Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nyt on asennus valmis pääpiirteiltä
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Fri Aug 13, 2004 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Pitäiskö chrootingin jälkeen muuttua "käyttäjä" livecd:stä joksikin muuksi?


Teet niin kuin ohjeessa sanotaan, niin ei pitäisi olla ongelmia. Jos ei siinä sanota, että käyttäjä pitää muuttaa, niin sitä ei tarvitse.

latronic wrote:

Ilmeisesti ei suostu kirjautumaan uuteen ympäristöön. Eli chrooting on ongelmakohta.


Oletko nyt siis päässyt chroottaamaan asennukseen vai et?
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Fri Aug 13, 2004 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

Mikessu wrote:
Oletko nyt siis päässyt chroottaamaan asennukseen vai et?


No siihen kohtaan asti missä tulee chrooting. Pitää ensi viikolla laittaa asennus taas käyntiin.

Tuo mirrorselect sotki myös hieman, on tekevinään jotain make.conf tiedostoon kuitenkin ilmestyy vain tätä ^@^@^@^@^@ ja rivi ei lopu millään. ratkaisin tuon asian sillä tavalla että laitoin tuon rivin eteen # merkin. Enää ei löytynyt virheitä make.conf tiedostosta chrootatessa.

laitan ensi viikolla seuraavan rivin make.confiin ja jätän mirrorselectin pois:
GENTOO_MIRRORS="http://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/ ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/ rsync://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/"
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Mon Aug 16, 2004 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

USE="X qt kde -gtk -gnome"

Tarkoittaako tuo että gnomeatukea ei ohjelmille käännetä. Vain KDE.
Haluaisin käyttää vain GNOME GUIta.
Back to top
View user's profile Send private message
jmz2
Guru
Guru


Joined: 13 Jan 2004
Posts: 421
Location: Finland

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:07 am    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
USE="X qt kde -gtk -gnome"

Tarkoittaako tuo että gnomeatukea ei ohjelmille käännetä. Vain KDE.
Haluaisin käyttää vain GNOME GUIta.


Juuri sitä se tarkoittaa. Miinusmerkit optioiden edessä tarkoittaa sitä, ettei niitä oteta mukaan. Jos muutat USE-rivin muotoon
Code:
USE="X -qt -kde gtk gnome
niin saat perustuen GNOMElle. Kannattaa ajaa aina
Code:
emerge -pv ohjelma
ennen varsinaista asennusta, niin näkee mitä optioita ohjelma tukee ja mitä on tällä hetkellä valittuna. Sitten voit päivittää make.conffia sen mukaan, mitä haluat tulevaisuudessa käyttää. Esimerkiksi tuo yllä oleva USE-rivi tuo mukaan KDE:n arts-äänikirjaston, jota et varmaankaan halua. Lisäksi gtk2-tuki puuttuu vielä, mutta niille on omat optionsa, jotka löydät kätevimmin kun käytät -pv parametria emergelle.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:20 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Koodilistaus 13: Järjestelmän kääntäminen

# emerge system


Eli kääntäminen juuri lähti käyntiin. Täytyy vain antaa mennä sillä aikaa kun käy koulussa.

Voiko tuon USE flagin muuttaa myöhemmin? Ohjeissa luki ettei make.conffia saisi muokata (muistaakseni).

Code:
Oletusarvoiset USE-asetukset löytyvät tiedostosta /etc/make.profile/make.defaults. Itsetehdyt asetukset tiedostossa /etc/make.conf lisätään niiden päälle. Lisätty asetus lisätään oletusten listaan ja poistettu (asettamalla miinusmerkki asetuksen eteen) poistetaan listasta (jos se siellä oli alunperinkään). Hakemiston /etc/make.profile asetuksia ei saa muuttaa sillä se korvataan jokaisessa Portagen päivityksessä.
Back to top
View user's profile Send private message
wilho
Apprentice
Apprentice


Joined: 22 Jul 2002
Posts: 169

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:53 am    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
[code]Koodilistaus 13: Järjestelmän kääntäminen
Voiko tuon USE flagin muuttaa myöhemmin? Ohjeissa luki ettei make.conffia saisi muokata (muistaakseni).

Saat muutella use flageja ja make.conffia, mutta make.profilea ei kannata muuttaa kuten tuossa sanotaan. Make.conffilla siis ylikirjoitetaan profilen flagit. Make.confin CHOST:ia ei muistaakseni pidä vaihtaa jälkikäteen, ja joitain CFLAGSeja, tuottanavat kait epäyhteensopivia binääreitä.
Back to top
View user's profile Send private message
shS
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2004
Posts: 12
Location: Turku

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 7:41 am    Post subject: ! Reply with quote

Nanon -w meinaa wordwrappia eli juuri sitä etteivät rivit jatku näytön loppuessa seuraaville riveille ja siten pilaa .conf tiedostoja.
Latronic käytä sanakirjaa handbookin kanssa jos kielitaito on ongelmana. Etälukiossa voi myös käydä englannin kursseja, jollei kouluun halua vaivautua.
_________________
:D
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

Käytän suomenkielistä handbookia.

Ja laiskuus on paheeni, ainakin toisinaan.

Tuo nano homma selvisi jo aiemmin.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

Luulin jo onnistuneeni, mutta...

Kernel panic iski
Code:
.......
NET4: Unix domain sockets 1.0 SMP for Linux NET4.0
ds: no driver loaded!
VFS: Cannot open root device "dev/hda3" or 00:00
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS Unable to mount root fs on 00:00


Eli olisiko joku pieni kämmi tullu jonnekin conffi tiedostoon. Mitenkäs tuota lähtee korjailemaan? LiveCDtä vaan sisään vai ja GRUBis säätämään? Vai miten?
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 5:36 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Luulin jo onnistuneeni, mutta...

Kernel panic iski
Code:
.......
NET4: Unix domain sockets 1.0 SMP for Linux NET4.0
ds: no driver loaded!
VFS: Cannot open root device "dev/hda3" or 00:00
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS Unable to mount root fs on 00:00


Eli olisiko joku pieni kämmi tullu jonnekin conffi tiedostoon. Mitenkäs tuota lähtee korjailemaan? LiveCDtä vaan sisään vai ja GRUBis säätämään? Vai miten?


LiveCD sisään ja sit ehjäämään.
Käytitkö genkerneliä vai käänsitkö kernelin itse?
Mikä filesysteemi on käytössä /-partitiolla?
Onhan kernelissä kyseinen filesysteemi mukana (jos käänsit itse)?

Ja sitten tietysti: Onhan grub.conffissa oleva root=-optio osoittamassa oikeaan paikkaan?
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

Zarhan wrote:


LiveCD sisään ja sit ehjäämään.
Käytitkö genkerneliä vai käänsitkö kernelin itse?
Mikä filesysteemi on käytössä /-partitiolla?
Onhan kernelissä kyseinen filesysteemi mukana (jos käänsit itse)?

Ja sitten tietysti: Onhan grub.conffissa oleva root=-optio osoittamassa oikeaan paikkaan?


Käänsin itse. ext3 pitäisi olla /dev/hda3 osiolla ja ext2 boot osiolla /dev/hda1. Pitäisi olla mukana. Voiko sen tarkistaa jostain?
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:12 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Zarhan wrote:

Ja sitten tietysti: Onhan grub.conffissa oleva root=-optio osoittamassa oikeaan paikkaan?


Käänsin itse. ext3 pitäisi olla /dev/hda3 osiolla ja ext2 boot osiolla /dev/hda1. Pitäisi olla mukana. Voiko sen tarkistaa jostain?


Niin, kun tuo kerneli muuten valittaa:

VFS: Cannot open root device "dev/hda3" or 00:00

Tuota, onhan grub.conffissa root=/dev/hda3 eikä root=dev/hda3?
Back to top
View user's profile Send private message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:

Käänsin itse. ext3 pitäisi olla /dev/hda3 osiolla ja ext2 boot osiolla /dev/hda1. Pitäisi olla mukana. Voiko sen tarkistaa jostain?


Postaa koko grub.conf tiedosto, niin voimme katsoa sitä.

Kokeile laittaa kernelistä:

Code:
File systems  --->
Partition Types  --->
[*]   PC BIOS (MSDOS partition tables) support
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Mitenkäs käynnistän uudelleen LiveCDltä?

Ensin boottaan levyltä
# Kernel dokeymap
# 15
# mount /dev/hda3 /mnt/gentoo
# mount /dev/hda1 /mnt/gentoo/boot
# mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
# chroot /mnt/gentoo /bin/bash

Onko siinä kaikki?
Vai vieläkö nämä
# env-update
Regenerating /etc/ld.so.cache...
* Caching service dependencies...
# source /etc/profile

Voi olla että on käynyt niin surkeasti että on jäänyt tuo kauttaviiva tuosta dev/hda3 edestä.
AI JOku olikin jo huomannut tämän, no pitää tarkistaa
Back to top
View user's profile Send private message
daha
n00b
n00b


Joined: 23 Aug 2003
Posts: 62
Location: Helsinki/EU

PostPosted: Tue Aug 17, 2004 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

ko. tapauksessa riittää, että luot livecd:n kautta esim. hakemiston /mnt/temp, jonka jälkeen mount-komennolla liität boot-osion (/dev/hda1 yleisesti), jonka jälkeen voit editoida grub.conffia. Taisit silti haluta muutta /etc/fstabia, jolloin voit käyttää mounttia /dev/hda(root-tiedostojärjestelmän numero)..
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 1:25 pm    Post subject: Reply with quote

Okei, eli oli jäänyt tyo yksi kauttaviiva pois. Boottasi heti kun korjasi tuon virheen. Kiitokset dahalle.

Yksi virhe tuossa näkyy olevan
*ERROR: Problem starting needed services.
"netmount" was not started.

Mikähän tuo netmount on?
Back to top
View user's profile Send private message
Flammie
Developer
Developer


Joined: 02 Jun 2003
Posts: 633
Location: Dublin, Ireland

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 2:01 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:

Yksi virhe tuossa näkyy olevan
*ERROR: Problem starting needed services.
"netmount" was not started.

Mikähän tuo netmount on?


Sillä voisi liittää (mountata) verkon (netti) välityksellä etäkoneilta datalähteitä kuten kovalevyn nfs-jaon. En muista voiko sitä käyttää myös windowsin levyjakoihin.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 6:39 pm    Post subject: Reply with quote

Yleisluontoinen kysymys.

Mistäköhän verkonvianhaku kannattaisi aloittaa?

Bootista koodia:
Code:
Setting DNS domainname to MyDomain                [ok]
Bringing eth0 up via DHCP                                      [!!]

*ERROR: Problem starting needed services.
"netmount" was not started.
Starting vixie-cron...                                             [ok]

login:


Käytössä on Elisan ADSL yhteys. Kun oli Fedora asennettuna haki nuo verkon asetukset automaattisesti. Modeemissa ei viku valot, ilmeisesti mitään ei edes liiku linjalla kun käynnistää koneen.

Ifconfig antaa tiedot vain io laitteesta mikä sitten lieneekin. ifconfig eth0 taas valittaa ettei löydy koko laitetta.

Ilmeisesti verkkokortin ajuri ei sitten ole asennettu. Kortti on 3com 100Mbit kortti.

Saako nuo LiveCDn käyttämät asetukset jotenkin kopioitua tähän asennettuun gentoo sysyteemiin?
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Yleisluontoinen kysymys.

Mistäköhän verkonvianhaku kannattaisi aloittaa?

Bootista koodia:
Code:
Setting DNS domainname to MyDomain                [ok]
Bringing eth0 up via DHCP                                      [!!]


Käytössä on Elisan ADSL yhteys. Kun oli Fedora asennettuna haki nuo verkon asetukset automaattisesti. Modeemissa ei viku valot, ilmeisesti mitään ei edes liiku linjalla kun käynnistää koneen.

Ifconfig antaa tiedot vain io laitteesta mikä sitten lieneekin. ifconfig eth0 taas valittaa ettei löydy koko laitetta.



Kun livecd on sisällä, sano lsmod.

Katso mitkä moduulit on ladattu, sulla on varmaankin joku 3c**** (3comin verkkokorttihan se oli) ladattuna. Tämä on siis se verkkokorttisi ajuri (livecd ladannut sen automaagisesti). Sit vaan käännät tämän omaan kerneliisi ja reboot.

Myös lspci auttaa koneen kokoonpanon selvittämisessä.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

Jos kääntäisi kerneliin uudestaan ja käyttäisi genkerneliä. Se hoitaisi ainakin teoriassa oikeat kortin ajurit kerneliin. LiveCD kuitenkin löytää oiketa asetukset verkkoon kirjautumiseen.
Back to top
View user's profile Send private message
Useful Idiot
Guru
Guru


Joined: 30 Aug 2002
Posts: 329
Location: Finland

PostPosted: Wed Aug 18, 2004 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Nyt on kyse aika yksinkertaisesta ongelmasta, ja koska genkernel saattaa rikkoa kernelin asetukset melko helposti, en suosittelisi sitä.

Ne verkkokorttien asetukset pitäisi löytyä menuconfigista* Device Drivers -> Networking Support ->Ethernet (10 or 100 Mbit) menun alta. Siellä näyttäisi löytyvän tuki myös 3com:n korteille.

*2.6 sarjassa, mutta 2.4 kanssa polku oli jotakuinkin samanlainen
_________________
[size=9]We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 19, 2004 11:48 am    Post subject: Reply with quote

Voiko tuon menuconfgin tehdä ilman kernelin uudelleen lataamista ja säätämistä?

Eiköhän tuo polkukin löydy, kortti taitaa olla 3c59x. Sellaisen moduulin LiveCD on ainakin ladannut.
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Thu Aug 19, 2004 12:35 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Voiko tuon menuconfgin tehdä ilman kernelin uudelleen lataamista ja säätämistä?

Eiköhän tuo polkukin löydy, kortti taitaa olla 3c59x. Sellaisen moduulin LiveCD on ainakin ladannut.


Ei tarvitse ladata uudestaan.

Boottaa kone ihan kovalevyltä. Verkkosi ei toimi, mutta ei se mitään. Sitten vain sanot

cd /usr/src/linux
make menuconfig
Valitse oikea ajuri ja laita se käyttöön (3c59x on Vortex/boomerang tms, helppiteksteistä selviää).

2.6-kernelillä make, 2.4-kernelillä make bzImage && make modules
(Sujuu nopeasti koska vain tuo uusi ajuri käännetään, muut on jo käännettynä edelliseltä kerralta)

make modules_install

Mikäli laitoit verkkoajurin moduuliksi, boottaa kone ja verkko on käytössä. Mikäli käänsit kerneliin sisään, kopioi uusi kernel /boot-partitiolle ja boottaa kone.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 19, 2004 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

Täytyy kääntää moduuliksi.

Täytyy samalla katsella tarkemmin mitä kaikkea sieltä löytyy. Ja laittaa vielä hotplug mukaan myös.


Tuosta kopionnista en tiedä joten pitää vain kääntää moduuliksi.
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Thu Aug 19, 2004 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:

Tuosta kopionnista en tiedä joten pitää vain kääntää moduuliksi.


No tota, jollain ilveellähän sinä olet sen kopioinnin tehnyt jo kertaalleen, eikös handbookissakin neuvota jotain tyyliin

cp arch/i386/bzImage /boot/kernel-2.6.x
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum