Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
i915 and xorg - how?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 9:40 pm    Post subject: Reply with quote

nelchael wrote:
I get over 1300 FPS in 16 bit color, in 24 (which I need more than speed) I get ~800.

And you get that without patching anything? This probably means ASUS provides better BIOSes compared against Dell but I'm no expert... What kernel do you use?
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 8:53 am    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
nelchael wrote:
I get over 1300 FPS in 16 bit color, in 24 (which I need more than speed) I get ~800.

And you get that without patching anything? This probably means ASUS provides better BIOSes compared against Dell but I'm no expert... What kernel do you use?

Patching something? Only kernel. My full kernel version is 2.6.14-ck5-mppe-mppc, it says everything about patches I applied to it ;)
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 10:38 am    Post subject: Reply with quote

Well, I've tried Gentoo Sources, suspend2 sources and Vanilla Sources till now. Yet another kernel to try I guess :).
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 10:41 am    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
Well, I've tried Gentoo Sources, suspend2 sources and Vanilla Sources till now. Yet another kernel to try I guess :).

CK changes default cpu scheduler, nothing related to graphics.
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 1:22 pm    Post subject: Reply with quote

Huh??? Then I don't understand why patching is required even using vanilla sources if we want to enable DRI...
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 8:31 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
Huh??? Then I don't understand why patching is required even using vanilla sources if we want to enable DRI...

No, no, no... a little misunderstanding ;) You asked what I patched, so I replied that only kernel was patched. No DRI specific patches here :) Only related to cpu sheduler (ck) and PPP encryption/compression (mppc, mppe).
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 1:37 pm    Post subject: Reply with quote

There is no misunderstanding: I meant I wonder how come you got DRI working although you patched [almost] nothing - xorg's left untouched. You've got the same chipset - and even the same harware - but DRI is working right out the box for you. We, others, have had to patch Xorg so that DRI works... *That* is weird...
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
There is no misunderstanding: I meant I wonder how come you got DRI working although you patched [almost] nothing - xorg's left untouched. You've got the same chipset - and even the same harware - but DRI is working right out the box for you. We, others, have had to patch Xorg so that DRI works... *That* is weird...

Maybe this is the cause:
Code:
nelchael@nelchael ~$ emerge -pv xorg-x11

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies   ...done!
[ebuild   R   ] x11-base/xorg-x11-6.8.99.15-r4  -3dfx +bitmap-fonts -cjk -debug -doc -font-server -insecure-drivers +ipv6 -minimal +nls -nocxx +opengl +pam -sdk -static +truetype-fonts +type1-fonts (-uclibc) -xprint +xv 0 kB

Total size of downloads: 0 kB
nelchael@nelchael ~$

_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

You mean the difference lies in the use flags? I just don't have ipv6 and you don't have xprint...
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 7:01 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
You mean the difference lies in the use flags? I just don't have ipv6 and you don't have xprint...

No - xorg-x11 version. i915 has serious issues with <6.8.99.
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 7:39 pm    Post subject: Reply with quote

This is why I don't understand: I have that version too and I *had* to patch it for DRI...
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Wed Nov 16, 2005 7:42 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
This is why I don't understand: I have that version too and I *had* to patch it for DRI...

Dunno. I have two laptops (Asus and HP) with this card, and both work great.
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
c_t
n00b
n00b


Joined: 29 Oct 2003
Posts: 36
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Wed Dec 21, 2005 9:45 pm    Post subject: Reply with quote

As a general hint I would suggest to give Modular Xorg a try. There is a very good howto at http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Modular_Xorg .

It has been reported to often work out of the box and to solve any i915-issues on many laptops (such as Samsung X20, Dell I6000, Asus Z33A).
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

i'm totally at a loss here with that i915gm chipset although it damn should work but it doesnt.

my situation is the following. i use gentoo-source 2.6.14 and dri-drivers using x11-drm .

my chip is found by agp:
Quote:
dmesg | grep agp
Linux agpgart interface v0.101 (c) Dave Jones
agpgart: Detected an Intel 915GM Chipset.
agpgart: Detected 7932K stolen memory.
agpgart: AGP aperture is 256M @ 0xa0000000


the dri-drivers are recognized:
Quote:
lsmod
Module Size Used by
i915 17472 0
drm 68184 1 i915

Quote:
dmesg | grep drm
[drm] Initialized drm 1.0.1 20051102
[drm] Initialized i915 1.2.0 20041217 on minor 0:
[drm] Used old pci detect: framebuffer loaded


i have the dri card file:
Quote:
dir -l /dev/dri/
total 0
crw-rw---- 1 root video 226, 0 Jan 1 19:55 card0


but still xorg bails out on my using i810 driver with:
Quote:
(II) I810: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810, i810-dc100,
i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G
(II) Primary Device is: PCI 00:02:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
(EE) No devices detected.


( xorg is version 6.8.2-r6 )

i have no clue why it does not work as there are no errors in dmes or anything else. the driver SHOULD work but somehow xorg seems to ignore it. as you can see it only lists 915G, but not 915GM, which the dri-snapshot though should provide.

how comes xorg ignores this driver? or rather, why can't i get it working?
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
nelchael
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 1948
Location: /dev/drzewo

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

Dragonlord wrote:
( xorg is version 6.8.2-r6 )

Try with x11-base/xorg-x11-6.8.99.15-r4
_________________
[color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Plus this topic.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

i tried unmasking it but i only get 6.8.3 ... i do something wrong? i would like to avoid the x-modular trick as long as possible as this is a gifted laptop i have only limited control after delivering it to the receiver afterwards ;)
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

Dragonlord wrote:
i tried unmasking it but i only get 6.8.3 ... i do something wrong?

Code:
$ grep xorg /etc/portage/package.*
/etc/portage/package.keywords:=x11-base/xorg-x11-6.8.99* ~x86
/etc/portage/package.unmask:=x11-base/xorg-x11-6.8.99*

_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:43 am    Post subject: Reply with quote

i merged now this xorg version and indead my chip is now found (and used). unfortunatly this is still not the case for dri (which makes me still lack Xv support i need for videos). here the parts of the xorg.log which jump my eyes and should be the problem... my problem... i don't know how to solve them.

Quote:
(II) I810(0): 2 display pipes available.
(II) I810(0): detected 7932 kB stolen memory.
(II) I810(0): I830CheckAvailableMemory: -545723584 kB available
(WW) I810(0): /dev/agpgart is either not available, or no memory is available
for allocation. Using pre-allocated memory only.

stolen memory... that's usual... but negative detected memory? urgs... somethings fishy here. i guess i need to fool the system to use some ok values there. some ideas how i can trick the driver into believing that much memory is available?

Quote:
(--) I810(0): Maximum space available for video modes: 7784 kByte
(WW) I810(0): config file hsync range 30-71kHz not within DDC hsync ranges.
(WW) I810(0): config file vrefresh range 50-160Hz not within DDC vrefresh ranges.
(II) I810(0): LCD: Using hsync range of 30.00-71.00 kHz
(II) I810(0): LCD: Using vrefresh range of 50.00-160.00 Hz
(II) I810(0): 6632 kBytes additional video memory is required to
enable tiling mode for DRI.
(II) I810(0): 4584 kBytes additional video memory is required to enable DRI.
(II) I810(0): Disabling DRI.

ok... the hsync is out of bounds. that's something i need to fiddle around with. prolly i have no idea of the specs of my lcd here hence i didn't hit the nail on the head in that one. but why no dri seems logic: not enough memory. the problem from above. i already manipulated the xorg.conf to specidy the video memory around 32M (which should be conservative and enough), though seems to have no influence on this all.

any ideas left?

EDIT: /dev/agpgart is present. i checked this. it is hence a memory problem.
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 9:13 am    Post subject: Reply with quote

Dragonlord wrote:
i merged now this xorg version and indead my chip is now found (and used). unfortunatly this is still not the case for dri (which makes me still lack Xv support i need for videos). here the parts of the xorg.log which jump my eyes and should be the problem... my problem... i don't know how to solve them.
...

Have you tried the link I suggested, Getting DRI working with Intel Sonoma (i915GM) chipset?
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

no: for a simple reason...

* you have a i915 chipset and ... i do
* you have a recent vanilla-based kernel: >=suspend2-sources-2.6.12-r3, >=vanilla-sources-2.6.12_rc5(*), >=gentoo-sources-2.6.12-r6(*) and ... i do
* you have kernel support for i915 drm (either built-in or as a module) and ... yes, x11-drm
* you have selected xorg driver i810 in xorg.conf and ... yes, x11-drm
* you are not using DRI snapshots NO ... x11-drm

i can't use that :|
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 8:19 am    Post subject: Reply with quote

Dragonlord wrote:
no: for a simple reason...
...
* you are not using DRI snapshots NO ... x11-drm

i can't use that :|

Do you mean you are using DRI snapshots? If yes you should drop them. Otherwise X11-drm cannot be used here.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 3:32 pm    Post subject: Reply with quote

this is now a bit tricky and i personally have no idea what is exactly in use and what not.

i tried around a lot trying to get it working hence i also tried DRI snapshots and finally x11-drm .

now i first totally erased the x11 module directory and installed the 6.8.2-r4 there, which didn't work.
i then installed x11-drm, which yieldes 'drm' and 'i915' as loadable kernel modules, which are currently loaded on start-up, but it xorg didn't work.
i then installed your proposed xorg version and it worked, just without dri.

now if i unload the x11-drm modules (which should also happen if i delete them) no more life sign of dri is around (also the /etc/dri/card0 is gone). i have no idea what i can do to fix that one. do i need the drm/i915 kernel modules from the x11-drm package or does the kernel internal drm be enough? i915 module needed? if so how i get it without the x11-drm?
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5048
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 3:38 pm    Post subject: Reply with quote

You should re-emerge your kernel sources and recompile. I have i915 kernel support built-in, not as a module. Then follow the howto about Xorg 6.8.99.15. The overlay will take precedence over what you have done with Xorg, whether it is messed up or not ;) .
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Dragonlord
Guru
Guru


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 402
Location: Switzerland

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 3:53 pm    Post subject: Reply with quote

i can not find i915 in my kernel. i have 2.6.14 gentoo-sources .
_________________
Leader and Head Programmer: Epsylon, Drag[en]gine and others
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Next
Page 12 of 13

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum