Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
same VLAN ID on different interfaces
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Vieri
Guru
Guru


Joined: 18 Dec 2005
Posts: 525

PostPosted: Wed Nov 21, 2018 1:10 pm    Post subject: same VLAN ID on different interfaces Reply with quote

Hi,

Can the same VLAN ID be configured on two different physical network cards?

Here's my conf.d/net:

Code:
vlans_enp5s0="1 11 12"
vlan1_name="enp5s0_1"
vlan11_name="enp5s0_11"
vlan12_name="enp5s0_12"
config_enp5s0="null"
config_enp5s0_1="null"
config_enp5s0_11="null"
config_enp5s0_12="null"
bridge_dmzbr="enp5s0 enp5s0_1 enp5s0_11"
config_dmzbr="192.168.210.1/23 192.168.212.1/24"
bridge_forward_delay_dmzbr=0
bridge_hello_time_dmzbr=1000
enable_ipv6_dmzbr="false"

vlans_enp8s5="1 12 13 14 15"
vlan1_name="enp8s5_1"
vlan12_name="enp8s5_12"
vlan13_name="enp8s5_13"
vlan14_name="enp8s5_14"
vlan15_name="enp8s5_15"
config_enp8s5="null"
config_enp8s5_1="null"
config_enp8s5_12="null"
config_enp8s5_13="null"
config_enp8s5_14="null"
config_enp8s5_15="null"
bridge_lanbr="enp8s5 enp8s5_1 enp5s0_12 enp8s5_12 enp8s5_13 enp8s5_14 enp8s5_15"
config_lanbr="192.168.215.1/24"
bridge_forward_delay_lanbr=0
bridge_hello_time_lanbr=1000
enable_ipv6_lanbr="false"


If I start enp5s0, all's fine. However, when starting enp8s5 I get an error adding VLANs 1 and 12.

Code:
RTNETLINK answers: File exists


I require VLAN ID 1 on both enp5s0 and enp8s5 because enp5s0 is connected to a switch port that is tagged 1,11,12, and enp8s5 is connected to another switch with a port tagged 1 12 13 14 15.

Why can't I define the same VID on two different interfaces?

Thanks

[EDIT] enable_ipv6_*="false" don't seem to work as expected. The interface still tries to get an IPv6 address via DHCP but times out after 5 seconds. It would be great if I could disable it completely.

[EDIT 2] There must be something wrong with my conf.d/net file because I can add the VLAN ID at the command line:
Code:
ip link add link enp8s5 name enp8s5_1 type vlan id 1
ip link set dev enp8s5_1 up

This works fine even if enp5s0_1 is already there...

[EDIT 3] Filed a bug report here:
https://bugs.gentoo.org/671656
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum