Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Error by merging 3ddesktop
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Freekazonid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 99

PostPosted: Wed Dec 22, 2004 9:53 pm    Post subject: Error by merging 3ddesktop Reply with quote

hi,

wenn i try to emerge 3ddesktop, i get the following error

checking GL/gl.h usability... no
checking GL/gl.h presence... no
checking for GL/gl.h... no
configure: error: GL/gl.h is needed to compile 3ddesktop

!!! ERROR: x11-misc/3ddesktop-0.2.7 failed.
!!! Function econf, Line 449, Exitcode 1
!!! econf failed
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.





locate gl.h
/usr/include/vgagl.h
/usr/include/gtkgl/gdkgl.h
/usr/include/simgear/xgl/xgl.h
/usr/include/SDL/SDL_opengl.h
/usr/share/doc/libsdl-1.2.7-r3/html/docs/html/guidevideoopengl.html
/usr/src/linux-2.6.7-gentoo-r11/include/config/usb/tigl.h
/usr/qt/2/include/qgl.h
/usr/qt/3/include/qgl.h
/usr/X11R6/include/GL/gl.h
/usr/lib/opengl/xfree/include/gl.h
/usr/portage/media-video/jahshaka/files/ftgl.h.patch





so, gl.h exists, whats wrong here?

im using xfree 4.3.0-r7

thx in advance for any hints :)
Back to top
View user's profile Send private message
planet-admin
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Mar 2004
Posts: 213
Location: Boise, ID

PostPosted: Wed Dec 22, 2004 11:53 pm    Post subject: Re: Error by merging 3ddesktop Reply with quote

Freekazonid wrote:
hi,

wenn i try to emerge 3ddesktop, i get the following error

checking GL/gl.h usability... no
checking GL/gl.h presence... no
checking for GL/gl.h... no
configure: error: GL/gl.h is needed to compile 3ddesktop

!!! ERROR: x11-misc/3ddesktop-0.2.7 failed.
!!! Function econf, Line 449, Exitcode 1
!!! econf failed
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.





locate gl.h
/usr/include/vgagl.h
/usr/include/gtkgl/gdkgl.h
/usr/include/simgear/xgl/xgl.h
/usr/include/SDL/SDL_opengl.h
/usr/share/doc/libsdl-1.2.7-r3/html/docs/html/guidevideoopengl.html
/usr/src/linux-2.6.7-gentoo-r11/include/config/usb/tigl.h
/usr/qt/2/include/qgl.h
/usr/qt/3/include/qgl.h
/usr/X11R6/include/GL/gl.h
/usr/lib/opengl/xfree/include/gl.h
/usr/portage/media-video/jahshaka/files/ftgl.h.patch





so, gl.h exists, whats wrong here?

im using xfree 4.3.0-r7

thx in advance for any hints :)


A little more information please, are you using ati-drivers?

Have you tried xorg?


Michael
_________________
Michael S. Moody
Sr. Systems Engineer
Global Systems Consulting
Web: http://www.GlobalSystemsConsulting.com
Back to top
View user's profile Send private message
Freekazonid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 99

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

hi,

yea, i got an ati card, 9700, and of course im using ati-drivers, vers. 3.14.1
but they work fine.

i dont want to use xorg, and i dont think it would help.
Back to top
View user's profile Send private message
thebigslide
l33t
l33t


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 790
Location: under a car or on top of a keyboard

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

you might have to build it by hand and sym-link gl.h to the include directory or cp & chown it if you're building as a user.
Back to top
View user's profile Send private message
Freekazonid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 99

PostPosted: Thu Dec 23, 2004 3:38 pm    Post subject: Reply with quote

doesnt help either

i tried it with

./configure --with-extra-includes=/usr/X11R6/include/GL

, but he stills shows the same error. strange thing:
he said also


checking for KDE includes... configure: WARNING: KDE include path not found. Disabling KDE support.

but i got all these stuff, altough im using fluxbox, but i have kde libs and includes, e.g. /usr/kde/3.3/include/
Back to top
View user's profile Send private message
Freekazonid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 99

PostPosted: Fri Dec 24, 2004 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

*push* no ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
Freekazonid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 99

PostPosted: Fri Dec 24, 2004 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

i just saw that gl.h is a symb. link, could this be a problem?

lrwxr-xr-x 1 root root 32 Oct 18 19:10 gl.h -> /usr/lib/opengl/ati/include/gl.h

i try to give that path as extra include directory, but that didnt work. i also replaced the symb. link with a hard link; the same error
Back to top
View user's profile Send private message
Lemma
Guru
Guru


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 416
Location: Uppsala, Sweden

PostPosted: Mon Jan 24, 2005 12:41 pm    Post subject: Reply with quote

Solved? I have problem emerging blender due to
Code:
checking GL/gl.h usability... no
checking GL/gl.h presence... no
checking for GL/gl.h... no
configure: error: GL/gl.h is needed
and no solution as of yet... I am using X.org 6.8-r3 with a nvidia card but I can't see that that matters...
_________________
Always make it as simple as possible, but no simpler
/Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Kraymer
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2003
Posts: 349
Location: Germany

PostPosted: Mon Jan 24, 2005 1:36 pm    Post subject: try opengl-update Reply with quote

Lemma wrote:
I am using X.org 6.8-r3 with a nvidia card but I can't see that that matters...

Try to play around with opengl-update. I've had such problems too and often enough, switching from xorg-x11 to nvidia or the other way around helped.
It seems some programs do like x-org-headers better, others prefer the ones from nvidia..

Sebastian
Back to top
View user's profile Send private message
Lemma
Guru
Guru


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 416
Location: Uppsala, Sweden

PostPosted: Mon Jan 24, 2005 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

That did the trick - thank's! One more thing to remember ;-).
_________________
Always make it as simple as possible, but no simpler
/Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
rwgeorge
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Aug 2004
Posts: 87
Location: Indianapolis, Indiana - USA

PostPosted: Mon Feb 21, 2005 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

All I did was run

Code:
opengl-update nvidia


again, and the compile went through.

Anyone know how to link running the command 3ddesk to the presing of the "Windows" key?


Best,
Bob
Back to top
View user's profile Send private message
lugduweb
n00b
n00b


Joined: 04 May 2006
Posts: 47

PostPosted: Fri May 12, 2006 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hi !

It looks like 'm having the same error while trying to "emerge 3ddesktop".
Quote:

checking GL/gl.h usability... no
checking GL/gl.h presence... no
checking for GL/gl.h... no
configure: error: GL/gl.h is needed to compile 3ddesktop

!!! Please attach the config.log to your bug report:
!!! /var/tmp/portage/3ddesktop-0.2.9/work/3ddesktop-0.2.9/config.log

!!! ERROR: x11-misc/3ddesktop-0.2.9 failed.
!!! Function econf, Line 495, Exitcode 0
!!! econf failed
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.


The thing is that I'm not finding this OpenGL header in /usr/include/GL and glut is installed (Only glut90.h and glut.h are in this directory).
Where is it supposed to be ?

ATM, I've emerged from a stage1 tar :
system, ibm-jre-bin, ibm-jdk-bin, kde, koffice, mozilla-firefox, apache, mysql
Back to top
View user's profile Send private message
lugduweb
n00b
n00b


Joined: 04 May 2006
Posts: 47

PostPosted: Wed May 17, 2006 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

OK, I've checked all my USE flags again, then I've tried a new big emerge (because I was also having problems with
gnome that could not compile either).

Before you need to enable opengl and xv flags to compile X11-base with opengl support (xv is needed because of a bug)
see : https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=76936

Quote:

emerge python dev-libs/libxml libxml2 libxslt gnome-doc-utils gnome


Now I don't have this "gl.h" error anymore, :-)

But I have another error a bit further (maybe it's another problem) :-(

Quote:

powerpc-unknown-linux-gnu-g++ -Wall -O3 -DQT_CLEAN_NAMESPACE -DSHAREDIR=\"/usr/share/3ddesktop\" -DSYSCONFDIR=\"/etc\" -O3 -mtune=G4 -mabi=altivec -maltivec -fno-strict-aliasing -pipe -o 3ddeskd -L/usr/lib -lImlib2 -lfreetype -lz -ldl -lm -lglut -lGLU -lGL -lSM -lICE -lSM -lICE -lX11 -lXext -lXmu -lXt -lXi -lm 3ddeskd.o xutil.o arrange.o util.o win.o camera.o config.o -lm -lXxf86vm -lXext -lSM -lICE -lSM -lICE
win.o: dans la fonction « GLWindow::open_display() »:
win.cpp:(.text+0x1dc): référence indéfinie vers « imlib_context_set_display »
win.cpp:(.text+0x1e4): référence indéfinie vers « imlib_context_set_visual »
win.cpp:(.text+0x1ec): référence indéfinie vers « imlib_context_set_colormap »
win.cpp:(.text+0x208): référence indéfinie vers « imlib_context_set_drawable »
win.o: dans la fonction « GLWindow::grab_screenshot_data_portion(int, int, int, int)»:
win.cpp:(.text+0xf0c): référence indéfinie vers « imlib_copy_drawable_to_image »
win.o: dans la fonction « GLWindow::grab_screenshot_data() »:
win.cpp:(.text+0x10e0): référence indéfinie vers « imlib_create_image_from_drawable »
collect2: ld a retourné 1 code d'état d'exécution
make[1]: *** [3ddeskd] Erreur 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/3ddesktop-0.2.9/work/3ddesktop-0.2.9'
make: *** [all] Erreur 2

!!! ERROR: x11-misc/3ddesktop-0.2.9 failed.
!!! Function src_compile, Line 566, Exitcode 2
!!! emake failed
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum