Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] Issue with startx freezing the system
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dwosky
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Nov 2018
Posts: 87

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 5:38 pm    Post subject: [Solved] Issue with startx freezing the system Reply with quote

I had a computer with Xorg + LXQt and a couple of X apps that where working correctly, but right now upon starting X I end in a black screen and the system completelly froze out. The keyboard doesn't respond anymore (I've tested with another and its the same), so I can't see any logs of the current session.

I'm using a normal user with the following options over startx:
Code:
~/.xinitrc
exec ck-launch-session startlxqt


I've checked that the NVidia driver its up (its present on lsmod) and I believe the xconf was created with the nvidia-xconfig, so I haven't touched that.

Is there any way to check why the system its being frozen upon launching startx? Any idea what to check for?


Last edited by Dwosky on Thu Dec 06, 2018 9:52 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
AJM
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 Sep 2002
Posts: 99
Location: Aberdeen, Scotland

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

Can you SSH in from another machine and check /var/log/Xorg.0.log or is the machine totally locked up (no HDD LED activity etc?)
Back to top
View user's profile Send private message
Dwosky
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Nov 2018
Posts: 87

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 6:49 pm    Post subject: Reply with quote

Ah! I didn't check the SSH. Yes, I'm able to SSH to the computer. I'm seeing some issues with the nvidia driver, I've tried to re-emerge it but the issue persists:
Code:
[  182.822222] udevd[1774]: timeout 'nvidia-udev.sh add'
[  182.822240] udevd[1774]: slow: 'nvidia-udev.sh add' [1859]
[  183.823250] udevd[1774]: timeout: killing 'nvidia-udev.sh add' [1859]
[  183.823258] udevd[1774]: slow: 'nvidia-udev.sh add' [1859]
[  183.823359] udevd[1774]: 'nvidia-udev.sh add' [1859] terminated by signal 9 (Killed)


The main computer its still frozen out, I believe it might be related to the Xorg disabling the keyboard:
Code:
[    16.636] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    16.636] (WW) Disabling Keyboard0
[    16.636] (WW) Disabling Mouse0

But I'm not sure what's triggering that and why.

As a side note, since not sure if its the same issue or not, the computer takes a lot (I've waited 5 minutes before hitting the reset hard key) to reboot. Once I run the reboot as root, It takes like 30-60 seconds on the dbus step and gets stuck mounting / as ro.

Xorg log: http://termbin.com/z86c
dmesg: http://termbin.com/70i5
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 14188

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 3:08 am    Post subject: Reply with quote

Can you reproduce these problems on an untainted kernel?
Back to top
View user's profile Send private message
jburns
Veteran
Veteran


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 1055
Location: Massachusetts USA

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 4:39 am    Post subject: Reply with quote

Have you read Problem with the latest nvidia drivers
Back to top
View user's profile Send private message
Dwosky
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Nov 2018
Posts: 87

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 9:30 am    Post subject: Reply with quote

Hu wrote:
Can you reproduce these problems on an untainted kernel?

I believe the Nvidia drivers are what taints the kernel, not sure if I can startx without them. I mean, whould it start?

jburns wrote:
Have you read Problem with the latest nvidia drivers

I do have checked that thread, but if I understood it correctly the issue its the Nvidia drivers taking longer to load, so the xdm doesn't start with them. In my case I don't startx automatically, I boot to the console, then login, then startx manually. Also this was working, I was able to load LXQT without issues with the Nvidia drivers. What I recall doing its installing and enabling fonts, but not sure if that would made the driver fail as it is doing right now.
Back to top
View user's profile Send private message
derph
n00b
n00b


Joined: 06 Dec 2018
Posts: 1

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

As someone wrote in the other tread; downgrade to 396.54 and it is fixed. I had the same problem, and that solved it.
Back to top
View user's profile Send private message
Dwosky
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Nov 2018
Posts: 87

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

I think I've messed up my kernel, I've booted on 4.9.140 and all works without issues, including the X with the Nvidia drivers 415.18. I'll take a look at the kernel to see where could be the issue.

EDIT: It was something with kernel 4.14.83 that I must misconfigured. I've rebuilt it again with the correct options and both Nvidia drivers and startx work again.
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 14188

PostPosted: Fri Dec 07, 2018 1:35 am    Post subject: Reply with quote

Dwosky wrote:
Hu wrote:
Can you reproduce these problems on an untainted kernel?
I believe the Nvidia drivers are what taints the kernel, not sure if I can startx without them. I mean, whould it start?
If you had an acceptable open source driver providing video card handling instead of using the nVidia proprietary drivers, yes. If the nVidia drivers are the only video drivers installed that can operate your card, then no, it would not start.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum