Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
CUPS + drukarka = brak jakichkolwiek dzialan.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
OBenY
Guru
Guru


Joined: 15 Feb 2004
Posts: 550
Location: Poland -> Wroclaw

PostPosted: Tue Feb 17, 2004 4:18 pm    Post subject: CUPS + drukarka = brak jakichkolwiek dzialan. Reply with quote

Witam.

Mam taki oto problem.
Cups wersja 1.1.20 + ghostscript 7.06 + foomatic - all stable
Drukarka HP 895 Cxi (na LPT)
Kernel 2.6.2 glibc 2.3.2-r9+nptl
Wygenerowalem sobie plik PPD dla mojej drukarki (z plikiem PPD z linuxprinting.org zreszta jest to samo) Postepowalem zgodnie z instrukcja ktora jest dostepna na gentoo.org (printer howto) i niestety nie moge nic wydrukowac, znaczy sie zadanie idzie do spoolera ale drukarka nic nie reaguje. Ale jest ona dostepna niskopoziomowo jak zrobie: echo "test" /dev/lp0, to poprawnie drukuje. Czyli wina gdzies lezy po strone spoolera, w sumie nagimnastykowalem sie juz troche

Pomozcie cos :)
Back to top
View user's profile Send private message
rennis
n00b
n00b


Joined: 08 Feb 2004
Posts: 1

PostPosted: Tue Feb 17, 2004 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety nie znam odpowiedzi ale mam podobny problem co ty.
Tylko nie wiem czy dokłądnie ten sam.

Poza tym co opisałeś czy u ciebie wystepuje:
- jak drukujesz coś z OO lub gedit to treści nie drukuje ale nagłówki np. nr. strony (u mnie drukuje)
- czy strona testowa cupsa jest poprawnie drukowana (u mnie drukuje)

P.S. drukarka: Canon bjc-250
Back to top
View user's profile Send private message
OBenY
Guru
Guru


Joined: 15 Feb 2004
Posts: 550
Location: Poland -> Wroclaw

PostPosted: Tue Feb 17, 2004 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Nie u mnie nic nie drukuje, KOMPLETNIE.
Co ciekawe z plikow PPD dostarczanych z cups drukuje, ale bez kolorow i tragicznie gubi marginesy. Nie rozumiem ni choelry z tego :(
Back to top
View user's profile Send private message
meteo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 136
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Wed Feb 18, 2004 5:33 am    Post subject: Re: CUPS + drukarka = brak jakichkolwiek dzialan. Reply with quote

do niedawna miałem taki problem z działaniem cupsa, że... nie działało :wink: odpalało się przy starcie systemu z błędami. no i trzeba było zrobić mu tak:
Code:
/etc/init.d/cupsd zap
/etc/init.d/cupsd start

wtedy działało.

P.S. hp4200lj dtn via hp directjet
_________________
.m
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Wed Feb 18, 2004 10:25 am    Post subject: Reply with quote

Ja mam staaaaaaaaaarego lexmarka 3000 i poza tym, ze openoffice drukuje mi pogrubione litery to jest ok.
Back to top
View user's profile Send private message
Yarecki
n00b
n00b


Joined: 26 Dec 2003
Posts: 58
Location: Poland - 3City

PostPosted: Wed Feb 18, 2004 10:38 am    Post subject: Reply with quote

Mi czasami drukarka usypia w cups'ie i sie wylacza. Wystarczy wtedy wejsc na http://localhost:631 i w sekcji printer kliknac start printer.
_________________
Nigdy nie kloc sie z glupim, ludzie moga nie dostrzec roznicy.
Back to top
View user's profile Send private message
btower
n00b
n00b


Joined: 31 Jul 2003
Posts: 70
Location: Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 11:54 am    Post subject: Reply with quote

no4b wrote:
... i poza tym, ze openoffice drukuje mi pogrubione litery to jest ok.


Chodzi zapewne o polskie literki?
To nie problem.
Poszukaj rozwiązania na forum gentoo.pl lub google.pl
Back to top
View user's profile Send private message
btower
n00b
n00b


Joined: 31 Jul 2003
Posts: 70
Location: Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 11:55 am    Post subject: Re: CUPS + drukarka = brak jakichkolwiek dzialan. Reply with quote

OBenY wrote:
Witam.

Mam taki oto problem.
Cups wersja 1.1.20 + ghostscript 7.06 + foomatic - all stable
Drukarka HP 895 Cxi (na LPT)
Kernel 2.6.2 glibc 2.3.2-r9+nptl
Wygenerowalem sobie plik PPD dla mojej drukarki (z plikiem PPD z linuxprinting.org zreszta jest to samo) Postepowalem zgodnie z instrukcja ktora jest dostepna na gentoo.org (printer howto) i niestety nie moge nic wydrukowac, znaczy sie zadanie idzie do spoolera ale drukarka nic nie reaguje. Ale jest ona dostepna niskopoziomowo jak zrobie: echo "test" /dev/lp0, to poprawnie drukuje. Czyli wina gdzies lezy po strone spoolera, w sumie nagimnastykowalem sie juz troche

Pomozcie cos :)


Ja po każdej aktualizacji X-ów musze generować nowy ppd albo reinstalować cups + całą resztę pakietów związanych z drukowaniem i potem rusza.
Back to top
View user's profile Send private message
meteo
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 136
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 11:58 am    Post subject: Re: CUPS + drukarka = brak jakichkolwiek dzialan. Reply with quote

btower wrote:
Ja po każdej aktualizacji X-ów musze generować nowy ppd albo reinstalować cups + całą resztę pakietów związanych z drukowaniem i potem rusza.


8O No to ładnie...
_________________
.m
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

btower wrote:
no4b wrote:
... i poza tym, ze openoffice drukuje mi pogrubione litery to jest ok.


Chodzi zapewne o polskie literki?
To nie problem.
Poszukaj rozwiązania na forum gentoo.pl lub google.pl


Dodalem fonty ttf spadminem, jednak times dalej ma zepsute pl fonty, a jak drukuje verdane, albo ms sans serif to caly txt jest pogrubiony (oczywiscie tylko na wydruku). Chyba, ze chodzi o inne rozwiazanie niz dodanie czcionek spadminem.
Back to top
View user's profile Send private message
btower
n00b
n00b


Joined: 31 Jul 2003
Posts: 70
Location: Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

no4b wrote:
btower wrote:
no4b wrote:
... i poza tym, ze openoffice drukuje mi pogrubione litery to jest ok.


Chodzi zapewne o polskie literki?
To nie problem.
Poszukaj rozwiązania na forum gentoo.pl lub google.pl


Dodalem fonty ttf spadminem, jednak times dalej ma zepsute pl fonty, a jak drukuje verdane, albo ms sans serif to caly txt jest pogrubiony (oczywiscie tylko na wydruku). Chyba, ze chodzi o inne rozwiazanie niz dodanie czcionek spadminem.


http://gentoo.pl/?id=forum&id_watek=712&posty=1
U mnie działa niemal idealnie.
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

No wlasnie zrobilem to dawno bez czytania tego artykulu, owszem czcionki na ekranie prezentuja sie pieknie, na wydtuku pl fonty nie sa wieksze. Problem w tym, ze *calosc* na wydruku wyglada, jakby txt byl pogrubiony. W zasadzie mozna uznac, ze dziala "niemal idealnie" ;)
Back to top
View user's profile Send private message
btower
n00b
n00b


Joined: 31 Jul 2003
Posts: 70
Location: Poland

PostPosted: Thu Feb 19, 2004 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

no4b wrote:
No wlasnie zrobilem to dawno bez czytania tego artykulu, owszem czcionki na ekranie prezentuja sie pieknie, na wydtuku pl fonty nie sa wieksze. Problem w tym, ze *calosc* na wydruku wyglada, jakby txt byl pogrubiony. W zasadzie mozna uznac, ze dziala "niemal idealnie" ;)


A masz windowsowe fonty, u mnie windowsowy times wygląda idealnie. Podobnie z innymi czcionkami, chyba tylko arial wygląda troche gorzej i o to mi chodziło mówiąc prawie idealnie.
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Fri Feb 20, 2004 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Oczywiscie mam, w calym systemie, nawet w operze mam verdane ustawiona :)
Back to top
View user's profile Send private message
OBenY
Guru
Guru


Joined: 15 Feb 2004
Posts: 550
Location: Poland -> Wroclaw

PostPosted: Sat Mar 13, 2004 10:45 am    Post subject: Reply with quote

Swoj problem rozwiazalem przez:
Code:

export ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
export USE="ppds foomaticdb cups" emerge cups foomatic hpijs


nastepnie wygnererowalem ppd tak jak jest to w printing howto na stronce gentoo i mam :)

krokiem, ktory mi pomogl jest remerging cupsa i hpijs z linii testowej ...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum