Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
wayland doesn't start on RPI4 [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM
View previous topic :: View next topic  
Author Message
samo
Guru
Guru


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 460

PostPosted: Sun Jan 19, 2020 5:17 pm    Post subject: wayland doesn't start on RPI4 [solved] Reply with quote

Hi,
I'm trying to start wayland on my RPI4 but get the following error message:
Quote:
$ XDG_SESSION_TYPE=wayland dbus-run-session startplasma-wayland
not a reply org.freedesktop.locale1 QDBusMessage(type=Error, service="org.freedesktop.DBus", error name="org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown", error message="The name org.freedesktop.locale1 was not provided by any .service files", signature="s", contents=("The name org.freedesktop.locale1 was not provided by any .service files") )
No backend specified through command line argument, trying auto resolution
client_loop: send disconnect: Broken pipe

Could someone help?


Last edited by samo on Mon Jan 27, 2020 8:58 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
Advocate
Advocate


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 2432
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Wed Jan 22, 2020 2:51 am    Post subject: Reply with quote

Does this help? https://www.reddit.com/r/voidlinux/comments/ds4cmm/fresh_install_plasma_not_working/
Back to top
View user's profile Send private message
samo
Guru
Guru


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 460

PostPosted: Sun Jan 26, 2020 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

No, it doesn't help.

I get some errors in Xorg.0.log
Quote:
# cat /var/log/Xorg.0.log
[ 138.649] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-2180.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[ 138.651]
X.Org X Server 1.20.6
X Protocol Version 11, Revision 0
[ 138.651] Build Operating System: Linux 4.19.95-v8+ aarch64 Gentoo
[ 138.651] Current Operating System: Linux rpi4 4.19.97-v8+ #1293 SMP PREEMPT Wed Jan 22 17:22:12 GMT 2020 aarch64
[ 138.651] Kernel command line: coherent_pool=1M 8250.nr_uarts=0 cma=64M cma=256M video=HDMI-A-1:1920x1080M@60,margin_left=0,margin_right=0,margin_top=0,margin_bottom=0 smsc95xx.macaddr=DC:A6:32:6A:02:80 vc_mem.mem_base=0x3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000 ipv6.disable=0 selinux=0 plymouth.enable=0 smsc95xx.turbo_mode=N dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyS0,115200 kgdboc=ttyS0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p3 rootfstype=ext4 elevator=noop rootwait
[ 138.651] Build Date: 25 January 2020 05:25:57PM
[ 138.651]
[ 138.651] Current version of pixman: 0.38.4
[ 138.651] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 138.651] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 138.652] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Jan 26 17:14:39 2020
[ 138.666] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[ 138.667] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 138.670] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 138.670] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 138.670] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 138.670] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 138.674] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 138.674] (==) Automatically adding devices
[ 138.674] (==) Automatically enabling devices
[ 138.674] (==) Automatically adding GPU devices
[ 138.674] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 138.675] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[ 138.675] Entry deleted from font path.
[ 138.675] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[ 138.675] Entry deleted from font path.
[ 138.675] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[ 138.675] Entry deleted from font path.
[ 138.676] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 138.676] Entry deleted from font path.
[ 138.676] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[ 138.676] Entry deleted from font path.
[ 138.676] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[ 138.676] Entry deleted from font path.
[ 138.676] (==) FontPath set to:

[ 138.676] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[ 138.676] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 138.676] (II) Loader magic: 0x555d54ccd8
[ 138.676] (II) Module ABI versions:
[ 138.676] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 138.676] X.Org Video Driver: 24.0
[ 138.676] X.Org XInput driver : 24.1
[ 138.676] X.Org Server Extension : 10.0
[ 138.679] (++) using VT number 7

[ 138.679] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 138.680] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[ 179.420] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 179.423] (II) no primary bus or device found
[ 179.423] falling back to /sys/devices/platform/soc/soc:gpu/drm/card1
[ 179.423] (II) LoadModule: "glx"
[ 179.426] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 179.493] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 179.493] compiled for 1.20.6, module version = 1.0.0
[ 179.493] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[ 179.493] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[ 179.493] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[ 179.493] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 179.493] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 179.501] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[ 179.506] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[ 179.506] compiled for 1.20.6, module version = 1.20.6
[ 179.506] Module class: X.Org Video Driver
[ 179.506] ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[ 179.506] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 179.507] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[ 179.507] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[ 179.507] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[ 271.580] (II) modeset(0): using drv /dev/dri/card1
[ 271.581] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[ 271.581] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[ 271.581] (==) modeset(0): RGB weight 888
[ 271.581] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[ 271.581] (II) Loading sub module "glamoregl"
[ 271.581] (II) LoadModule: "glamoregl"
[ 271.581] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
[ 271.626] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[ 271.626] compiled for 1.20.6, module version = 1.0.1
[ 271.626] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 272.651] (II) modeset(0): Refusing to try glamor on llvmpipe
[ 272.655] (EE) modeset(0): glamor initialization failed
[ 272.655] (II) modeset(0): ShadowFB: preferred NO, enabled NO
[ 281.820] (II) modeset(0): Output HDMI-1 has no monitor section
[ 281.821] (II) modeset(0): Output Composite-1 has no monitor section
[ 286.940] (II) modeset(0): EDID for output HDMI-1
[ 286.940] (II) modeset(0): EDID for output Composite-1
[ 286.940] (II) modeset(0): Printing probed modes for output Composite-1
[ 286.940] (II) modeset(0): Modeline "720x480"x31.3 13.50 720 734 798 858 480 483 486 502 interlace (15.7 kHz e)
[ 286.940] (II) modeset(0): Output HDMI-1 disconnected
[ 286.940] (II) modeset(0): Output Composite-1 disconnected
[ 286.940] (WW) modeset(0): No outputs definitely connected, trying again...
[ 286.941] (II) modeset(0): Output HDMI-1 disconnected
[ 286.941] (II) modeset(0): Output Composite-1 connected
[ 286.941] (II) modeset(0): Using sloppy heuristic for initial modes
[ 286.941] (II) modeset(0): Output Composite-1 using initial mode 720x480 +0+0
[ 286.941] (==) modeset(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 286.941] (==) modeset(0): DPI set to (96, 96)
[ 286.941] (II) Loading sub module "fb"
[ 286.941] (II) LoadModule: "fb"
[ 286.941] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
[ 286.946] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 286.946] compiled for 1.20.6, module version = 1.0.0
[ 286.946] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 286.957] (==) modeset(0): Backing store enabled
[ 286.957] (==) modeset(0): Silken mouse enabled
[ 353.500] (II) modeset(0): Initializing kms color map for depth 24, 8 bpc.
[ 353.500] (==) modeset(0): DPMS enabled
[ 353.500] (II) Initializing extension Generic Event Extension
[ 353.500] (II) Initializing extension SHAPE
[ 353.501] (II) Initializing extension MIT-SHM
[ 353.501] (II) Initializing extension XInputExtension
[ 353.503] (II) Initializing extension XTEST
[ 353.503] (II) Initializing extension BIG-REQUESTS
[ 353.503] (II) Initializing extension SYNC
[ 353.503] (II) Initializing extension XKEYBOARD
[ 353.503] (II) Initializing extension XC-MISC
[ 353.503] (II) Initializing extension XFIXES
[ 353.503] (II) Initializing extension RENDER
[ 353.503] (II) Initializing extension RANDR
[ 353.503] (II) Initializing extension COMPOSITE
[ 353.504] (II) Initializing extension DAMAGE
[ 353.504] (II) Initializing extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 353.504] (II) Initializing extension DOUBLE-BUFFER
[ 353.504] (II) Initializing extension RECORD
[ 353.504] (II) Initializing extension DPMS
[ 353.504] (II) Initializing extension Present
[ 353.504] (II) Initializing extension DRI3
[ 353.504] (II) Initializing extension X-Resource
[ 353.504] (II) Initializing extension XVideo
[ 353.504] (II) Initializing extension XVideo-MotionCompensation
[ 353.504] (II) Initializing extension GLX
[ 353.504] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[ 353.518] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
[ 353.518] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[ 353.518] (II) Initializing extension XFree86-VidModeExtension
[ 353.518] (II) Initializing extension XFree86-DGA
[ 353.518] (II) Initializing extension XFree86-DRI
[ 353.520] (II) Initializing extension DRI2
[ 353.521] (II) modeset(0): Damage tracking initialized
[ 353.521] (II) modeset(0): Setting screen physical size to 190 x 127
[ 431.837] (II) modeset(0): Disabling kernel dirty updates, not required.
Back to top
View user's profile Send private message
samo
Guru
Guru


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 460

PostPosted: Mon Jan 27, 2020 8:57 pm    Post subject: Reply with quote

After re-emerging the complete system it works.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on ARM All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum