Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
WPA_Supplicant
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mmaliar
n00b
n00b


Joined: 02 Apr 2019
Posts: 2

PostPosted: Tue Apr 02, 2019 6:26 pm    Post subject: WPA_Supplicant Reply with quote

Hi all:

After installing Gentoo according to the install guide, I have a problem with wpa_supplicant. I've been looking up the error all over but I have not been able to find the answer.

wpa_supplicant works on root but I'm trying to get it for a user in the "wheel" group. My wpa_supplicant.conf file is the following:

Code:

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
update_config=1


My conf.d wpa_supplicant file:

Code:

wpa_supplicant_args="-B -M -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf"


I have errors with wpa_supplicant while booting into Gentoo Linux. I think that they are somehow related.

Code:

* Starting wpa_supplicant on wlp0s20f3 ...
Successfully initialized wpa_supplicant
* Starting wpa_cli on wlp0s20f3 ...
Failed to connect to non-global ctrl_ifname: wlp0s20f3 error: Read-only file system
* start-stop-daemon: failed to start "/usr/bin/wpa_cli"
* ERROR: net.wlp0s20f3 failed to start


There is a later error as well:

Code:

* Bringing up interface wlp0s20f3
*    Starting wpa_supplicant on wlp0s20f3
Successfully initialized wpa_supplicant
ctrl_iface exists and seems to be in use--cannot override it
Delete /var/run/wpa_supplicant/wlp0s20f3 manually if it is not used anymore
Failed to initialize control interface "DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel"
You may have another wpa_supplicant process already running or the file was left by an unclean...

nl80211: deinit ifname=wlp0s20f3 disabled_11b_rates=0
* start-stop-daemon: failed to start "/usr/bin/wpa_cli"
* ERROR: net.wlp0s20f3 failed to start
* Cannot start netmount...


And then in my user account (not root), wpa_supplicant is not initialized.

How do I get wpa_supplicant/wpa_cli to work on my non-root users, given these errors?

Thank you very much for your attention.
Back to top
View user's profile Send private message
UberLord
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 18 Sep 2003
Posts: 6737
Location: Blighty

PostPosted: Wed Apr 03, 2019 9:47 am    Post subject: Reply with quote

Looks like you have wpa_supplicant in a runlevel and are using netifc.
I would only use one or the other.

If using dhcpcd in a runlevel as well, you have no reason to use netfic for example.
_________________
Use dhcpcd for all your automated network configuration needs
Use dhcpcd-ui (GTK+/Qt) as your System Tray Network tool
Back to top
View user's profile Send private message
mmaliar
n00b
n00b


Joined: 02 Apr 2019
Posts: 2

PostPosted: Wed Apr 03, 2019 1:34 pm    Post subject: Reply with quote

Dear Uberlord:

It worked! Thank you so much. You are extremely helpful.

Sincerely,
mmaliar
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum