Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
URXVT Won't Display Icons
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
opafix
n00b
n00b


Joined: 09 Sep 2018
Posts: 10

PostPosted: Thu Sep 27, 2018 10:00 pm    Post subject: URXVT Won't Display Icons Reply with quote

I have Fontawesome and Powerline both installed through Portage. But for some reason, I cannot get URXVT (Or any other terminal emulator) to play nicely with icons. What am I missing?

See https://i.imgur.com/pyXgHGe.png for an example - all icons come out as an "a" with a circumflex accent...
Back to top
View user's profile Send private message
kitsunenokenja
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 131

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 3:13 am    Post subject: Reply with quote

What's your output for

Code:

$ locale


as the lack of UTF-8 is going to be responsible for this.
_________________
ProtonMail - Free encrypted e-mail from Switzerland
Let's Encrypt - Free SSL cert organisation
Back to top
View user's profile Send private message
opafix
n00b
n00b


Joined: 09 Sep 2018
Posts: 10

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 8:24 am    Post subject: Reply with quote

kitsunenokenja wrote:
What's your output for

Code:

$ locale


as the lack of UTF-8 is going to be responsible for this.


My locale was not set to UTF-8 - thank you very much! Now it shows squares instead of As....

see https://imgur.com/a/POriVI6
Back to top
View user's profile Send private message
kajzer
Guru
Guru


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 445

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 9:20 am    Post subject: Reply with quote

opafix wrote:
My locale was not set to UTF-8 - thank you very much! Now it shows squares instead of As....

see https://imgur.com/a/POriVI6


Squares are urxvt problem only.
You can try with other terminal.
I made ebuild with patches for urxvt, with that squares are gone and instead you can see icons, you can try that here:
https://github.com/kajzersoze/rxvt-unicode
Back to top
View user's profile Send private message
opafix
n00b
n00b


Joined: 09 Sep 2018
Posts: 10

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 2:11 pm    Post subject: Reply with quote

kajzer wrote:
opafix wrote:
My locale was not set to UTF-8 - thank you very much! Now it shows squares instead of As....

see https://imgur.com/a/POriVI6


Squares are urxvt problem only.
You can try with other terminal.
I made ebuild with patches for urxvt, with that squares are gone and instead you can see icons, you can try that here:
https://github.com/kajzersoze/rxvt-unicode


I've tried building from your repo and now it's back to the A circumflex. this happens in Xterm and URXVT.

Code:
$ locale
outputs that everything is utf-8.
Back to top
View user's profile Send private message
kajzer
Guru
Guru


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 445

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

Try with different font then, I can tell you what I'm using, also if you have "URxvt.letterSpace" in your config delete it.

Download this font and install it :
https://github.com/ryanoasis/nerd-fonts/releases/download/v2.0.0/ShareTechMono.zip

In your config put this :

Code:
URxvt.font: xft:ShureTechMono Nerd Font:regular:pixelsize=15
URxvt.boldFont: xft:ShureTechMono Nerd Font:bold:pixelsize=15
URxvt.italicFont: xft:ShureTechMono Nerd Font:italic:pixelsize=15
URxvt.boldItalicfFnt: xft:ShureTechMono Nerd Font:bold:italic:pixelsize=15
Back to top
View user's profile Send private message
kitsunenokenja
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 131

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 9:22 pm    Post subject: Reply with quote

I mentioned just the locale since that was something I had to correct on a machine recently, and it was the only part of the puzzle that was missing. I use urxvt with a powerline patched font and it does work, so I'll nominate some of my options that may help you reach a solution.

Build flags (I imagine the last 3 enabled ones are crucial)

Code:

[ebuild   R    ] x11-terms/rxvt-unicode-9.21::gentoo  USE="256-color focused-urgency font-styles mousewheel perl pixbuf startup-notification unicode3 wcwidth xft -alt-font-width -blink -buffer-on-clear -fading-colors -iso14755 -secondary-wheel -vanilla"


.Xresources font declaration (adjust accordingly, of course)

Code:

URxvt.font: xft:InconsolataLGC Nerd Font Mono:size=11, xft:M+ 2m, xft:Symbola, xft:Code2000


When testing just remember to start a new shell explicitly after doing

Code:

xrdb -merge ~/.Xresources


to expedite testing new changes to .Xresources.

I do not have any patches in the build process that aren't already pulled in by the ebuild/portage.

All my locale env values are ja_JP.UTF-8 but any of the UTF-8's should do it. I'm using a handful of the popular powerline glyphs, including the gentoo logo itself thanks to the nerd font I'm using on the shell just fine, so rest assured it can be done.
_________________
ProtonMail - Free encrypted e-mail from Switzerland
Let's Encrypt - Free SSL cert organisation
Back to top
View user's profile Send private message
kajzer
Guru
Guru


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 445

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

@kitsunenokenja, have you tried the same settings with the latest 9.22 version ?
Some USE flags are dropped.
Back to top
View user's profile Send private message
kitsunenokenja
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 131

PostPosted: Sat Sep 29, 2018 2:08 am    Post subject: Reply with quote

kajzer wrote:
@kitsunenokenja, have you tried the same settings with the latest 9.22 version ?
Some USE flags are dropped.


Haven't tried it yet since it's still marked unstable. Did upstream make worthwhile changes since last release?
_________________
ProtonMail - Free encrypted e-mail from Switzerland
Let's Encrypt - Free SSL cert organisation
Back to top
View user's profile Send private message
kajzer
Guru
Guru


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 445

PostPosted: Sat Sep 29, 2018 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

kitsunenokenja wrote:
Haven't tried it yet since it's still marked unstable. Did upstream make worthwhile changes since last release?


I started using rxvt since 9.22 so I can't answer your question, but I guess they did.
9.21 is pretty old, released in 2014, 9.22 was released in 2016

All I know is that I think I've tried everything possible to make that work in 9.22 (to have icons instead of squares), problem is not gentoo specific but it exists in other distros as well, until I tried patch from someone, which solved that problem. I don't know if issue was present in 9.21
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum