Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem with alsa-firmware [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover,

then the codec drivers don't auto load, unless that's changed recently.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:15 pm    Post subject: Reply with quote

Config file: https://pastebin.com/KrUGDv5T

And is it normal i have only that when i perfom module rebuild ? No module with linux-firmware ?

Code:
zohran@msi-gs73vr-6rf /boot $ emerge --pretend @module-rebuild

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies               ... done!
[ebuild   R    ] x11-drivers/nvidia-drivers-430.14
[ebuild   R    ] sys-power/bbswitch-0.8-r2
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 12:41 pm    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

That should give you two sound cards if you are actually using that kernel.

Code:
CONFIG_SND_HDA=y
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
CONFIG_SND_HDA_HWDEP=y
CONFIG_SND_HDA_RECONFIG=y
# CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP is not set
CONFIG_SND_HDA_PATCH_LOADER=y
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=y
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_ANALOG is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SIGMATEL is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_VIA is not set
CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI=y
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CIRRUS is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CONEXANT is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0110 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0132 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CMEDIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SI3054 is not set
CONFIG_SND_HDA_GENERIC=y
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE_DEFAULT=0
CONFIG_SND_HDA_CORE=y
CONFIG_SND_HDA_COMPONENT=y
CONFIG_SND_HDA_I915=y
CONFIG_SND_HDA_PREALLOC_SIZE=2048


I suspect that kernel is not actually in use.

Look at the date and time in
Code:
uname -a
thats the build date and time of the running kernel.
Have you made a newer one?

CONFIG_SND_HDA_INTEL=y is used by both your soundcards.
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=y is for your motherboard sound.
CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI=y is for your video card digital sound output.

What do you have in /proc/asound/devices?
I get
Code:
$ cat /proc/asound/devices
  2: [ 1- 3]: digital audio playback
  3: [ 1- 7]: digital audio playback
  4: [ 1- 8]: digital audio playback
  5: [ 1- 9]: digital audio playback
  6: [ 1-10]: digital audio playback
  7: [ 1- 0]: hardware dependent
  8: [ 1]   : control
  9: [ 0- 0]: digital audio playback
 10: [ 0- 0]: digital audio capture
 11: [ 0- 3]: digital audio playback
 12: [ 0- 0]: hardware dependent
 13: [ 0]   : control
 33:        : timer

The
Code:
2:
is the minor device number. It will appear in
Code:
ls -l /dev/snd

Code:
1- 3
is the sound card number and device on the card.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 3:49 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
zohran@msi-gs73vr-6rf ~ $ sudo eselect kernel list
Mot de passe : 
Available kernel symlink targets:
  [1]   linux-5.1.6-gentoo *
zohran@msi-gs73vr-6rf ~ $ sudo eselect kernel set 1
zohran@msi-gs73vr-6rf ~ $ uname -a
Linux msi-gs73vr-6rf 5.1.6-gentoo #4 SMP Tue Jun 4 14:12:21 CEST 2019 x86_64 Intel(R) Core(TM) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
zohran@msi-gs73vr-6rf ~ $ cd /usr/src/linux
zohran@msi-gs73vr-6rf /usr/src/linux $ sudo make -j9 menuconfig
scripts/kconfig/mconf  Kconfig


*** End of the configuration.
*** Execute 'make' to start the build or try 'make help'.

zohran@msi-gs73vr-6rf /usr/src/linux $ cat /proc/asound/devices
  1:        : sequencer
  2: [ 0- 0]: digital audio playback
  3: [ 0- 0]: digital audio capture
  4: [ 0- 1]: digital audio playback
  5: [ 0- 3]: digital audio playback
  6: [ 0- 7]: digital audio playback
  7: [ 0- 8]: digital audio playback
  8: [ 0- 9]: digital audio playback
  9: [ 0-10]: digital audio playback
 10: [ 0- 0]: hardware dependent
 11: [ 0- 2]: hardware dependent
 12: [ 0]   : control
 33:        : timer
zohran@msi-gs73vr-6rf /usr/src/linux $ ls -l /dev/snd
total 0
drwxr-xr-x. 2 root root       60  4 juin  14:33 by-path
crw-rw----+ 1 root audio 116, 12  4 juin  14:33 controlC0
crw-rw----+ 1 root audio 116, 10  4 juin  14:33 hwC0D0
crw-rw----+ 1 root audio 116, 11  4 juin  14:33 hwC0D2
crw-rw----+ 1 root audio 116,  3  4 juin  14:33 pcmC0D0c
crw-rw----+ 1 root audio 116,  2  4 juin  14:33 pcmC0D0p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  9  4 juin  14:33 pcmC0D10p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  4  4 juin  14:33 pcmC0D1p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  5  4 juin  14:33 pcmC0D3p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  6  4 juin  14:33 pcmC0D7p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  7  4 juin  14:33 pcmC0D8p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  8  4 juin  14:33 pcmC0D9p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  1  4 juin  14:33 seq
crw-rw----+ 1 root audio 116, 33  4 juin  14:33 timer
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

/proc/asound/devices stows your on board sound card. That it has a digital audio capture tells that.
Your HDMI sound, that normally goes with the nVidia card is not listed.

At least it self consistent.

There are lots of ways to wire the codec to the outside world connectors. The auto detect sometimes gets it wrong.
That's what the various model= parameters allempt to compensate for.

Your kernel looks good, as do the two files you posted.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

Okay. What i supposed to do ? Test all modeles with modprobe ?
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

Yes but ...

You have
Code:
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
so its not a removable module.
First you need to rebuild you kernel with CONFIG_SND_HDA_INTEL as a module.

You can pass parameters to build in kernel modules on the kernel command line but that means a reboot to change.
I don't promise that modular will work either as some modules won't unload.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 4396
Location: Dallas area

PostPosted: Tue Jun 04, 2019 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

I always set up my sound devices as modules (if it allows it) from sound card support on down.

I've had a problem with built-in before where things don't get recognized at the appropriate time when booting, which kind of sounds like whats going on here.
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - nouveau, oss4, rx550 for qemu passthrough
Acer laptop E5-575, i3-7100u - i965, alsa
---both---
5.0.13 zen kernel, profile 17.1 (no-pie & modified) amd64-no-multilib
gcc 8.2.0, eudev, openrc, openbox, palemoon
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 7:44 am    Post subject: Reply with quote

Not solved. I have tested all device type, but nothing.

BUT, when i have used alsamixer again, i have noted something.

When i enable Loopback and unmute Mic Boost and Mic, my pc do sound: i havent sound to any application, but i have sound similar to radio when radio don't capture any radio channel. Bad configuration ?

Code:
┌──────────────────────────────────────────────────────── AlsaMixer v1.1.9 ─────────────────────────────────────────────────────────┐
│    Carte: HDA Intel PCH                                                                                 F1:  Aide                 │
│     Puce: Realtek ALC898                                                                                F2:  Informations Système │
│      Vue: F3:[Lecture] F4: Capture  F5: Tout                                                            F6:  Choisir la carte son │
│ Contrôle: Mic Boost [gain dB: 10,00, 10,00]                                                             Esc: Quitter              │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
←     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │  │                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│     │▒▒│                                                                             │
│     ├──┤     ├──┤     ├──┤     ├──┤     ├──┤     └──┘     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐     ┌──┐   Enabled    │
│     │OO│     │OO│     │OO│     │OO│     │OO│              │MM│     │MM│     │MM│     │MM│     │MM│     │MM│     │MM│              │
│     └──┘     └──┘     └──┘     └──┘     └──┘              └──┘     └──┘     └──┘     └──┘     └──┘     └──┘     └──┘              │
│   100<>100   100      100    100<>100 100<>100  22<>22                                                                            │
│   Surround  Center    LFE      Side     Mic   <Mic Boos> S/PDIF  S/PDIF D S/PDIF 1 S/PDIF 2 S/PDIF 3 S/PDIF 4 S/PDIF 1 Loopback   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
│                                                                                                                                   │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 2:21 pm    Post subject: Reply with quote

Total dmesg output:

Code:
ALSA device list:
[    1.489825]   No soundcards found.
[    1.489857] platform regulatory.0: Direct firmware load for regulatory.db failed with error -2
[    1.489858] cfg80211: failed to load regulatory.db
[    1.501169] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC898: line_outs=4 (0x1b/0x17/0x15/0x1a/0x0) type:speaker
[    1.501170] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    1.501171] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    1.501172] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    1.501173] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    dig-out=0x1e/0x0
[    1.501173] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[    1.501174] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[    1.501175] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
[    1.503704] random: fast init done
[    1.514486] input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input9
[    1.514519] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input10
[    1.514547] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input11
[    1.514573] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input12
[    1.514607] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input13
[    1.514632] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input14
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Wed Jun 12, 2019 7:24 pm    Post subject: Reply with quote

I think i have found source of problem, but how i solve it ?

dmesg output
Code:
[    2.128176] udevd[2160]: ctx=0x5575d7746e10 path=/lib/modules/5.1.8-gentoo/video/nvidia-modeset.ko error=No such file or directory
[    2.130791] udevd[2238]: ctx=0x5575d7746e10 path=/lib/modules/5.1.8-gentoo/kernel/drivers/net/mdio.ko error=No such file or directory
[    2.130879] udevd[2160]: ctx=0x5575d7746e10 path=/lib/modules/5.1.8-gentoo/kernel/drivers/net/wireless/ath/ath10k/ath10k_core.ko error=No such file or directory
[    2.131321] udevd[2218]: ctx=0x5575d7746e10 path=/lib/modules/5.1.8-gentoo/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory
[    2.131367] udevd[2218]: ctx=0x5575d7746e10 path=/lib/modules/5.1.8-gentoo/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory


Very strange:

Code:
fulgurance@msi-gs73vr-6rf ~ $ locate snd-hda-codec.ko
/lib/modules/5.1.8-gentoo/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
/usr/src/linux-5.1.8-gentoo/sound/pci/hda/.snd-hda-codec.ko.cmd
/usr/src/linux-5.1.8-gentoo/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Fri Jun 14, 2019 1:58 pm    Post subject: Reply with quote

I have finally have success alsa start at boot, with select all sound option with modules.
But when i load plasma, again, i have no sound....

Code:
[    2.090450] udevd[2143]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/video/nvidia-modeset.ko error=No such file or directory
[    2.093862] udevd[2201]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/kernel/drivers/net/mdio.ko error=No such file or directory
[    2.093967] udevd[2707]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/kernel/drivers/net/wireless/ath/ath10k/ath10k_core.ko error=No such file or directory
[    2.094523] udevd[2134]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory
[    2.094556] udevd[2134]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-codec.ko error=No such file or directory
[    2.124354] usb 1-3: new high-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[    2.251250] usb 1-3: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=0129, bcdDevice=39.60
[    2.251253] usb 1-3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[    2.251261] usb 1-3: Product: USB2.0-CRW
[    2.251262] usb 1-3: Manufacturer: Generic
[    2.251264] usb 1-3: SerialNumber: 20100201396000000
[    2.367499] usb 1-7: new full-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[    2.497292] usb 1-7: New USB device found, idVendor=1770, idProduct=ff00, bcdDevice= 1.10
[    2.497296] usb 1-7: New USB device strings: Mfr=1, Product=1, SerialNumber=1
[    2.497299] usb 1-7: Product: MSI EPF USB
[    2.497301] usb 1-7: Manufacturer: MSI EPF USB
[    2.497303] usb 1-7: SerialNumber: MSI EPF USB
[    2.501109] hid-generic 0003:1770:FF00.0003: hiddev97,hidraw2: USB HID v1.10 Device [MSI EPF USB MSI EPF USB] on usb-0000:00:14.0-7/input0
[    2.615518] usb 1-10: new full-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[    2.743326] usb 1-10: New USB device found, idVendor=0cf3, idProduct=e300, bcdDevice= 0.01
[    2.743330] usb 1-10: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[    2.860497] usb 1-11: new high-speed USB device number 6 using xhci_hcd
[    3.021246] usb 1-11: New USB device found, idVendor=5986, idProduct=0547, bcdDevice=29.08
[    3.021251] usb 1-11: New USB device strings: Mfr=3, Product=1, SerialNumber=2
[    3.021254] usb 1-11: Product: NEC HD WebCam
[    3.021271] usb 1-11: Manufacturer: Generic
[    3.021273] usb 1-11: SerialNumber: 200901010001
[    3.046880] udevd[2738]: ctx=0x55ef80692e10 path=/lib/modules/5.1.9-gentoo/video/nvidia-modeset.ko error=No such file or directory
[    3.308457] urandom_read: 2 callbacks suppressed
[    3.308458] random: lvm: uninitialized urandom read (4 bytes read)
[    8.000769] random: crng init done
[   16.075626] EXT4-fs (dm-2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[   16.159067] SELinux:  policy capability network_peer_controls=1
[   16.159069] SELinux:  policy capability open_perms=1
[   16.159070] SELinux:  policy capability extended_socket_class=1
[   16.159071] SELinux:  policy capability always_check_network=0
[   16.159071] SELinux:  policy capability cgroup_seclabel=1
[   16.159072] SELinux:  policy capability nnp_nosuid_transition=1
[   16.178010] audit: type=1403 audit(1560519860.931:2): auid=4294967295 ses=4294967295 lsm=selinux res=1
[   16.180181] audit: type=1400 audit(1560519860.933:3): avc:  denied  { search } for  pid=1 comm="init" name="/" dev="tmpfs" ino=14450 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=dir permissive=1
[   16.180339] audit: type=1400 audit(1560519860.933:4): avc:  denied  { write } for  pid=1 comm="init" name="/" dev="tmpfs" ino=14450 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=dir permissive=1
[   16.180341] audit: type=1400 audit(1560519860.933:5): avc:  denied  { add_name } for  pid=1 comm="init" name="utmp" scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=dir permissive=1
[   16.180344] audit: type=1400 audit(1560519860.933:6): avc:  denied  { create } for  pid=1 comm="init" name="utmp" scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=file permissive=1
[   16.180683] audit: type=1400 audit(1560519860.933:7): avc:  denied  { write open } for  pid=1 comm="init" path="/run/utmp" dev="tmpfs" ino=16503 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=file permissive=1
[   16.181956] audit: type=1400 audit(1560519860.935:8): avc:  denied  { create } for  pid=1 comm="init" name="initctl" scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=fifo_file permissive=1
[   16.182088] audit: type=1400 audit(1560519860.935:9): avc:  denied  { read write } for  pid=1 comm="init" name="initctl" dev="tmpfs" ino=16504 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=fifo_file permissive=1
[   16.182090] audit: type=1400 audit(1560519860.935:10): avc:  denied  { open } for  pid=1 comm="init" path="/run/initctl" dev="tmpfs" ino=16504 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=fifo_file permissive=1
[   16.182091] audit: type=1400 audit(1560519860.935:11): avc:  denied  { getattr } for  pid=1 comm="init" path="/run/initctl" dev="tmpfs" ino=16504 scontext=system_u:system_r:init_t:s0 tcontext=system_u:object_r:tmpfs_t:s0 tclass=fifo_file permissive=1
[   16.241815] init-early.sh (3981) used greatest stack depth: 13120 bytes left
[   16.977916] udevd[4401]: starting version 3.2.8
[   16.989189] udevd[4401]: starting eudev-3.2.8
[   17.267897] alx 0000:3d:00.0 eth0: Qualcomm Atheros AR816x/AR817x Ethernet [4c:cc:6a:80:14:e2]
[   17.280659] ath10k_pci 0000:3e:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   17.281238] ath10k_pci 0000:3e:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[   17.285426] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[   17.285432] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[   17.285433] Disabling lock debugging due to kernel taint
[   17.285660] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[   17.285959] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops 0xffffffffa4c8f580)
[   17.291511] alx 0000:3d:00.0 enp61s0: renamed from eth0
[   17.297244] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 249
[   17.299036] nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[   17.299104] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[   17.308631] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC898: line_outs=4 (0x1b/0x17/0x15/0x1a/0x0) type:speaker
[   17.308633] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   17.308633] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   17.308634] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   17.308635] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    dig-out=0x1e/0x0
[   17.308635] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[   17.308636] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[   17.308637] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
[   17.331546] input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input13
[   17.332628] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input14
[   17.332936] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input15
[   17.332989] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input16
[   17.333041] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input17
[   17.333086] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input18
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Sat Jun 15, 2019 11:59 am    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

Code:
[   17.308631] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC898: line_outs=4 (0x1b/0x17/0x15/0x1a/0x0) type:speaker
[   17.308633] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   17.308633] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   17.308634] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   17.308635] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    dig-out=0x1e/0x0
[   17.308635] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[   17.308636] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[   17.308637] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
[   17.331546] input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input13
[   17.332628] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input14
[   17.332936] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input15
[   17.332989] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input16
[   17.333041] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input17
[   17.333086] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input18


That looks odd. First your analogue sound card card is card0. The C0 in snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0
Then your video card is card0.

Please all of /proc/asound/devices before you start plasma and after you start plasma, if it changes.

Do not filter dmesg. Always put the whole thing onto a pastebin. Often, things that should be there but are missing are as important as the text that appears.
If you filter dmesg, helpers cannot see things that should be there but are missing. That's true for any log. Pastebin the whole thing.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Sat Jun 15, 2019 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

Full dmesg log: https://pastebin.com/dXMJGP1M

/proc/asound/devices before and after start plasma (same output):
Code:
fulgurance@msi-gs73vr-6rf ~ $ cat /proc/asound/devices
  2: [ 0- 0]: digital audio playback
  3: [ 0- 0]: digital audio capture
  4: [ 0- 1]: digital audio playback
  5: [ 0- 3]: digital audio playback
  6: [ 0- 7]: digital audio playback
  7: [ 0- 8]: digital audio playback
  8: [ 0- 9]: digital audio playback
  9: [ 0-10]: digital audio playback
 10: [ 0- 0]: hardware dependent
 11: [ 0- 2]: hardware dependent
 12: [ 0]   : control
 33:        : timer
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Wed Jun 19, 2019 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

No idea ? What software have role to autodetect sound Card and codec ? If in past, my sound Card work, i can use old version of this software
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Wed Jun 19, 2019 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

Your /proc/asound/devices is correct for a single analogue sound card.
Code:
  2: [ 0- 0]: digital audio playback
  3: [ 0- 0]: digital audio capture
are your default playback and microphone devices.

dmesg:
[    1.477712] i915 0000:00:02.0: Direct firmware load for i915/skl_dmc_ver1_27.bin failed with error -2
[    1.477714] i915 0000:00:02.0: Failed to load DMC firmware i915/skl_dmc_ver1_27.bin. Disabling runtime power management.


Code:
[    1.527823] platform regulatory.0: Direct firmware load for regulatory.db failed with error -2
[    1.527823] cfg80211: failed to load regulatory.db


Code:
[    2.052632] psmouse serio1: elantech: The touchpad can support a better bus than the too old PS/2 protocol. Make sure MOUSE_PS2_ELANTECH_SMBUS and MOUSE_ELAN_I2C_SMBUS are enabled to get a better touchpad experience.


all tell of missing firmware and kernel options. While that's interesting and should be fixed, its not related to sound.

Your HDMI and analogue sound outputs are all on ore sound card.

snd_hda_intel can drive analogue or digital sound but only one at a time. If both are unmuted, digital wins.
Run alsamixer and ensure all the digital outputs are muted. They will have HDMI, IEC or SPDI/F in their names.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Thu Jun 20, 2019 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

I have fixed it, but again same problem.... why ??? :( :( :(
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Thu Jun 20, 2019 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

Is alsasound in the default runlevel?

That's the service that preserves and restores the mixer settings across reboots.
Without that, sound will always start muted.

If use use systemd, you don't have a default runlevel.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Thu Jun 20, 2019 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

I have set alsasound at boot level, is it bad? (i use openrc, i love it)
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 11:07 am    Post subject: Reply with quote

I have made new gentoo installation with stable package, and i have sound. I think one testing package make this problem, but i don't know what...

I stop to use all testing package, many problems ...
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44896
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 11:13 am    Post subject: Reply with quote

Fulgurance,

The handbook says to put alsasound in the boot runlevel,

The boot runlevel should only contain things needed to get the system into the single user state, so you can fix things.
I really don't need sound for that, so I put alsasound in the default runlevel.
Both work, both are correct.

I suspect your new install has a different configuration to your testing install.
The ala bits may even be the same versions. Not all packages have testing versions.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 11:54 am    Post subject: Reply with quote

I'm afraid to update to testing all package and have again no sound, and re install all again...
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Sun Jun 30, 2019 8:11 am    Post subject: Reply with quote

Hello, me again :lol:

After global update to testing package, again this problem... no sound.
An problem isn't kernel, because, when i start with stable kernel, sound don't work.

I think something is broken...

What other software manage sound and can break autodetection ?
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 655

PostPosted: Mon Aug 19, 2019 9:26 am    Post subject: Reply with quote

Finally solved, i just need to set only CONFIG_SND_HDA_INTEL as module, and not other settings. And i dont need to pass any argument. When i reboot, it's okay !
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum