Back to top
View user's profile Send private message
antipop
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 84

PostPosted: Wed Mar 19, 2003 8:58 am    Post subject: Reply with quote

I'm having troubles using ATAPI for burning and my system hangs whenever trying to load ide-scsi (running 2.5.64 kernel).

Code:

cdrecord dev=ATAPI -scanbus

Cdrecord 2.01a05 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,1,0     1) *
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *


Has anyone else experienced similar problems or could someone tell me if I'm doing something wrong? I'm using some LG cd-burner and SCSI isn't enabled.
Back to top
View user's profile Send private message
kraylus
l33t
l33t


Joined: 07 Jun 2002
Posts: 648
Location: ft.worth.tx

PostPosted: Thu Mar 27, 2003 10:44 pm    Post subject: Reply with quote

i've been afraid to try this for fear of creating more coasters. but my hat goes off to you, it works like a cherry.

gentoo-2.4.20-rc1
ide-cd inline to the kernel.

executed:

Code:
mkisofs -rJ -o music.iso music/


for the iso. then to burn it:

Code:
cdrecord -v speed=24 dev=ATAPI:0,0 music.iso


mounted the cd and voila! thanks, cheater. yer the bomb!

ryan
_________________
I used gentoo BEFORE it was cool.
Back to top
View user's profile Send private message
Zeddicus
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Apr 2003
Posts: 163

PostPosted: Wed Jul 16, 2003 2:51 am    Post subject: Reply with quote

antipop:

I'm getting something very similar:

Code:

Cdrecord 2.01a16 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2003 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) *
        0,1,0     1) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *


mm-sources-2.5.75 :-/
Back to top
View user's profile Send private message
Mooses
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Jul 2002
Posts: 128

PostPosted: Wed Jul 16, 2003 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

Well, well, sadly to say, the same error for me!

using 2.6.0-test1
Back to top
View user's profile Send private message
iamlarryboy
Guru
Guru


Joined: 25 Jan 2003
Posts: 480
Location: Prince George, BC, Canada

PostPosted: Tue Jul 29, 2003 7:01 am    Post subject: I get the same error. Reply with quote

I am getting the same error with 2.6-test2. Do I need to enable any specific kernel options?
Back to top
View user's profile Send private message
hayt
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2003
Posts: 11

PostPosted: Tue Jul 29, 2003 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

I had problems with burning, i own an ASUS A7N8X. Every time i tried it would burn the first 6 Mb indicating a very high speed > 150x. After talking on irc with some people i was pointed out to http://home.t-online.de/home/Johannes.Deisenhofer/nforce2linux.html which basically states that you should enable dma for disk only (that's a kernel option).

I compiled kernel 2.4.21-vanilla enabling dma for disk only (for some reaon it does not want to work with gentoo-sources) and can burn without a problem now.

I didn't see it mentionned here, i may have overlooked though, sorry if i did.
Back to top
View user's profile Send private message
NuclearFusi0n
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 297

PostPosted: Fri Aug 08, 2003 11:44 am    Post subject: Reply with quote

Code:
bash-2.05b# cdrecord -scanbus dev=ATAPI         
Cdrecord 2.01a14 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2003 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,1,0     1) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *
:(
_________________
I will keel yoo grub
Back to top
View user's profile Send private message
NuclearFusi0n
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 297

PostPosted: Mon Aug 11, 2003 5:32 am    Post subject: Reply with quote

NuclearFusi0n wrote:
Code:
bash-2.05b# cdrecord -scanbus dev=ATAPI         
Cdrecord 2.01a14 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2003 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,1,0     1) 'ADAPTEC ' 'ACB-5500        ' 'FAKE' NON CCS Disk
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *
:(
anybody?
_________________
I will keel yoo grub
Back to top
View user's profile Send private message
trinitrotoluene
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jul 2003
Posts: 113

PostPosted: Tue Aug 12, 2003 7:42 am    Post subject: Reply with quote

same with 2.5.75 :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
NuclearFusi0n
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 297

PostPosted: Sun Aug 17, 2003 9:44 am    Post subject: Reply with quote

https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=66217
_________________
I will keel yoo grub
Back to top
View user's profile Send private message
nouse66
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2003
Posts: 194

PostPosted: Wed Sep 17, 2003 7:39 am    Post subject: Reply with quote

helmers wrote:
puggy wrote:
Has anyone noticed any advantage in using ATAPI over SCSI emulation by way of stability or performance? Puggy


Heh. It burns fast enough, but the interface is so laggy I want to shoot myself in the foot. Any update on the problem - perhaps a solution? :wink:


so whats the point of switching to atapi? ... besides not having to load the scsi modules :)
Back to top
View user's profile Send private message
christsong84
Veteran
Veteran


Joined: 06 Apr 2003
Posts: 1003
Location: GMT-8 (Spokane)

PostPosted: Wed Sep 17, 2003 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

nouse66 wrote:
helmers wrote:
puggy wrote:
Has anyone noticed any advantage in using ATAPI over SCSI emulation by way of stability or performance? Puggy


Heh. It burns fast enough, but the interface is so laggy I want to shoot myself in the foot. Any update on the problem - perhaps a solution? :wink:


so whats the point of switching to atapi? ... besides not having to load the scsi modules :)


not having to run through an emulation...not having to recompile your kernel with scsi...not having to trick your kernel into doing something (which really bugs me...I like it doing what it thinks it's doing...).

That's all I could think of off the top 'o me head
_________________
while(true) {self.input(sugar);} :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
lazyleopard
n00b
n00b


Joined: 06 Nov 2003
Posts: 58

PostPosted: Sun Nov 23, 2003 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

So ATAPI is much slower than using scsi emulation, it seems. Certainly xcdroast is sluggish at certain stages to the point of being entirely too frustrating. I certainly don't think it's yet usable.

How do I stop xcdroast using ATAPI? I've got all the scsi emulation stuff loaded (I think) but it still insists on trying ATAPI... :(
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum