Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Plasma startup very slow after update
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mkyral
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2007
Posts: 157
Location: Czech Republic

PostPosted: Thu Sep 12, 2019 5:35 pm    Post subject: Reply with quote

asturm wrote:
If sddm starts up fast, then any entropy related issue is off the table. This delay sounds more like a timeout (like dbus).


Hi,
Do you have any hint about this? I have this issue for some time. Got new laptop with SSD. Start of SDDM is really fast, but then took more than one minute to start the plasma desktop itself. And what is worst, kmix is started, but its icon is missing in system tray. Also the same for Psi+ jabber client. It is started, but icon in system tray is missing. To fix it I can re-login or restart both applications.

How to find out what is wrong there? I don't use systemd and pulseaudio. Just openRC and Alsa. And only Wifi.
Back to top
View user's profile Send private message
ph0
n00b
n00b


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 65
Location: Germany / Bayern

PostPosted: Mon Sep 16, 2019 11:12 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

I have a similar (maybe related?) problem - startkde takes a very long time after the SDDM login and then I only have a blank desktop with the default wallpaper. The panel and my other settings are gone. I have to switch back and forth between my external monitor and the integrated laptop display several times, then the panel and the settings reappear after a while. Xorg and SDDM logs do not show any errors. Which other logs should I check? Any ideas?

Thanks.

edit: I have merged haveged and added it to default as suggested in this thread.
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 23552
Location: here

PostPosted: Mon Sep 16, 2019 11:36 am    Post subject: Reply with quote

mkyral wrote:
asturm wrote:
If sddm starts up fast, then any entropy related issue is off the table. This delay sounds more like a timeout (like dbus).


Hi,
Do you have any hint about this?

Install haveged and add service to default runlevel
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
ph0
n00b
n00b


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 65
Location: Germany / Bayern

PostPosted: Mon Sep 16, 2019 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

ph0 wrote:
then I only have a blank desktop with the default wallpaper. The panel and my other settings are gone. I have to switch back and forth between my external monitor and the integrated laptop display several times, then the panel and the settings reappear after a while. Xorg and SDDM logs do not show any errors. Which other logs should I check? Any ideas?


Seems it is due to this bug: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=356727
Back to top
View user's profile Send private message
mkyral
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2007
Posts: 157
Location: Czech Republic

PostPosted: Tue Sep 17, 2019 4:58 am    Post subject: Reply with quote

fedeliallalinea wrote:
mkyral wrote:
asturm wrote:
If sddm starts up fast, then any entropy related issue is off the table. This delay sounds more like a timeout (like dbus).


Hi,
Do you have any hint about this?

Install haveged and add service to default runlevel


Did not help. As explained in sentence.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum