Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
problem with ALSA
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
whitescarf
n00b
n00b


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 11

PostPosted: Tue May 17, 2005 1:47 am    Post subject: problem with ALSA Reply with quote

could anyone explain this error for dmesg?

Code:

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.8 (Thu Jan 13 09:39:32 2005 UTC).
ALSA sound/core/rawmidi.c:1510: unable to register OSS rawmidi device 0:0
ALSA sound/core/oss/mixer_oss.c:1258: unable to register OSS mixer device 0:0
no UART detected at 0x1
ALSA sound/drivers/mtpav.c:599: MTVAP port 0x378 is busy
pnp: the driver 'es18xx' has been registered
pnp: the driver 'es18xx' has been unregistered
pnp: the driver 'sscape' has been registered
pnp: the driver 'ad1816a' has been registered
ALSA sound/isa/ad1848/ad1848.c:74: ad1848: specify port
ALSA sound/isa/cs423x/cs4231.c:79: specify port
pnp: the driver 'cs423x' has been registered
pnp: the driver 'cs423x' has been unregistered
pnp: the driver 'cs423x' has been registered
pnp: the driver 'cs423x' has been unregistered
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
pnp: the driver 'sb16' has been registered
pnp: the driver 'sb16' has been unregistered
pnp: the driver 'sb16' has been registered
pnp: the driver 'sb16' has been unregistered
pnp: the driver 'es968' has been registered
ALSA device list:
  #0: Virtual MIDI Card 1
oprofile: using NMI interrupt.


Beem trying to get my sound card working but was unable to because don't know what to do.[/code]
Back to top
View user's profile Send private message
Master Shake
l33t
l33t


Joined: 10 Apr 2005
Posts: 755
Location: Wilmington, Delaware

PostPosted: Tue May 17, 2005 2:21 am    Post subject: Reply with quote

Ok what is your sound card? Do you have ALSA_CARDS="chipset" in make.conf? Do you have the right kernel option enabled for your sound card? Do you have alsa-oss emerged?
_________________
System Specs:
64-bit gentoo linux
Q6600 @ 3.2Ghz
P35 Chipset
4 Gigs 800mhz 4-4-4-12
Nvidia GeForce 8800 GTX @ 630mhz
Back to top
View user's profile Send private message
whitescarf
n00b
n00b


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed May 18, 2005 1:31 am    Post subject: Reply with quote

Okay

Soundcard: Ensoniq ES1371 [AudioPCI-97]

1. just add ALSA_CARDS="ES1371" to make.conf
2. just emerge alsa-driver (been trying emerge oss-driver :lol: )
3.



kernel:
Code:

<*> Open Sound System (DEPRECATED)
   .
   .
   .
   <*> Ensoniq AudioPCI (ES1370)
   <*> Creative Ensoniq AudioPCI 97 (ES1371)
<*> Advanced Linux Sound Architecture
   <*> Sequencer support
      <*> Sequencer dummy client
   <*> OSS Mixer API
   <*> OSS PCM (digital audio) API
   [*] OSS Sequencer API
   [*] Verbose pri

PCI devices
   <*> (Creative) Ensoniq Audio PCI 97


let me do a make and reboot my computer and see what happen.

thanks


Last edited by whitescarf on Wed May 18, 2005 2:08 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
whitescarf
n00b
n00b


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed May 18, 2005 2:07 am    Post subject: Reply with quote

Okay, still not wokring.

This is my dmesg result.
Code:

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.8 (Thu Jan 13 09:39:32 2005 UTC).
no UART detected at 0x1
ALSA sound/drivers/mtpav.c:599: MTVAP port 0x378 is busy
pnp: the driver 'es18xx' has been registered
pnp: the driver 'es18xx' has been unregistered
pnp: the driver 'sscape' has been registered
pnp: the driver 'ad1816a' has been registered
ALSA sound/isa/ad1848/ad1848.c:74: ad1848: specify port
ALSA sound/isa/cs423x/cs4231.c:79: specify port
pnp: the driver 'cs423x' has been registered
pnp: the driver 'cs423x' has been unregistered
pnp: the driver 'cs423x' has been registered
pnp: the driver 'cs423x' has been unregistered
usb 4-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
ALSA sound/isa/sb/sb_common.c:239: sb: can't grab irq 65535
pnp: the driver 'sb16' has been registered
pnp: the driver 'sb16' has been unregistered
pnp: the driver 'sb16' has been registered
pnp: the driver 'sb16' has been unregistered
pnp: the driver 'es968' has been registered
...
ALSA device list:
  #0: Virtual MIDI Card 1
  #1: Intel ICH5 with AD1980 at 0xfeb7fa00, irq 17


Neither KDE nor GNOME can find mixer.

any further help?
Back to top
View user's profile Send private message
whitescarf
n00b
n00b


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed May 18, 2005 3:52 am    Post subject: Reply with quote

Code:

<M> Advanced Linux Sound Architecture
<M> Sequence support
<M>    Sequencer dummy client
<M> OSS Mixer API
<M> OSS PCM (digital audiu) API
[*] OSS Sequencer API
[ ] Verbose printk
[ ] Debug
   PCI devies -->
      <M> VIA 82c686A/B, 8233/8235 AC97 Controller
<M> Open Sound System
.
.
<M> Ensoniq AudioPCI (ES1370)
<M> Creative Ensoniq AudioPCI 97 (ES1371)

lspci
0000:00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)


turn out I setup my kernel wrong...thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum