Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Cannot open DISPLAY
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
carolsantos
n00b
n00b


Joined: 10 Feb 2019
Posts: 3

PostPosted: Sun Feb 10, 2019 10:29 pm    Post subject: Cannot open DISPLAY Reply with quote

I have a problem starting i3 window manager on my Gentoo recentely installed. Every time I run the command i3, a message shows saying the DISPLAY Is not set or it doesn't exist, I don't remember. The same occurs with the xrandr, with it saying it cannot open display.

In Arch Linux, I use export DISPLAY=:0.0 before running the WM command and it works. In Gentoo, it doesn't work...

I have RADEON graphics with ATI and I believe I've had enabled the needed options in kernel to have a X environment, like Event Interface.

How may I solve this problem?

Thank you!
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
l33t
l33t


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 996
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Sun Feb 10, 2019 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hi carolsantos,

welcome to the Gentoo forums!

Please read https://wiki.gentoo.org/wiki/I3, especially section "Starting". There's no need to start i3 manually. People usually run "startx" and that will start the X server and i3.

Mike
Back to top
View user's profile Send private message
carolsantos
n00b
n00b


Joined: 10 Feb 2019
Posts: 3

PostPosted: Mon Feb 11, 2019 12:18 am    Post subject: Reply with quote

mike155 wrote:
Hi carolsantos,

welcome to the Gentoo forums!

Please read https://wiki.gentoo.org/wiki/I3, especially section "Starting". There's no need to start i3 manually. People usually run "startx" and that will start the X server and i3.

Mike


Hello, mike155!

Well, I've always followed the wiki, including the i3 section. I have installed the WM following that page.
The command I use to start i3 is only "i3".
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
l33t
l33t


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 996
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Mon Feb 11, 2019 12:24 am    Post subject: Reply with quote

Where do you run 'i3'? In the text console after you log in? In a xterm terminal window? Is the X server up and running when you run 'i3'?

The X server must be up and running before you can run commands like i3, xrandr or xeyes. Otherwise you will get the "cannot open DISPLAY" error message.
Back to top
View user's profile Send private message
carolsantos
n00b
n00b


Joined: 10 Feb 2019
Posts: 3

PostPosted: Mon Feb 11, 2019 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

mike155 wrote:
Where do you run 'i3'? In the text console after you log in? In a xterm terminal window? Is the X server up and running when you run 'i3'?

The X server must be up and running before you can run commands like i3, xrandr or xeyes. Otherwise you will get the "cannot open DISPLAY" error message.


I solved the problem installing packages like xorg-drivers, xorg-x11 and xorg-server.

However, thank you for trying to help me!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum