Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][Evolution] Config files on remote PC problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ade05fr
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Sep 2006
Posts: 281

PostPosted: Sat Dec 14, 2019 7:20 am    Post subject: [SOLVED][Evolution] Config files on remote PC problems Reply with quote

Hi everyone

i have tried to used my remote pc as a local nas. And one of my goals is to be able to execute evolution on my gentoo from my laptop but with
the $HOME/.local/share/evolution and $HOME/.config/evolution moved on the remote pc.

For this i create a cifs mount through fstab like this
Code:

//192.168.0.104/evolution /mnt/remotePC   cifs x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=60,_netdev,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm,users,vers=2.1,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,credentials=/home/ade05fr/.smbcred 0 0


but with this i have many weird things :
- the launch of evolution is extremly slow, after a launch i debug mode i saw that many times i have those kinds of message
Code:

 Error in SQL EXEC statement: DELETE FROM version [database is locked].


Code:

Unable to retrieve the message
Unable to retrieve the message 1500123509.1757_43243.wolftop from folder /mnt/ade05fr/.local/share/evolution/mail/local/.Archives.Archive1 : no such file or directory


I know that my LAN is good because i have around 200mb debit rate, so i think there is some kind of problem related to sqlite and smb mount.
Another thing if i copy those files on local evolution start immediately.

Can someone explain me what to do to use those folders on remote ?

thanks for your help
_________________
[LAPTOP]
DELL Inspiron 5110
i5-2450M CPU @ 2.50GHz
[LINUX-GENTOO]
Gentoo 2018-0
kernel 5.0.6
gnome 3.30


Last edited by ade05fr on Mon Dec 16, 2019 8:45 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ade05fr
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Sep 2006
Posts: 281

PostPosted: Mon Dec 16, 2019 8:44 am    Post subject: Reply with quote

Finally i solved my problem.
for those interested you have to put the nolock option in your /etc/fstab entry and Tada its ok !!

8)
_________________
[LAPTOP]
DELL Inspiron 5110
i5-2450M CPU @ 2.50GHz
[LINUX-GENTOO]
Gentoo 2018-0
kernel 5.0.6
gnome 3.30
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum