Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
glibc fails to bootstrap: Segmentation fault & other [SO
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 4:13 pm    Post subject: glibc fails to bootstrap: Segmentation fault & other [SO Reply with quote

I'm trying to bootstrap my system, but it fails while compiling glibc. I don't have the exact error, as I had to reboot into Windows to get wireless access, but it was more or less:

* Installing man pages and docs
ls: relocation error: /var/tmp/portage/glibc-2.3.4-20041102-r1/image/lib/something: symbol __tls_get_addr not defined in file ld_linux.so.2 w/ link time reference Version GLIBC_2.3

Sorry the error is a little unorganized, I had to transcribe it from my handwriting. My CFLAGS are "-march=i686 -O2 -pipe -fomit-frame-pointers". My CHOST is i686-pc-linux-gnu. I am compiling this on an IBM Thinkpad T42 with a Pentium-M processor.

Any idea what's going on here?


-----
MOD EDIT: Made sticky. Changed thread name.

Please, see bug https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=86465

The following error message is also covered:
Code:
* Installing man pages and docs...
/usr/lib/portage/bin/ebuild.sh: line 1732: 3274 Segmentation fault     
env LD_LIBRARY_PATH="${D}/$(get_libdir)" ${x} >/dev/null


-- Deathwing00
-----


Last edited by batkins on Fri Mar 25, 2005 10:30 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Silverstar
n00b
n00b


Joined: 06 Jul 2004
Posts: 45
Location: Groningen, The Netherlands

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

I also have this problem. The exact error is:

* Installing man pages and docs...
ls: relocation error: /var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/image//lib/libc.so.6: symbol ____tls_get_addr, version GLIBC_2.3 not defined in file ld-linux.so.2 with link time reference

Does anyone know how to solve this problem?
Back to top
View user's profile Send private message
keman
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 402
Location: Poland/Poznan

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

I have this problem too,
Code:
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20050125-r1/work/glibc-2.3.4/localedata'
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20050125-r1/work/glibc-2.3.4'
 * Installing man pages...
ls: error while loading shared libraries: libc.so.6: cannot handle TLS data

!!! ERROR: sys-libs/glibc-2.3.4.20050125-r1 failed.
!!! Function toolchain-glibc_src_install, Line 489, Exitcode 127
!!! simple run test (ls) failed

_________________
Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
Back to top
View user's profile Send private message
avieth
Veteran
Veteran


Joined: 17 Sep 2004
Posts: 1945
Location: Canada

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 4:45 pm    Post subject: Reply with quote

Simple, use stage2.
Back to top
View user's profile Send private message
velociphile
n00b
n00b


Joined: 29 Oct 2003
Posts: 43
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 5:15 pm    Post subject: Reply with quote

Can anyone tell us what is actually causing this? I have the same thing updating an existing system that had not been sync'd for a while (my gf was using the box in Windows, unfortunately). Previous glibc (2.3.3.20040420-r1) did not have a problem on this system. My other box is running 2.3.4.20041102-r1 without a problem.:?
_________________
"1830: Press Return."

Vista will solve all your problems. People keep telling me so it must be true.
Back to top
View user's profile Send private message
miah
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2003
Posts: 12
Location: UP, Michigan

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 6:59 pm    Post subject: Reply with quote

Same msg as Silverstar while merging sys-libs/glibc-2.3.4.20041102-r1 during stage1 bootstrap.

-march=athlon-mp -O3 -fomit-frame-pointer -pipe

i686-pc-linux-gnu
Back to top
View user's profile Send private message
Silverstar
n00b
n00b


Joined: 06 Jul 2004
Posts: 45
Location: Groningen, The Netherlands

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:01 pm    Post subject: Reply with quote

There's a bug report of this problem: https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=86465
Back to top
View user's profile Send private message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

My error happens at the same place, but it's not a segfault.

Silverstar wrote:
There's a bug report of this problem: https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=86465
Back to top
View user's profile Send private message
nophinity
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 7

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

having the same problem too.
same error also.
Back to top
View user's profile Send private message
jaccort
n00b
n00b


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 54

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:14 pm    Post subject: It's not quite the same problem Reply with quote

It's not quite the same problem. The bug report says glibc segfaults.

FWIW, I'm having the same issue, with a machine which hasn't been sync'd in a while:
Code:

make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/work/glibc-2.3.3/localedata'
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/work/glibc-2.3.3'
 * Installing man pages and docs...
ls: relocation error: /var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/image//lib/libc.so.6: symbol ___tls_get_addr, version GLIBC_2.3 not defined in file ld-linux.so.2 with link time reference

!!! ERROR: sys-libs/glibc-2.3.4.20041102-r1 failed.
!!! Function src_install, Line 1008, Exitcode 127
!!! simple run test (ls) failed
Back to top
View user's profile Send private message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:19 pm    Post subject: Re: It's not quite the same problem Reply with quote

Same here, but I just sync'd my machine this morning.

jaccort wrote:
It's not quite the same problem. The bug report says glibc segfaults.

FWIW, I'm having the same issue, with a machine which hasn't been sync'd in a while:
Code:

make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/work/glibc-2.3.3/localedata'
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/work/glibc-2.3.3'
 * Installing man pages and docs...
ls: relocation error: /var/tmp/portage/glibc-2.3.4.20041102-r1/image//lib/libc.so.6: symbol ___tls_get_addr, version GLIBC_2.3 not defined in file ld-linux.so.2 with link time reference

!!! ERROR: sys-libs/glibc-2.3.4.20041102-r1 failed.
!!! Function src_install, Line 1008, Exitcode 127
!!! simple run test (ls) failed
Back to top
View user's profile Send private message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Is there an alternative version of glibc to use that won't do this? Is it possible to specify alternative versions with a bootstrap?
Back to top
View user's profile Send private message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

Is bootstrap-new.sh ready for use? Could that be the answer?
Back to top
View user's profile Send private message
jaccort
n00b
n00b


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 54

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

Don't know if it's relevant but I've just noticed that my /var was full... which happens to be where my portage tmpdir is.

I've cleared some space and I'm recompiling glibc now, with any luck it'll work.
Back to top
View user's profile Send private message
Silverstar
n00b
n00b


Joined: 06 Jul 2004
Posts: 45
Location: Groningen, The Netherlands

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

jaccort wrote:
Don't know if it's relevant but I've just noticed that my /var was full... which happens to be where my portage tmpdir is.


I do a new installation of Gentoo, so this can't be the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
kawai
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 1

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:49 pm    Post subject: Reply with quote

I am having the exact same problem while i was trying to bootstrap last night.
Back to top
View user's profile Send private message
batkins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2003
Posts: 127

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

I'm trying something recommended on IRC.

Code:

(14:34:10) FluffyArmada: bill21 : I think this is an issue with the linux26-headers.
(14:34:17) FluffyArmada: Try this
(14:34:24) FluffyArmada: # emerge -C linux-headers
(14:34:34) FluffyArmada: # emerge --oneshot --nodeps linux26-headers
(14:34:42) FluffyArmada: # cd /usr/portage
(14:34:49) FluffyArmada: # scripts/bootstrap.sh


I will let you know if it completes successfully.
Back to top
View user's profile Send private message
rrowv
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2005
Posts: 16

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

Same error as SIlverstar here (ls relocation error). Sync'd up last night to bootstrap a new system and had this happen. Seems to be a general glibc problem, not just bootstrap. What happened? It was fine just a couple days ago.
Back to top
View user's profile Send private message
thoffmeyer
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 208
Location: GMT -5 Hours

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

Same error.
_________________
Conrad Guide, Current Maintainer

Join us on IRC
Server: irc.freenode.net
Channel: #conrad
Back to top
View user's profile Send private message
cjordan
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 8:32 pm    Post subject: Reply with quote

batkins wrote:
I'm trying something recommended on IRC.

Code:

(14:34:10) FluffyArmada: bill21 : I think this is an issue with the linux26-headers.
(14:34:17) FluffyArmada: Try this
(14:34:24) FluffyArmada: # emerge -C linux-headers
(14:34:34) FluffyArmada: # emerge --oneshot --nodeps linux26-headers
(14:34:42) FluffyArmada: # cd /usr/portage
(14:34:49) FluffyArmada: # scripts/bootstrap.sh


I will let you know if it completes successfully.


I tried this and it doesn't work.

I get the exact same relocation error.
Back to top
View user's profile Send private message
jaccort
n00b
n00b


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 54

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 8:40 pm    Post subject: Reply with quote

I'm concerned that this may leave my system in an unbootable state. Has anyone else tried rebooting on a system which was previously stable following this error?
Back to top
View user's profile Send private message
saepia
n00b
n00b


Joined: 12 Sep 2004
Posts: 42
Location: Krakow or Szczecin @ Poland (Europe)

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 8:43 pm    Post subject: Reply with quote

Today, I've tried to bootstrap gentoo. I can't remember, but i've got something similar to:

* Installing man pages and docs...
error: /lib/libc.so.6 cant handle tls data
simple run test (ls) failed

server portage # /lib/libc.so.6
GNU C Library 20040808 release version 2.3.4, by Roland McGrath et al.
Copyright (C) 2004 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.
There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A
PARTICULAR PURPOSE.
Compiled by GNU CC version 3.3.4 20040623 (Gentoo Linux 3.3.4-r1, ssp-3.3.2-2, pie-8.7.6).
Compiled on a Linux 2.4.21 system on 2004-10-24.
Available extensions:
GNU libio by Per Bothner
crypt add-on version 2.1 by Michael Glad and others
linuxthreads-0.10 by Xavier Leroy
BIND-8.2.3-T5B
libthread_db work sponsored by Alpha Processor Inc
NIS(YP)/NIS+ NSS modules 0.19 by Thorsten Kukuk
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.gnu.org/software/libc/bugs.html>.
_________________
marcin.lewandowski
Back to top
View user's profile Send private message
miah
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2003
Posts: 12
Location: UP, Michigan

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 9:03 pm    Post subject: Workaround Reply with quote

Adding this line to your /etc/portage/package.mask file sidesteps the problem druing bootstrap:

Code:
>=sys-libs/glibc-2.3.4.20041102-r1


This will of course result in bad karma, hangovers, and your cat will probably die of dislexia.

Miah
Back to top
View user's profile Send private message
thoffmeyer
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 208
Location: GMT -5 Hours

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 9:10 pm    Post subject: Reply with quote

This is so long waiting el oh el..
_________________
Conrad Guide, Current Maintainer

Join us on IRC
Server: irc.freenode.net
Channel: #conrad
Back to top
View user's profile Send private message
thoffmeyer
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 208
Location: GMT -5 Hours

PostPosted: Thu Mar 24, 2005 9:22 pm    Post subject: Reply with quote

Some douchebag, closed my bug, he didnt understand that even though, im using 2005.0 it worked before.
_________________
Conrad Guide, Current Maintainer

Join us on IRC
Server: irc.freenode.net
Channel: #conrad
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum