Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
/dev/hda1 --->/dev/hda4???
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek
View previous topic :: View next topic  
Author Message
spockpv
n00b
n00b


Joined: 26 May 2004
Posts: 22

PostPosted: Wed May 26, 2004 7:24 am    Post subject: /dev/hda1 --->/dev/hda4??? Reply with quote

Το παρακάτω μήνυμα το έκανα post στο forum του ADSLGR, αλλά μάλλον εδώ ανήκει περισσότερο.

Έγινε μια περίεργη φάση με το σκληρό.Είχα την εξής διαρύθμιση:

hda1: windows xp
hda2: root (ReiserFS)

και το grub εγκατεστημένο στο hda2.

Ενώ όλα δούλευαν ΟΚ, πείραξα το grub.conf (άλλαξα τη σειρά που είχα δηλωμένα τα λειτουργικά) και όταν έκανα reboot έδειχνε GRUB και κολλούσε εκεί.
Έκανα boot με το livecd, ξανά grub στο hda2 κτλ. αλλά δεν διορθωνόταν, οπότε έβαλα το grub στο hda (hd0). Τώρα ξεκινάω κανονικά με linux,
αλλά το /dev/hda1 δεν υπάρχει! Στη θέση του είναι το /dev/hda4... ευτυχώς δε χάθηκαν τα xp, αλλά δεν κάνουν boot. Επιλέγω XP στο grub,
μου βγάζει ότι δε βρίσκουν το αρχείο hal.dll νομίζω, και κολλάει...

Δοκίμασα fdisk /mbr από DOS δισκέτα αλλά τα ίδια.

Καμμιά ιδέα;
Back to top
View user's profile Send private message
bld
l33t
l33t


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 759
Location: Outter Space

PostPosted: Wed May 26, 2004 8:22 am    Post subject: Re: /dev/hda1 --->/dev/hda4??? Reply with quote

spockpv wrote:
Το παρακάτω μήνυμα το έκανα post στο forum του ADSLGR, αλλά μάλλον εδώ ανήκει περισσότερο.

Έγινε μια περίεργη φάση με το σκληρό.Είχα την εξής διαρύθμιση:

hda1: windows xp
hda2: root (ReiserFS)

και το grub εγκατεστημένο στο hda2.

Ενώ όλα δούλευαν ΟΚ, πείραξα το grub.conf (άλλαξα τη σειρά που είχα δηλωμένα τα λειτουργικά) και όταν έκανα reboot έδειχνε GRUB και κολλούσε εκεί.
Έκανα boot με το livecd, ξανά grub στο hda2 κτλ. αλλά δεν διορθωνόταν, οπότε έβαλα το grub στο hda (hd0). Τώρα ξεκινάω κανονικά με linux,
αλλά το /dev/hda1 δεν υπάρχει! Στη θέση του είναι το /dev/hda4... ευτυχώς δε χάθηκαν τα xp, αλλά δεν κάνουν boot. Επιλέγω XP στο grub,
μου βγάζει ότι δε βρίσκουν το αρχείο hal.dll νομίζω, και κολλάει...

Δοκίμασα fdisk /mbr από DOS δισκέτα αλλά τα ίδια.

Καμμιά ιδέα;


άμα βάλεις lilo μπορώ να σε βοηθήσω =)
btw, το boot loader γίνεται install στον hdx οπότε αν δεν έχεις 2 σκληρούς, τότε έιναι σίγουρα εγκατεστημένο στην αρχή του σκληρού σου που είναι το /dev/hda <- με το fdisk -l μπορείς να δεις που το έχεις βάλει.

ελπίζω να έχεις το /boot σε ξεχωριστό partition :P
_________________
A happy GNU/Linux user!!
Back to top
View user's profile Send private message
spockpv
n00b
n00b


Joined: 26 May 2004
Posts: 22

PostPosted: Wed May 26, 2004 8:50 am    Post subject: Reply with quote

Code:

fdisk -l
 
Disk /dev/hda: 41.1 GB, 41174138880 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 5005 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
 
   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda2   *           1        1086     8723263+  83  Linux
/dev/hda3            1087        1150      514080   82  Linux swap
/dev/hda4            1151        5005    30965256    c  W95 FAT32 (LBA)
 
Disk /dev/hdb: 30.7 GB, 30738677760 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 3737 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
 
   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdb1   *           1        3737    30017421    c  W95 FAT32 (LBA)


Δεν έχω όμως το boot σε διαφορετικό partition...
Δεν έχω πρόβλημα να βάλω lilo, αλλά έχω την εντύπωση ότι αλλού είναι το πρόβλημα, αφού το /dev/hda1 έπαψε ξαφνικά να υπάρχει.

Τι προτείνεις να κάνω με lilo?
Ευχαριστώ για τη βοήθεια!
Back to top
View user's profile Send private message
Slammer
Moderator
Moderator


Joined: 28 Mar 2003
Posts: 270
Location: Greece

PostPosted: Wed May 26, 2004 4:54 pm    Post subject: Reply with quote

Oπως φαινεται απο το fdisk, μαλλον το εξαφανισες το hda1. Και αυτό γιατι το hda2 ξεκινά απο το sector 1 του σκληρου.
Μαλλον η "πατατα" εγινε οταν εφιαξες το partition του hda2. Το περιεργο ειναι το hda4. Ειχες δευτερο parttion D: στα win? Μπορει να στην εκανε τη δουλεια το partition magic (αν το χρησιμοποιησες για να κανεις χωρο, την εχω πάθει με αυτό, που μου εκανε κατι παρόμοιο)
Σε καμμια περιπτωση το grub δεν πειράζει partitions!

Θα προτεινα το εξης! Ξεκινα με knoppix το οποιο ειναι ενα LiveCD με πληρες Linux. Λογικά θα μπορεις να δεις και να δουλεψεις σε ολα τα partitions. Στην αναγκη αν εχεις χωρο στον δευτερο, κανε τις απαραιτητες μεταφορες, και φιαξε παλι το hda.
_________________
Keep Slamming...
Back to top
View user's profile Send private message
spockpv
n00b
n00b


Joined: 26 May 2004
Posts: 22

PostPosted: Wed May 26, 2004 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

Αυτό είναι το περίεργο. Στην ουσία το /hda1 έγινε /hda4! Δεν έχει χαθεί τίποτα από αρχεία,
απλά δεν είναι πλέον bootable. Τα XP έβλεπαν μόνο ένα partition, C:.

Πριν βάλω gentoo είχα fedora, και τα partitions τα είχα φτιάξει με partition magic...

Μάλλον θα εγκαταστήσω τα XP στον δεύτερο σκληρό. Γίνεται αυτό; Δηλαδή grub στο MBR
του πρώτου σκληρού, και επιλογή από το menu για boot σε XP στο δεύτερο;
Back to top
View user's profile Send private message
JoKo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 May 2004
Posts: 141
Location: Xanthi, Greece

PostPosted: Wed Jun 02, 2004 1:39 pm    Post subject: Reply with quote

Φυσικά και γίνεται (είναι και πιο ανώδυνο, αφού δεν μπλέκεσαι με boot records).

Εγώ βέβαια χρησιμοποιώ LILO και για να κάνω boot τα Windows που είναι σε άλλο δίσκο, πρέπει να δηλώσω πρώτα κάποιες εντολές, ώστε ο δίσκος που έχει τα Windows να φαίνεται πρώτος... Απ' ό,τι έχω ακούσει στο grub δε θέλει κάτι τέτοιο (νομίζω είπα).
Back to top
View user's profile Send private message
Slammer
Moderator
Moderator


Joined: 28 Mar 2003
Posts: 270
Location: Greece

PostPosted: Wed Jun 02, 2004 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

και με το grub μια χαρα γινεται οπουδηποτε....

title=Windows
chainloader (hdx,y)+1

που χ σκληρός, και y partition....
_________________
Keep Slamming...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum