Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] Plasma freezing
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
skiwarz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Feb 2014
Posts: 128

PostPosted: Fri Nov 02, 2018 2:49 am    Post subject: [solved] Plasma freezing Reply with quote

I am having an issue with my desktop environment (X, drivers, or KDE... I'm not sure which). After logging in, my desktop freezes after a seemingly unpredictable amount of time (sometimes instantly, sometimes 5 minutes, sometimes hours later). Once it freezes, I can't do anything but perform a hard shutdown (can't even switch to a different tty). I can still ssh into this computer, however, leading me to believe it is purely a problem with the DE.
I'm on the 4.19.0 kernel, although this has been happening since at least the 4.15.0 kernel.
xorg-server-1.20.3
plasma-desktop-5.13.5-r3
graphics card is a Sapphire Radeon RX460, and I have the AMDGPU drivers built-in to the kernel.
kernel config: https://pastebin.com/rGQUUXKJ
The only error I can see is this, in my dmesg:
Code:
[65133.201676] [drm:amdgpu_job_timedout] *ERROR* ring gfx timeout, signaled seq=454, emitted seq=455
[65133.201679] [drm] GPU recovery disabled.
[66874.513644] [drm:amdgpu_job_timedout] *ERROR* ring sdma1 timeout, signaled seq=839, emitted seq=840
[66874.513646] [drm] GPU recovery disabled.

I'm not sure if the time coincides with when my computer freezes, however. This time it happened after about 5 minutes, but dmesg shows this error after 18 hours.

Any help or advice would be greatly appreciated.


Last edited by skiwarz on Thu Dec 27, 2018 3:58 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Marlo
Veteran
Veteran


Joined: 26 Jul 2003
Posts: 1407

PostPosted: Fri Nov 02, 2018 12:54 pm    Post subject: Reply with quote

I also had a Sapphire Radeon RX460.
My .config looks a bit different. But I have sound via HDMI and DP.
Code:

# Graphics support
#
CONFIG_AGP=m
CONFIG_AGP_AMD64=m
# CONFIG_AGP_INTEL is not set
# CONFIG_AGP_SIS is not set
# CONFIG_AGP_VIA is not set
CONFIG_VGA_ARB=y
CONFIG_VGA_ARB_MAX_GPUS=16
# CONFIG_VGA_SWITCHEROO is not set
CONFIG_DRM=m
CONFIG_DRM_DP_AUX_CHARDEV=y
CONFIG_DRM_DEBUG_SELFTEST=m
CONFIG_DRM_KMS_HELPER=m
CONFIG_DRM_KMS_FB_HELPER=y
CONFIG_DRM_FBDEV_EMULATION=y
CONFIG_DRM_FBDEV_OVERALLOC=100
CONFIG_DRM_LOAD_EDID_FIRMWARE=y
# CONFIG_DRM_DP_CEC is not set
CONFIG_DRM_TTM=m
CONFIG_DRM_SCHED=m

#
# I2C encoder or helper chips
#
# CONFIG_DRM_I2C_CH7006 is not set
# CONFIG_DRM_I2C_SIL164 is not set
# CONFIG_DRM_I2C_NXP_TDA998X is not set
# CONFIG_DRM_I2C_NXP_TDA9950 is not set
# CONFIG_DRM_RADEON is not set
CONFIG_DRM_AMDGPU=m
# CONFIG_DRM_AMDGPU_SI is not set
# CONFIG_DRM_AMDGPU_CIK is not set
CONFIG_DRM_AMDGPU_USERPTR=y
CONFIG_DRM_AMDGPU_GART_DEBUGFS=y

#
# ACP (Audio CoProcessor) Configuration
#
CONFIG_DRM_AMD_ACP=y

#
# Display Engine Configuration
#
CONFIG_DRM_AMD_DC=y
CONFIG_DRM_AMD_DC_DCN1_0=y
# CONFIG_DEBUG_KERNEL_DC is not set

_________________
Thank you for your attention, interest and support.
------------------------------------------------------------------
http://radio.garden/
Back to top
View user's profile Send private message
grooveman
Veteran
Veteran


Joined: 24 Feb 2003
Posts: 1166

PostPosted: Fri Nov 02, 2018 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

You may also want to consider the temperature... and along the same lines, how much dust is in your system... Is it clean? Fans working? etc.?

Can you boot to something other than plasma and run glxspheres64 ok for a while?
_________________
To look without without looking within is like looking without without looking at all.
Back to top
View user's profile Send private message
skiwarz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Feb 2014
Posts: 128

PostPosted: Sat Nov 03, 2018 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

I was wrong in my original post... I had an XFX RX460 installed.
I replaced it with my Sapphire RX460 that I have lying around, and so far I've had no errors... it's been 24 hours so far.
Back to top
View user's profile Send private message
grooveman
Veteran
Veteran


Joined: 24 Feb 2003
Posts: 1166

PostPosted: Mon Nov 05, 2018 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

That's good news!
_________________
To look without without looking within is like looking without without looking at all.
Back to top
View user's profile Send private message
hujuice
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Oct 2007
Posts: 277
Location: Rome, Italy

PostPosted: Mon Nov 05, 2018 7:35 pm    Post subject: Reply with quote

I have similar problems from the moment where I upgraded to x11-base/xorg-server-1.20.3 and nvidia-drivers-396.54. It was the same 'emerge -uND @world' operation, so I cannot distinguish.
The DE freezes on some energy saving event, on random basis, but always when I'm far from computer. When I come back, I can only see and move the mouse pointer.
But I can switch to a tty and restart the xdm service.

Regards,
HUjuice
_________________
Who hasn't a spine, should have a method.
Chi non ha carattere, deve pur avere un metodo.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum