Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Alsa problem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ice_cool
n00b
n00b


Joined: 13 Aug 2002
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 15, 2002 6:03 pm    Post subject: Alsa problem Reply with quote

I did everything by the book but i get
Code:
-e ERROR: alsactl not found!ia8233

at boot!?!?!

my /etc/modules.d/alsa
Code:

# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore

##  ALSA portion
alias snd-card-0 snd-via8233

alias sound-slot-0 snd-card-0


# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss


alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss
Back to top
View user's profile Send private message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 18287

PostPosted: Thu Aug 15, 2002 6:47 pm    Post subject: Re: Alsa problem Reply with quote

ice_cool wrote:
I did everything by the book but i get
Code:
-e ERROR: alsactl not found!ia8233

at boot!?!?!
That looks like '-e ERROR: alsactl not found!' is overwriting another message. Notice the 'ia8233' afterwards. Can you browse through the results of 'dmesg' and see what the other message is?
_________________
Eat recycled food. It's good for the environment and okay for you.
Back to top
View user's profile Send private message
ice_cool
n00b
n00b


Joined: 13 Aug 2002
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 15, 2002 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

dmesg does not show anything relevant.

the error message shows like this
Code:

* Cleaning /tmp directory
* Initializing ALSA
* -e ERROR: alsactl not found!ia8233
* Setting user font
Back to top
View user's profile Send private message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 18287

PostPosted: Thu Aug 15, 2002 7:29 pm    Post subject: Reply with quote

Have you done 'emerge alsa-utils'?
_________________
Eat recycled food. It's good for the environment and okay for you.
Back to top
View user's profile Send private message
ice_cool
n00b
n00b


Joined: 13 Aug 2002
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 15, 2002 7:45 pm    Post subject: Reply with quote

Not jet!
.......
.......
.......

OK,
now sound works.

But i can't install alsamixergui:

checking whether ln -s works... yes
checking for numericsort in -lfltk... no
configure: error: missing fltk

!!! ERROR: The ebuild did not complete successfully.
!!! Function src_compile, Line 2, Exitcode 1
!!! ./configure failed

but that is not a big deal

Know i get
Code:

/usr/sbin/alsactl: set_control:794 warning: name mismatch (Mic Select/3D Control - Center) for control #29
/usr/sbin/alsactl: set_control:794 warning: name mismatch (Mic Select/3D Control - Center) for control #30
/usr/sbin/alsactl: set_control:794 warning: name mismatch (Mic Select/3D Control - Center) for control #31

/usr/sbin/alsactl: set_control:881 bad control.31.value type

at boot
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum