Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
bootsplash
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Mon Mar 08, 2004 10:33 pm    Post subject: bootsplash Reply with quote

czy komuś się udało zmusić bootsplash do pracy ?
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Mon Mar 08, 2004 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

tak

gentoo-sources-2.4.22 i gentoo-dev-sources-2.6.3
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 12:18 am    Post subject: Re: bootsplash Reply with quote

misterLu wrote:
czy komuś się udało zmusić bootsplash do pracy ?


Nie wiem, czy znasz to:
https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=49036&highlight=bootsplash

jeśli tego nie widziałeś, to może okazać się bardzo pomocne.

Pozdrawiam
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 7:14 am    Post subject: Reply with quote

hello :)

tak , nie moge juz zyc bez bootsplasha ;) ,to podstawa
a skorzystalem wlasnie z watke do ktorego link podal C1Rex

http://fallow.fm.interia.pl/genfbc.jpg

jesli chcialbys (albo ktokolowiek chce ) a nie ma , patch`a ktory pozwala obsugiwac vese3.0 pod konsola na fb i uzyskiwac wiecej niz 60Hz to :

http://fallow.fm.interia.pl/vesa3patch.bz2

oczy tez wazne , a stdandardowe odswiezanie fb troche za male.

pozdro :)


zapomnialem , dodac , ten patch korzysta z wpisow w pliku
/arch/i386/boot/vesafb_modes.h

i dla przykladu 1024x768 to nie jak dawniej tryb 0x717 lecz 0x517 , dawny tryb - 2 od pierwszej cyfry

i np. wpis w vesafb_modes.h dla rodzielczosci 1024x768x85Hz wyglada tak
Code:

# 1024x768 @ 85.00Hz
        .word   1376, 1072, 1168
        .word   808, 769, 772
        .byte   0
        .long   94500000
        .word   8500
        .space  40
[/code]
Back to top
View user's profile Send private message
Prompty
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2004
Posts: 292

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

fallow > a moglbys mnie biednemy powiedziec jak uzyc tego patcha ? :oops:

dawno cowolwiek patchowalem 8)
_________________
<input stupid message here>
Back to top
View user's profile Send private message
crs
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 188
Location: Gliwice, Poland

PostPosted: Tue Mar 09, 2004 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:

http://fallow.fm.interia.pl/genfbc.jpg


Czy theme z tego shota jest w paczce bootsplash-a dostępnej w portage?
_________________
For a list of all the ways technology has failed to improve
the quality of life, please press three. - Alice Kahn
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 10, 2004 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

hello :)

jasne , ze powiem :

patch musi byc w katalogu ze zrodlami kernela , a spatchowac nalezy tak :
Code:

bzip2 -dc nazwa_patcha.bz2 | patch -p1

w lilo ( uzywam lilo) zamiast vga=0x717 dla przykladu uzywa sie teraz vga=0x517 , z 5tka na poczatku to trybu w vesie 3.0

odswiezanie okresla sie w pliku /arch/i386/boot/vesafb_modes.h

a to moj plik , dla monitoa obslugujacego 1024x768x85Hz

Code:

# The contents of this file were generated automatically.
# Please do not modify them, unless you are sure what you're doing.

# Format:     HorizontalSyncTotal, HorizontalSyncStart, HorizontalSyncEnd
#             VerticalSyncTotal, VerticalSyncStart, VerticalSyndEnd
#             Flags (0 = hsync+, vsync+; 12 = hsync-, vsync-; 8 = hsync-, vsync+, 4 = hsync+, vsync-)
#             Pixel Clock Rate (Hz)
#             Vertical Refresh Rate (in units of 0.01 Hz)

#define VIDEO_VESAFB_CRTC_DATA

# 320x200 @ 86.6Hz
        .word   456, 344, 424
        .word   240, 214, 214
        .byte   0
        .long   9477504
        .word   8660
        .space  40

# 640x400 @ 86.6Hz
        .word   904, 680, 840
        .word   440, 414, 414
        .byte   4
        .long   34446016
        .word   8660
        .space  40

# 640x480 @ 86.6Hz
        .word   904, 680, 840
        .word   520, 494, 494
        .byte   12
        .long   40708928
        .word   8660
        .space  40

# 800x600 @ 86.6Hz
        .word   1128, 848, 1048
        .word   640, 614, 614
        .byte   0
        .long   62518272
        .word   8660
        .space  40

# 1024x768 @ 85.00Hz
        .word   1376, 1072, 1168
        .word   808, 769, 772
        .byte   0
        .long   94500000
        .word   8500
        .space  40

# 1280x1024 @ 51.16Hz
        .word   1736, 1344, 1624
        .word   1064, 1038, 1038
        .byte   0
        .long   94500000
        .word   5116
        .space  40



tego tematu nie ma standardowo , posciagalem sobie kilka obrazkow
i troszeczke obrobilem zeby nadawaly sie na tlo pod konsole ,
jesli chcesz nie ma problemu , oto one

http://fallow.fm.interia.pl/klimacik4.jpg
http://fallow.fm.interia.pl/klimacik3.jpg
http://fallow.fm.interia.pl/klimacik2.jpg
http://fallow.fm.interia.pl/klimacik1.jpg
http://fallow.fm.interia.pl/klimacik10.jpg

jesli chcesz ich uzywac musisz zmienic swoj plik
/etc/bootsplash/default/config/bootslpash-1024x768.cfg
obrazki sa w 1024x768

trzeba ustawic krawedzie tak :
Code:

tx=83
ty=81
tw=854
th=607


pozdro :)


Last edited by fallow on Wed Mar 10, 2004 4:19 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Wed Mar 10, 2004 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie bootsplash nie chodzi w wyzszej rozdzielczosci niz 800x600, wie ktos moze dlaczego?
Back to top
View user's profile Send private message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 10, 2004 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

hmm,
Quote:

Nie wiem, czy znasz to:
https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=49036&highlight=bootsplash

tak, znam własnie po lekturze tego się zawiodłem, bo podążałem za wskazówkami i
2 razy ponisłem sromotną klęskę :-(
Już się udało naprawić ten problem:

Przy konfiguracji kernela miałem za dużo opcji, prócz tego (co przykazał 'Narada'):

onsole Drivers -> Frame-buffer support ->
[*] Support for frame buffer devices
[*] VESA VGA graphics console
[*] Use splash screen instead of boot logo

miałem jeszcze wsparcie dla Matroxa, więc jeśli i wam coś nie działa, to wykomentujcie
wsparcie dla waszych kart graficznych w sekcji "Frame-buffer support".


Last edited by misterLu on Wed Mar 10, 2004 11:12 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 10, 2004 11:08 pm    Post subject: Reply with quote

no4b wrote:
U mnie bootsplash nie chodzi w wyzszej rozdzielczosci niz 800x600, wie ktos moze dlaczego?


a co masz wpisane w /etc/lilo.conf ew. grub.conf?
Pozwole sibie skopiować od pana 'Narada' tabelke z hexadecymalnymi wartościami
rozdzielczości:
Code:

    | 640x480  800x600  1024x768 1280x1024
----+-------------------------------------
256 |  0x301    0x303    0x305    0x307   
32k |  0x310    0x313    0x316    0x319   
64k |  0x311    0x314    0x317    0x31A   
16M |  0x312    0x315    0x318    0x31B

Moze tu masz błąd ?
Jesteś pewnie , ze obrazek masz większy niż te 800 na 600 ?
Back to top
View user's profile Send private message
(l)user
Guru
Guru


Joined: 31 Jan 2004
Posts: 334
Location: Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:07 am    Post subject: Reply with quote

U mnie bootsplash dziala, aczkoliwek nie jestem zadowolony z jednej rzeczy. Obrazki "wskakuja" dopiero w koncowej fazie uruchamiania komputera a ja chcialbym zeby wsyzsystko od samego poczatku uruchamialo sie z obrazkiem w "silent mode". Jakies sugestie?
_________________
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:07 am    Post subject: Reply with quote

Problem w tym, ze tabelke znam i ja zastosowalem, a co dowielkosci obrazka jestem pewien. Jak zrobie bootsplaha z obrazkiem o rozdzielnosci wiekszej niz 800x600 (no i oczywiscie zmiana w grubie vga) to mam zwyklego frame buffera.

Pogoogluje jeszcze.
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:08 am    Post subject: Reply with quote

(l)user wrote:
U mnie bootsplash dziala, aczkoliwek nie jestem zadowolony z jednej rzeczy. Obrazki "wskakuja" dopiero w koncowej fazie uruchamiania komputera a ja chcialbym zeby wsyzsystko od samego poczatku uruchamialo sie z obrazkiem w "silent mode". Jakies sugestie?


A w konfiguracji bootmanagera masz splash=silent?
Back to top
View user's profile Send private message
(l)user
Guru
Guru


Joined: 31 Jan 2004
Posts: 334
Location: Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 3:40 am    Post subject: Reply with quote

Moj problem wydaje sie byc bardziej zlozony. Bootsplash jako taki inicjowany jest dopiero na samym koncu, sam start systemu przebiega "normalie" bez bootsplasha. Dopiero pod koniec wyskakuje cos w stylu "setting console image" (nie pamietam dokladnie) i w tle pojawia sie oczekiwany obraz.
Po dodaniu do lilo.conf linijki:
Code:

append="splash=silent"

nastapila rzecz ciekawa, mianowicie wszystko dzieje sie jak opisalem wzyej, na pierwszej konsoli po uruchomieniu systemu wskakuje prawidlowy obraz, natomiast na wszystkich pozostalych mam obraz silent mode. Co w tym wszystkim jest najsmieszniejesze nie mam zadnego dostepu do tych konsoli :-)(tych z obrazkiem silent mode).
bede wdzieczny za wszelkie sugestie
_________________
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 7:58 am    Post subject: Reply with quote

(l)user wrote:
Moj problem wydaje sie byc bardziej zlozony. Bootsplash jako taki inicjowany jest dopiero na samym koncu, sam start systemu przebiega "normalie" bez bootsplasha. Dopiero pod koniec wyskakuje cos w stylu "setting console image" (nie pamietam dokladnie) i w tle pojawia sie oczekiwany obraz.


hello :)

jesli obrazki sa ustawiane dopiero przez skrypt bootsplash`a ,wtedy kiedy uruchamiana jest jego usluga przy starcie,to moze znaczyc ze cos nie w porzadku jest z initrd.Wygenerowales odpowiedni initrd za pomoca "/sbin/splash" i czy masz odpowieni wpis w lilo/grub conf wskazujacy przy starcie na initrd z obrazkiem ktore wygenerowal Ci "/sbin/splash" ? , jesli wywale u siebie initrd wtedy moj bootsplash zachowuje sie podobnie jak opisales , na poczatku mam zwykla konsole na fb , bez "tla" a obrazek ustawiany jest dopiero na koncu przez skrypt bootsplasha.

pozdro :)
Back to top
View user's profile Send private message
(l)user
Guru
Guru


Joined: 31 Jan 2004
Posts: 334
Location: Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:06 pm    Post subject: Reply with quote

no zrobilem tak
Code:

/sbin/splash -s -f /etc/bootsplash/default/config/bootsplash-1024x768.cfg > /boot/initrd-1024x768


do lilo.conf dodalem linijke:

Code:

initrd=/boot/initrd-1024x768


...wiec wszystko wydaje sie byc w porzadku.
_________________
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Back to top
View user's profile Send private message
(l)user
Guru
Guru


Joined: 31 Jan 2004
Posts: 334
Location: Poland

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:19 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, problem rozwiazany, przynajmniej jego czesc. Zapomnialo mi sie wkompilowac w jadro Initial Ram Disk :oops: . Teraz wszystko uruchamia sie ladnie z tym ze w silent mode nie mam paska postepu, i tak jak przedem na wszystkich pozostalych konsolach oprocz pierwszej mam obrazek z silent mode, przez co nie ma do nich dostepu.
_________________
Registered Linux user #302020
Gadu Gadu #490092
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum