Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
sys-fs/udev is blocking sys-fs/eudev-3.2.5
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1588
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Mon Oct 28, 2019 8:15 am    Post subject: sys-fs/udev is blocking sys-fs/eudev-3.2.5 Reply with quote

Hi,
I have problem with installing new update:
Code:
# emerge -uDN world
Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] acct-group/kmem-0
[ebuild  N     ] acct-group/tty-0
[ebuild  N     ] acct-group/audio-0
[ebuild  N     ] acct-group/cdrom-0
[ebuild  N     ] acct-group/dialout-0
[ebuild  N     ] acct-group/disk-0
[ebuild  N     ] acct-group/tape-0
[ebuild  N     ] acct-group/video-0
[ebuild     U  ] app-text/qpdf-9.0.2 [8.2.1]
[ebuild  N     ] dev-perl/Mozilla-CA-20999999
[ebuild     U  ] dev-perl/Net-SSLeay-1.880.0 [1.820.0]
[ebuild     U  ] dev-perl/IO-Socket-SSL-2.66.0 [2.52.0]
[ebuild     U  ] media-libs/jbig2dec-0.17-r1 [0.14]
[ebuild     U  ] sys-fs/cryfs-0.9.9-r1 [0.9.9]
[ebuild   R    ] app-text/mupdf-1.14.0-r3  USE="ssl*"
[ebuild     U  ] app-text/ghostscript-gpl-9.50 [9.26]
[ebuild     U  ] dev-vcs/git-2.23.0-r1 [2.23.0]
[ebuild     U  ] net-print/cups-filters-1.25.11 [1.21.6]
[ebuild  N     ] sys-fs/udev-242  USE="acl kmod (-selinux)" ABI_X86="(64) -32 (-x32)"
[ebuild     U  ] virtual/libudev-232-r1 [232]
[ebuild     U  ] dev-libs/libusb-1.0.21-r1 [1.0.21]
[ebuild     U  ] dev-libs/libgudev-233-r1 [233]
[ebuild     U  ] sys-apps/pciutils-3.5.6-r1 [3.5.6]
[ebuild     U  ] sys-fs/lvm2-2.02.184-r5 [2.02.184-r4]
[ebuild     U  ] sys-fs/cryptsetup-2.2.1-r1 [2.2.1]
[blocks B      ] sys-fs/udev ("sys-fs/udev" is blocking sys-fs/eudev-3.2.5)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (sys-fs/udev-242:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    >=sys-fs/udev-232:0/0[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_riscv_lp64d(-)?,abi_riscv_lp64(-)?,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?] (>=sys-fs/udev-232:0/0[abi_x86_64(-)]) required by (virtual/libudev-232-r1:0/1::gentoo, ebuild scheduled for merge)

  (sys-fs/eudev-3.2.5:0/0::gentoo, installed) pulled in by
    >=sys-fs/eudev-2.1.1 required by (virtual/udev-217:0/0::gentoo, installed)


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:X86/Working/Portage#Blocked_packages


!!! The following installed packages are masked:
- virtual/pam-0-r1::gentoo (masked by: package.mask)
/usr/portage/profiles/package.mask:
# Mikle Kolyada <zlogene@gentoo.org> (2019-10-16)
# not needed due to openpam removal. Please
# update your packages running emerge with the
# --changed-deps option if you have problems
# with your system.

- media-libs/libtxc_dxtn-1.0.1-r4::gentoo (masked by: package.mask)
/usr/portage/profiles/package.mask:
# Matt Turner <mattst88@gentoo.org> (2019-09-28)
# Merged into Mesa. No reverse dependencies. Bug #654464
# Removal in 30 days

For more information, see the MASKED PACKAGES section in the emerge
man page or refer to the Gentoo Handbook.
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 22681
Location: here

PostPosted: Mon Oct 28, 2019 8:27 am    Post subject: Reply with quote

See https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1103396.html
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
Spectere
n00b
n00b


Joined: 19 Jul 2006
Posts: 15

PostPosted: Mon Oct 28, 2019 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, just ran into this on my system.

The problem was that libudev-232-r1 removed eudev as a dependency, causing it to try to replace it with udev. libudev-232-r2 corrected this, but it, and the required eudev-3.2.9, were both marked as unstable for a while. The issue was addressed with bug #698726. Just do a quick emerge --sync and that should resolve this.

Edit: Weirdly enough, when I did a sync just now, the eudev-3.2.9 ebuild was flagged as stable (as expected) but virtual/libudev-232-r2 is still unstable. I guess the complete fix hasn't made it to all of the rsync mirrors yet.

If that happens to you, just throw the following into package.keywords and it should take care of everything:

Code:
=sys-fs/eudev-3.2.9
=virtual/libudev-232-r2
Back to top
View user's profile Send private message
archnaid
n00b
n00b


Joined: 28 May 2017
Posts: 26

PostPosted: Mon Oct 28, 2019 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

Also had this problem. After some investigation I found some other weirdness that I need to address, but was resigned to try to figure out all of the dependencies.

Turns out no need, did a sync and all is well, so hopefully it's fixed for everyone now. Glad I didn't do anything too drastic in the meantime :-)
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1885
Location: Here and Away Again

PostPosted: Tue Oct 29, 2019 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads in favour of Blocked package? sys-fs/udev is blocking sys-fs/eudev-3.2.5.
_________________
Kind regards,
Chiitoo.

You might remember me from Gentoo projects such as Forums, LXQt, Qt, and Wine.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum