Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] konfiguracja wifi
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 1:03 pm    Post subject: [SOLVED] konfiguracja wifi Reply with quote

Witam.
Proboje wlasnie uruchomic wifi na moim laptopie.Karta wifi to ipw2200 z portage, nie kernela. Wifi-radar pokazuje mi moj punkt dostepowy(desktop z XP i bridgowaniem polaczenia lan-wifi), wiec sprzet jest (chyba) dobrze ustawiony. Niestety przy probie podlaczenia uzywajac wifi-radar dostaje komunikat "could not get IP address". Przy probie recznego wystartowania komunikat jest
Code:

mobile bolek # /etc/init.d/net.eth1 start
* Starting eth1
*   Starting wpa_supplicant on eth1 ...                                  [ ok ]
*     timed out 

Moj /etc/conf.d/net wyglada nastepujaco:
Code:

modules=( "wpa_supplicant" )
wpa_supplicant_eth1="-Dwext"
wpa_timeout_eth1=60
config_eth1=( "dhcp" )
config_eth0=( "192.168.1.200 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.1.255" )
routes_eth0=( "default gw 192.168.1.1" )

a /etc/wpa_supplicant
Code:

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

ctrl_interface_group=wheel

eapol_version=1

ap_scan=1

fast_reauth=1

opensc_engine_path=/usr/lib/opensc/engine_opensc.so
pkcs11_engine_path=/usr/lib/opensc/engine_pkcs11.so
pkcs11_module_path=/usr/lib/pkcs11/opensc-pkcs11.so

network={
   ssid="test"
   key_mgmt=NONE
   wep_key0="my_key"
   wep_tx_keyidx=0
}

[/code]
Przeczesalem cale forum, ale nie udalo mi sie znalezc rozwiazania. Moze ktos tu bedzie mi w stanie pomoc ?


Last edited by tboloo on Tue Feb 07, 2006 9:28 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
quat
Guru
Guru


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 316

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 3:46 pm    Post subject: Reply with quote

ja mam ustawione cos takiego:
Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=0
ap_scan=1

network={
    ssid="moj_ssid"
    key_mgmt=NONE
    wep_key0=AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
    wep_tx_keyidx=0
    priority=2
    auth_alg=SHARED
}

a /etc/conf.d/net mam identycznie co do wlan.

w jakiej formie masz wpisany klucz? Z tego co pamietam to mialem problem jak byl w apostrofach. jezeli klucz bedziesz mial w formie hex to wpisz bez apostrofow.

pozdrawiam

ps. prawde mowiac to duzo lepiej jest przejsc na WPA. w koncu WEP jest bardzo slabym zabezpieczeniem.
_________________
a mind is like a parachute, it's better when it's open
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 5:35 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety bez zmian. Klucz probowalem i hex i ASCII. Bez efektu :( .
quat wrote:

ps. prawde mowiac to duzo lepiej jest przejsc na WPA. w koncu WEP jest bardzo slabym zabezpieczeniem.

Jak tylko zacznie dzialac to pomysle o zabezpieczaniu.
Anyway dzieki za pomoc. Walcze dalej ....
Back to top
View user's profile Send private message
aqu
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 249
Location: Kalisz, Poland

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

Spróbuj pobrać adres IP przez bootd.
Back to top
View user's profile Send private message
quat
Guru
Guru


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 316

PostPosted: Tue Jan 31, 2006 9:12 pm    Post subject: Reply with quote

jak nie uzywasz WPA to moze sprobowac bez wpa_supplicant ? tzn w /etc/conf.d/net wpisujesz tylko
Code:
config_wlan=( "dhcp" )

a w /etc/conf.d/wireless
Code:
essid_wlan="mojssid"
key_mojssid="open AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
mode_wlan="Managed"
dhcp_mojssid="-t 5"

i powinno smigac.

pozdrawiam

ps. nie zapomnij ze jak masz wifi na eth1 a ssid sieci "essidek" to bedzie
Code:
essid_eth1="essidek"
key_essidek="open AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
mode_eth1="Managed"
dhcp_essidek="-t 5"

_________________
a mind is like a parachute, it's better when it's open
Back to top
View user's profile Send private message
Lukasek
n00b
n00b


Joined: 10 Sep 2005
Posts: 26
Location: Poland

PostPosted: Wed Feb 01, 2006 3:10 pm    Post subject: Re: konfiguracja wifi Reply with quote

tboloo wrote:
Niestety przy probie podlaczenia uzywajac wifi-radar dostaje komunikat "could not get IP address"


Widziałem po drodze w configach ustawione DHCP jako sposób uzyskiwania adresu. To może być głupie, ale zapytam... Czy na Windzie chodzi usługa odpowiedzialna za dhcp? Bo przesiadłem się jakiś czas temu tylko na Gentoo i już nie pamiętam, czy jest standardowo uruchomiona :), a przy np. chęci przyspieszenia systemu mogła zostać wyłączona - bo jeśli była niepotrzebna, to po co miała chodzić??
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 7:08 am    Post subject: Reply with quote

Wlasnie to chyba problem z dhcp. Po restarcie w /var/log/message jest :
Code:

timed out waiting for a valid DHCP server response

BTW uzywam dhcpcd, czy to wystarcza ??
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 8:41 am    Post subject: Reply with quote

jeszcze wynik wpa_supplicant -ieth1 -c/etc/wpa_supplicant.conf -d
Troche dlugi, prosze o cierpliwosc.
Code:

Initializing interface 'eth1' conf '/etc/wpa_supplicant.conf' driver 'wext' ctrl_interface 'N/A'
Configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf' -> '/etc/wpa_supplicant.conf'
Reading configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf'
ctrl_interface='/var/run/wpa_supplicant'
ctrl_interface_group=10 (from group name 'wheel')
eapol_version=1
ap_scan=1
fast_reauth=1
opensc_engine_path='/usr/lib/opensc/engine_opensc.so'
pkcs11_engine_path='/usr/lib/opensc/engine_pkcs11.so'
pkcs11_module_path='/usr/lib/pkcs11/opensc-pkcs11.so'
Priority group 2
   id=0 ssid='test'
Initializing interface (2) 'eth1'
ENGINE: Loading dynamic engine
ENGINE: Loading OpenSC Engine from /usr/lib/opensc/engine_opensc.so
ENGINE: 'SO_PATH' '/usr/lib/opensc/engine_opensc.so'
ENGINE: 'ID' 'opensc'
ENGINE: 'LIST_ADD' '1'
ENGINE: 'LOAD' '(null)'
ENGINE: Loading pkcs11 Engine from /usr/lib/opensc/engine_pkcs11.so
ENGINE: 'SO_PATH' '/usr/lib/opensc/engine_pkcs11.so'
ENGINE: 'ID' 'pkcs11'
ENGINE: 'LIST_ADD' '1'
ENGINE: 'LOAD' '(null)'
ENGINE: 'MODULE_PATH' '/usr/lib/pkcs11/opensc-pkcs11.so'
EAPOL: SUPP_PAE entering state DISCONNECTED
EAPOL: KEY_RX entering state NO_KEY_RECEIVE
EAPOL: SUPP_BE entering state INITIALIZE
EAP: EAP entering state DISABLED
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=19 WE(source)=16 enc_capa=0x0
  capabilities: key_mgmt 0x0 enc 0x3
Own MAC address: 00:0e:35:67:ee:19
wpa_driver_wext_set_wpa
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=0 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=1 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=2 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=3 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_countermeasures
wpa_driver_wext_set_drop_unencrypted
Setting scan request: 0 sec 100000 usec
Added interface eth1
Wireless event: cmd=0x8b06 len=8
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'eth1' added
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'eth1' added
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan (broadcast SSID)
Wireless event: cmd=0x8b15 len=20
Wireless event: new AP: 00:00:00:00:00:00
Added BSSID 00:00:00:00:00:00 into blacklist
State: SCANNING -> DISCONNECTED
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
CTRL-EVENT-DISCONNECTED - Disconnect event - remove keys
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=0 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=1 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=2 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=3 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=0 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
Scan timeout - try to get results
Received 544 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
1: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No APs found - clear blacklist and try again
Removed BSSID 00:00:00:00:00:00 from blacklist (clear)
Selecting BSS from priority group 2
0: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
1: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan (broadcast SSID)
Scan timeout - try to get results
Received 544 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
1: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
Starting AP scan (broadcast SSID)
Scan timeout - try to get results
Received 543 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
1: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
Starting AP scan (broadcast SSID)
Scan timeout - try to get results
Received 543 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
1: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
Starting AP scan (broadcast SSID)
Scan timeout - try to get results
Received 541 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
1: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
Starting AP scan (broadcast SSID)
Scan timeout - try to get results
Received 541 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 2
0: 0e:d7:25:3f:78:16 ssid='test' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x12
   skip - no WPA/RSN IE
1: 00:13:d4:92:9f:b7 ssid='Piotr' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:c0:49:f1:db:8e ssid='Centrum' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0 caps=0x11
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
...ciach...bo dalej powtarza się to co powyżej


..::Milu Edit:
Zbędną część loga wyciąłem(powtarzającą się).

_________________
The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon.
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 8:49 am    Post subject: Reply with quote

nie zmiescilo sie w poprzednim poscie :x
Potem jest *calkowity zwis* i tylko hard reset pomaga ...
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 11:16 am    Post subject: Reply with quote

ekhhmmm - a plik konfiguracyjny wpa_supplicant.con masz pokonfigurowany? Bo jakoś tutaj nie widzę go.
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

Tak, wyglada nastepujaco :
Code:

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=wheel
eapol_version=1
ap_scan=1
fast_reauth=1

# make the opensc engine available
opensc_engine_path=/usr/lib/opensc/engine_opensc.so
# make the pkcs11 engine available
pkcs11_engine_path=/usr/lib/opensc/engine_pkcs11.so
# configure the path to the pkcs11 module required by the pkcs11 engine
pkcs11_module_path=/usr/lib/pkcs11/opensc-pkcs11.so

network={
   ssid="test"
   key_mgmt=NONE
   wep_key0="klucz"
   wep_tx_keyidx=0
}

probowalem tez z roznymi innymi ustawieniami network zaczerpnietymi z forum ale niestety bez skutku...
Back to top
View user's profile Send private message
tuniek
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jun 2005
Posts: 113
Location: Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

Możesz podrzucić jinfo jaki laptop i konkretnie jaka karta /lspci / ??
_________________
"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw)
Back to top
View user's profile Send private message
tboloo
Guru
Guru


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 403
Location: Grodzisq, Poland

PostPosted: Thu Feb 02, 2006 2:00 pm    Post subject: Reply with quote

Laptop to Acer tm4001, karta ipw2200 (centrino). Jak juz pisalem wifi-radar widzi moja sie (i inne przy okazji tez) , wiec sprzetowo jest chyba ok. Problem polega na niemozliwosci poprawnego skonfigurowania polaczenia.

[POST 2]
Przepraszam za bumpa, ale nie wiem juz co mam zrobic. Probowalem zmienic klienta dhcp na pump-a, ale nadal bez rezultatu. Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl ??

[POST 3]
Jezeli kogos to interesuje to udalo mi sie rozwiazac problem. Po kolei :
Code:

echo "net-wireless/ipw220" >> /etc/portage/package.keywords
emerge ipw2200
modprobe ieee80211_crypt_wep
modprobe ipw2200
iwconfig eth1 mode ad-hoc
iwconfig eth1 ap xx:xx:xx:xx:xx:xx
iwconfig eth1 enc 'my_hex_key'
dhcpcd -R eth1


od raku: nie prowadź dyskusji sam z sobą. Jesli chcesz coś dopisać, edytuj swoje poprzednie wypowiedzi.
_________________
The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon.
Back to top
View user's profile Send private message
robjuz
n00b
n00b


Joined: 16 Sep 2007
Posts: 50
Location: Żernica woj. Śląskie

PostPosted: Sun Sep 16, 2007 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Może się to wyda głupie... ale czy spróbowałeś przełączyć przycisk na laptopie odpowiedzialny na włączenie wyłączenie karty sieciowej??
Back to top
View user's profile Send private message
milu
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 May 2004
Posts: 1122
Location: Poland, Konstancin-Jeziorna

PostPosted: Mon Sep 17, 2007 9:44 am    Post subject: Reply with quote

robjuz wrote:
Może się to wyda głupie... ale czy spróbowałeś przełączyć przycisk na laptopie odpowiedzialny na włączenie wyłączenie karty sieciowej??

Trochę po fakcie bo temat rozwiązany i to już daaawno :twisted:
_________________
Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079

Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum