Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
metafrasi tou odigou xorg-X11
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek
View previous topic :: View next topic  
Author Message
oDy
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 72
Location: Thessaloniki - Greece

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 9:36 am    Post subject: metafrasi tou odigou xorg-X11 Reply with quote

Μια που δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω, έκανα την μετάφραση του xorg-X11:


Code:

Διαμορφώνοντας τον διακομιστή Χ HOWTO
Content: 
1. Τι είναι ο Διακομιστής Παραθύρων Χ;
Γραφικό περιβάλλον εναντίον γραμμής εντολών.
Ο μέσος χρήστης μπορεί να τρομάξει με την ιδέα ότι πρέπει να πληκτρολογεί εντολές. Γιατί να μην μπορεί με μερικά κλικ του ποντικιού να πορευθεί μέσα στην ελευθερία  που προσφέρεται από το Gentoo (και το Linux γενικότερα); Λοιπόν, *μεγάλο χαμόγελο*, φυσικά μπορείτε να το κάνετε αυτό :-) Το Linux προσφέρει μεγάλη ποικιλία από φανταχτερά διαπροσωπεία (interfaces) και περιβάλλοντα χρηστών τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε επάνω στην ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση σας.
Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τις οποίες συναντάει ένας νέος χρήστης: Ένα γραφικό διαπροσωπείο (interface) δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία εφαρμογή η οποία τρέχει στο σύστημά σας. Δεν είναι μέρος του πυρήνα του Linux αλλά ούτε και οποιουδήποτε άλλου μέρους του συστήματος. Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο το οποίο κάνει δυνατές όλες τις γραφικές ικανότητες του σταθμού εργασίας σας.
Όπως τα πρότυπα είναι σημαντικά, ένα πρότυπο για να ζωγραφίζουμε και να μετακινούμε παράθυρα σε μια οθόνη, αλληλεπιδρώντας με τον χρήστη μέσω του ποντικού και του πληκτρολογίου καθώς και άλλων βασικών παράλληλα όμως σημαντικών πτυχών, έχει δημιουργηθεί και ονομάστηκε Χ Window System, συχνά αναφέρεται και σαν X11 η απλώς Χ. Χρησιμοποιείται στο UNIX στο Linux και σε άλλα παρόμοια με το UNIX  λειτουργικά συστήματα σε όλον τον κόσμο.
Η εφαρμογή που προσφέρει στους χρήστες Linux την ικανότητα να τρέχουν γραφικά διαπροσωπεία (interfaces) χρηστών και χρησιμοποιεί το πρότυπο X11 είναι η Xorg-X11, μία διακλάδωση του προγράμματος XFree86. H ΧFree86 αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία άδεια που ίσως να μην είναι συμβατή με την άδεια GPL, έτσι προτείνεται η χρήση του Xorg. Ωστόσο σημειώστε ότι οι διαφορές ανάμεσα στο Xorg και στο XFree86 είναι αυτή τη στιγμή πολύ λεπτές, αν ξέρετε το ένα ξέρετε και το άλλο. Οι εκδόσεις του XFree86 προγενέστερες της 4.4 είναι διαθέσιμες και μέσω του Portage.
Το πρόγραμμα X.org
Το πρόγραμμα X.org δημιουργήθηκε και διατηρεί μία δωρεάν επαναδιαθέσιμη ανοιχτού κώδικα εφαρμογή του συστήματος X11. Είναι μία ανοιχτού κώδικα, βασισμένη στο X11 υποδομή επιφάνειας εργασίας.
Το Xorg προσφέρει ένα διαπροσωπείο (interface) ανάμεσα στο υλικό του Η/Υ και στα γραφικά προγράμματα που θέλετε να τρέξετε. Εκτός αυτών, το Xorg  πλήρως ενήμερο δικτυακά, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρέχετε μία εφαρμογή σε ένα σύστημα και ταυτόχρονα να την βλέπετε σε κάποιο διαφορετικό σύστημα.
2. Εγκαθιστώντας το Xorg
Χρησιμοποιώντας την εντολή emerge
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ας μπούμε στο ψητό λοιπον. Για να εγκαταστήσετε το Xorg, χρειάζεται απλώς να τρέξετε την εντολή emerge xorg-x11. Η εγκατάσταση του Xorg παίρνει αρκετή ώρα, γι’αυτό ίσως να θελήσετε να πάρετε κάτι να φάτε καθώς περιμένετε.
Λίστα Κώδικα 2.1: Εγκαθιστώντας το Xorg
# emerge xorg-x11
Όταν η εγκατάσταση τελειώσει, ίσως να χρειαστεί να ξανααρχικοποιήσετε κάποιες μεταβλητές του περιβάλλοντος πριν συνεχίσετε. Απλώς τρέξτε την εντολή env-update Ακολουθούμενη από την εντολή source /etc/profile και είστε έτοιμοιand. Αυτό δεν κάνει κακό στο σύστημά σας με κανέναν τρόπο.
Λίστα Κώδικα 2.2: Ξανααρχικοποιώντας τις μεταβλητές του περιβάλλοντος
# env-update# source /etc/profile
3. Διαμορφώνοντας  το Xorg
Το αρχείο xorg.conf
Το αρχείο διαμόρφωσης του Xorg ονομάζεται xorg.conf και βρίσκετε στο φάκελο /etc/X11. Το πακέτο Xorg-X11 προσφέρει ένα παράδειγμα τέτοιου αρχείου, το αρχείο /etc/X11/xorg.conf.example, από το οποίο μπορείτε να παραδειγματιστίτε και να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο διαμόρφωσης. Είναι πολύ καλά σχολιασμένο, αλλά εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες όσων αφορά την σύνταξή του, μη διστάσετε να διαβάσετε την σελίδα man:
Λίστα Κώδικα 3.1: Διαβάζοντας την σελίδα man του xorg.conf
# man 5 xorg.conf
Καλό διάβασμα σε όσους είστε πρόθυμοι. Εμείς σίγουρα δεν είμαστε γι’αυτό θα συνεχίσουμε με το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το αρχείο αυτόματα.
Προεπιλογή: Αυτόματη Δημιουργία του xorg.conf
Το Xorg από μόνο του είναι ικανό να μαντέψει τις περισσότερες παραμέτρους για εσάςi. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί απλώς να αλλάξετε κάποιες γραμμές για να έχετε την ανάλυση οθόνης που θέλετε. Αν ενδιαφέρεστε για μια πιο εις βάθος ρύθμιση, μπορείτε να ελέγξετε τις πηγές που αναφέρονται στο τέλος αυτού του κεφαλαίου. Αλλά πρώτα, ας δημιουργήσουμε ένα (ευχόμαστε λειτουργικό) αρχείο διαμόρφωσης Xorg.
Λίστα Κώδικα 3.2: Δημιουργώντας ένα  αρχείο xorg.conf
# Xorg -configure
Διαβάστε τις τελευταίες γραμμές που τυπώνονται στην οθόνη σας όταν το Xorg έχει τελειώσει τον έλεγχο του υλικού σας. Αν σας πει ότι απέτυχε σε κάποιο σημείο, είστε αναγκασμένοι να γράψετε με το χέρι ένα αρχείο xorg.conf. Με την προϋπόθεση ότι δεν απέτυχε, θα σας έχει πει ότι έχει γράψει το αρχείο /root/xorg.conf και ότι είναι έτοιμο για εσάς να το δοκιμάσετε. Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν :)
Λίστα Κώδικα 3.3: Δοκιμάζοντας το αρχείο xorg.conf.new
# X -config /root/xorg.conf.new
Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δείτε έναν άσχημο, σιχαμερό, απωθητικό, παραμορφωμένο διαχειριστή παραθύρων που ονομάζετε twm, ίσως ο πιο μικρός διαχειριστής παραθύρων που είναι διαθέσιμος. Προσπαθήστε να κινήσετε το ποντίκι σας και ελέγξτε αν το πληκτρολόγιο σας και τα συναφή λειτουργούν. Στην επόμενη ενότητα θα ρυθμίσουμε το xorg.conf μας για να ταιριάζει στο υλικό μας. Τώρα πηγαίνετε σε κάποιο από τα τερματικά που βλέπετε στην οθόνη σας και πληκτρολογήστε exit (ή πιέστε Ctrl-D) μέχρι να τερματίσει το Xorg. Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι σας για να εστιάσετε στα τερματικά, μπορείτε να πιέσετε Ctrl-Alt-Backspace για να τερματίσετε τον διακομιστή Χ.
Αν ο twm δεν φορτώσει, μην ανησυχείτε – θα φορτώσει μόλις ξεκινήσουμε τον διακομιστή Χ με την κοινή startx εντολή. Σιγουρευτείτε ότι το ποντίκι σας δουλεύει σωστά και ότι η ανάλυση είναι καλή. Είναι πιθανό να μην μπορείτε να συνάγετε την ακριβή ανάλυση, αλλά θα μπορείτε να δείτε αν είναι πολύ αργή. Μπορείτε να βγείτε ανά πάσα στιγμή αν πιέσετε Ctrl-Alt-Backspace.
Εναλλακτικό: Ημιαυτόματη Δημιουργία του xorg.conf
Το Xorg προσφέρει ένα εργαλείο που ονομάζεται xorgconfig το οποίο θα σας ζητήσει διάφορες πληροφορίες για το σύστημά σας (κάρτα γραφικών, πληκτρολόγιο,…). Βασιζόμενο σ’αυτά που θα του πείτε θα δημιουργήσει ένα αρχείο xorg.conf.
Λίστα Κώδικα 3.4: Ημιαυτόματη  Δημιουργία του xorg.conf
# xorgconfig
4. Ρυθμίζοντας το xorg.conf
Αντιγράφοντας το xorg.conf
Πρώτα απ’όλα ας αντιγράψουμε το xorg.conf.new στο  /etc/X11/xorg.conf για να μη χρειάζεται να τρέχουμε συνέχεια την εντολή Xorg -config –  το να  πληκτρολογούμε startx είναι πολύ πιο εύκολο :)
Λίστα Κώδικα 4.1: Αντιγράφοντας το xorg.conf
# cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Τώρα τρέξτε την εντολή startx για να ξεκινήσετε τον διακομιστή Χ. Θα χρησιμοποιήσει το μόλις αντιγραμμένο αρχείο διαμόρφωσης. Για να τερματίσετε την σύνοδο Χ, πληκτρολογήστε exit ή Ctrl-D στα xterms που είναι διαθέσιμα. Μπορείτε επίσης να τερματίσετε την σύνοδο Χ χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό Ctrl-Alt-Backspace. Αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τον Χ να τερματίσει άτσαλα – κάτι που ίσως να μη θέλετε πάντα. Δεν κάνει κακό όμως :)
Λίστα Κώδικα 4.2: Ξεκινώντας τον X
# startx
Ρυθμίζοντας την ανάλυση
Αν νοιώθετε πως η ανάλυση οθόνης είναι λάθος, θα πρέπει να ελέγξετε δύο ενότητες στην διαμόρφωση σας. Πρώτα απ’όλα, έχετε την ενότητα Screen που έχει μια λιστα με τις αναλύσεις στις οποίες θα τρέχει ο διακομιστής Χ. Άπο προεπιλογής, αυτή η ενότητα μπορεί να μην έχει καμία ανάλυση. Σ’αυτήν την περίπτωση το Xorg θα εκτιμήσει τις αναλύσεις βασιζόμενο στις πληροφορίες της ενότητας Monitor.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Xorg ελέγχει τις ρυθμίσεις του HorizSync και VertRefresh στην ενότητα Monitor για να υπολογίσει τις σωστές αναλύσεις. Για τώρα, αφήστε τις ρυθμίσεις αυτές όπως είναι. Μόνο εάν οι αλλαγές στην ενότητα Screen (τις οποίες θα περιγράψουμε σε λίγο) δεν δουλέψουν, τότε θα χρειαστεί να ψάξετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης σας και να συμπληρώσετε τους σωστούς αριθμούς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που ψάχνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης σας, όπως το sys-apps/ddcxinfo-knoppix.
Προσοχή: Μην αλλάζετε τους αριθμούς σ’αυτές τις δύο ενότητες που αναφέρονται στην οθόνη σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης σας. Το να θέσετε λάθος αριθμούς οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε λάθη τύπου out-of-sync και στην χειρότερη μπορεί να κάψετε την οθόνη σας.
Τώρα ας αλλάξουμε τις αναλύσεις. Στο επόμενο παράδειγμα του /etc/X11/xorg.conf προσθέτουμε τις γραμμές Modes και την γραμμή DefaultDepth ώστε ο διακομιστής Χ να ξεκινάει στα 24 bits με ανάλυση 1024x768 από προεπιλογής. Μη σας νοιάζουν τα αλφαριθμιτικά που δίνονται – είναι απλώς παραδείγματα και πολύ πιθανόν να διαφέρουν στο σύστημά σας.
Λίστα Κώδικα 4.3: Αλλάζοντας την ενότητα Screen στο  /etc/X11/xorg.conf
Section "Screen"  Identifier  "Default Screen"  Device    "S3 Inc. ProSavage KN133 [Twister K]"  Monitor   "Generic Monitor"  DefaultDepth  24  # αφαιρούμε μερικό κείμενο για να βελτιώσουμε το διάβασμα  SubSection "Display"    Depth   24    Modes   "1024x768"  EndSubSectionEndSection
Τρέξτε τον X (startx) και ανακαλύψτε ότι χρησιμοποιεί την ανάλυση που θέλετε :)
Διαμορφώνοντας το Πληκτρολόγιο
Για να κάνετε τον Χ να χρησιμοιποιήσει ένα διεθνές πληκτρολόγιο, ψάξτε για την ενότητα InputDevice που διαμορφώνει το πληκτρολόγιο και προσθέστε την επιλογή XkbLayout για να θέσετε το σχεδιάγραμμα (layout) πληκτρολογίου που θέλετε. Σαν παράδειγμα, σας δείχνουμε πώς να θέσετε το Βελγικό σχεδιάγραμμα. Απλώς αντικαταστήστε τον κωδικό χώρας με την δικιά σας:
Λίστα Κώδικα 4.4: Αλλάζοντας το σχεδιάγραμμα πληκτρολογίου
Section "InputDevice"  Identifier  "Generic Keyboard"  Driver    "keyboard"  Option    "CoreKeyboard"  Option    "XkbRules"  "xorg"  Option    "XkbModel"  "pc105"  Option    "XkbLayout" "be"EndSection
Διαμορφώνοντας το Ποντίκι
Αν το ποντίκι σας δεν δουλεύει, πρώτα πρέπει να δείτε αν το έχει εντοπίσει ο πυρήνας. Τα PS/2 ποντίκια τα βλέπουμε σαν mice /dev/psaux. Άλλα ποντίκια (όπως τα USB) τα βλέπουμε σαν /dev/input (ή /dev/input/mice). Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ελέγξετε αν οι συσκευές αντιπροσωπεύουν το ποντίκι, με το να δείτε την έξοδο αυτών των αρχείων όταν κινείτε το ποντίκι σας. Για να τελειώσετε την σύνοδο πιέστε Ctrl-C
Λίστα Κώδικα 4.5: Ελέγχοντας τα αρχεία συσκευής
# cat /dev/input(Μην ξεχάσετε να πιέσετε Ctrl-C για να το τερματίσετε)
Αν το ποντίκι σας δεν εντοπίζετε, σιγουρευτείτε πως οι απαραίτητες ενότητες (modules) έχουν φορτωθεί.
Αν το ποντίκι σας έχει εντοπιστεί, συμπληρώστε την συσκευή στην κατάλληλη ενότητα InputDevice. Στο επόμενο παράδειγμα ότι θέτουμε δύο ακόμα επιλογές: το Protocol (που θέτει το πρωτόκολλο ποντικιού που θα χρησιμοποιηθεί – οι περισσότεροι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν το PS/2 ή το IMPS/2) και το ZAxisMapping (που επιτρέπει στην ροδέλα του ποντικιού (αν υπάρχει) να χρησιμοποιηθεί).
Λίστα Κώδικα 4.6: Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις ποντικιού στο Xorg
Section "InputDevice"  Identifier  "TouchPad Mouse"  Driver    "mouse"  Option    "CorePointer"  Option    "Device"    "/dev/psaux"  Option    "Protocol"    "IMPS/2"  Option    "ZAxisMapping"    "4 5"EndSection
Τρέξτε την εντολή startx και απολαύστε το αποτέλεσμαand :) Συγχαρητήρια, τώρα έχετε ένα (ελπίζουμε) λειτουργικό Xorg στο σύστημά σας. Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσετε αυτόν τον άσχημο διαχειριστή παραθύρων και να χρησιμοποιήσετε έναν με πολλά χαρακτηριστικά (ή ακόμα ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας) όπως το KDE ή το GNOME, αλλά αυτό δεν είναι μέρος αυτού του οδηγού :)
5. Πηγές
Δημιουργώντας και Ρυθμίζοντας το xorg.conf
Πρώτα απ’όλα, η εντολή man 5 xorg.conf  προσφέρει μία γρήγορη όμως πλήρη αναφορά στο συντακτικό που χρησιμοποιείτε από το αρχείο διαμόρφωσης. Να την έχετε ανοιχτή σε ένα τερματικό κοντά σας όταν συντάσσεται το αρχείο διαμόρφωσης!
Ένα δεύτερο σημείο πηγών για το σύστημά σας είναι ο φάκελος /usr/X11R6/lib/X11/doc με διάφορα αρχεία README για ξεχωριστά γραφικά τσιπάκια.
Επίσης υπάρχουν πολλές online πηγές για το πώς να συντάξετε το xorg.conf. Εμείς θα σας αναφέρουμε μόνο μερικές εδώ, χρησιμοποιήστε το Google για περισσότερες :) Καθώς το xorg.conf και το XF86Config (το αρχείο διαμόρφωσης του προγράμματος XFree86) χρησιμοποιούν την ίδια σύνταξη για τις περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης και περισσότερες πληροφορίες για το XF86Config είναι διαθέσιμες, θα αναφέρουμε και αυτές τις πηγές.
·   The XFree Local Multi-User HOWTO
·   An Introduction to XFree 4.x του Chris Houser



To paste βγήκε αποτυχία τελείως αλλά το forum δεν έχει επιλογή για upload αρχείων...
Δυστυχώς δεν έχω τις γνώσεις για να το κάνω σε xml αλλά το έχω σε αρχείο .doc και εκεί φαίνετε πολύ καλύτερα (είμαι στον υπολογιστή της αδερφής μου με windows98 :( ). Μπορώ να το στείλω σε όποιον θέλει για να το μετατρέψει σε xml.
Back to top
View user's profile Send private message
spirosb
n00b
n00b


Joined: 10 Dec 2004
Posts: 4

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Καλή δουλειά!

Μια μικρή παρατήρηση

interface=αλληλεπίδραση ή διασύνδεση
Back to top
View user's profile Send private message
oDy
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 72
Location: Thessaloniki - Greece

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

εχεις δικιο για το interface αλλα την λεξη διαπροσωπείο την ειδα στο post Αγγλικη ορολογια Gentoo γι'αυτο την χρησιμοποιησα.
Κι εγω νομιζω οτι η λεξη διασυνδεση ειναι πολυ καλύτερη
Back to top
View user's profile Send private message
Deathwing00
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 4087
Location: Dresden, Germany

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

Molis mporesw tha perasw tin metafrasi se XML kai tha tin kanw commit sto CVS. Syntoma! ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum