Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Laptop Fan
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Proinsias
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Oct 2014
Posts: 115
Location: Scotland

PostPosted: Sat Dec 08, 2018 6:09 pm    Post subject: Laptop Fan Reply with quote

I have one of these:
http://miniputer.com/Acer/Aspire_5715Z.html

I gave up on it a while back as I couldn't get the fan working properly, which I had read may be due to bios issues. I couldn't update the bios with freedos and trying to get Windows running never got far aside from hours wasted.

After trying a few linux and bsd distros it turns out the fan works wonderfully when it is running Alpine Linux, so I've had it happily running Alpine for the past 6 months or so.

I'm wondering what Alpine is doing that Debian/Void/Calculate/etc were not...imagining it's the kernel or modules but I'm not really sure how to track it down.

Any pointers?


Last edited by Proinsias on Wed Dec 12, 2018 1:32 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7265
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sat Dec 08, 2018 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

Luckily enough it is very seldom if you are the first one to encounter a particular problem in Linux. One might say 99.99% of times the solution is already out there ... Linux fan management < for starters.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Proinsias
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Oct 2014
Posts: 115
Location: Scotland

PostPosted: Sun Dec 09, 2018 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

I have been occasionally looking into this for a few years and have tried the suggestions in the Arch wiki and a few others places with no success. Updating the bios to 1.45 seems to be the suggested fix for this model but I was unable to apply the update from FreeDos, I spent a few days downloading old versions of Vista and 7 which I couldn't get past the installer, Windows 10 installer just won't boot.

lm_sensors doesn't detect the fan, when working properly or not. I had read it was working on older kernels <2.6.31 but haven't tested this, it does work nicely on Alpine without needing the lm_sensors package.
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43775
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun Dec 09, 2018 3:25 pm    Post subject: Reply with quote

Proinsias,

I have the somewhat similar Acer One netbook from 2008.
There is an Acer kernel module ASUS_LAPTOP ? from memory that might help.

-- edit --

Its actually ACERHDF that I use on the netbook.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Proinsias
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Oct 2014
Posts: 115
Location: Scotland

PostPosted: Sun Dec 09, 2018 9:53 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks Neddy,

The vanilla alpine kernel has both the ASUS_LAPTOP & ACERHDF modules but I don't see them in lsmod or dmesg. acer_wmi appears but that doesn't seem to be fan related.

I have moved my Alpine install to a usb stick and have chrooted from there into a new gentoo install on the hard drive. It's runs pretty smoothly on the usb and is letting me build the desktop profile whilst keeping cool, and having a working system. I'm wondering if make localmodconfig from the Alpine system might get things working but will have to wait a while as it builds up the world, on the bright side it's compiling far quicker than I expected so far 70 out of 229 in 20 mins or so :)
Back to top
View user's profile Send private message
Proinsias
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Oct 2014
Posts: 115
Location: Scotland

PostPosted: Thu Dec 13, 2018 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

Gentoo is up and running but I'm not getting anywhere fast with the fan. make localmodconfig wouldn't run from the alpine host on the gentoo chroot and I've tried builtin/modules/either/or/and with the acer and asus laptop options with no joy. I've tried most of the options that seem even vaugely related in the same menu area.

I've been looking for signs of the fan in Alpine when it's on but can't see anything postive in /sys/class/thermal or thereabouts, it just works. When I do install lm_sensors, pwmconfig and fancontrol the only functionality I seem to be gaining is sensors outputs the 2 core temps.

I'm keeping the gentoo install as a chroot pet in alpine and building up the world between periods of rebooting and rechrooting to test the fan.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum